Σήμερα ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσουμε για την συνταγή μας ένα βότανο το οποίο συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στην κρητική ύπαιθρο το φασκόμηλο. Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα.Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών.Έτσι λοιπόν θα μαγειρέψουμε κοτόπουλο με φασκόμηλο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
1 κοτόπουλο κομμένο περίπου στα 8 κομμάτια
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι κρασί
3 κ.σ ελαιόλαδο
50 γρ αλεύρι
15 γρ φασκόμηλο
Προετοιμασία:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το κοτόπουλο περίπου στα 8 κομμάτια και στην συνέχεια το αλατίζουμε και βάζουμε και πιπέρι.
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα και αφού κάψει το λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σωτάρουμε μέχρι να θωρακιστεί (για να συγκρατήσει τα υγρά του και είναι ζουμερό). Στην συνέχεια σβήνουμε με κρασί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να δέσει η σάλτσα μας, συμπληρώνουμε τα υγρά που χρειάζονται (νερό) και το αφήνουμε να ψηθεί.Λίγο πριν ψηθεί προσθέτουμε και το φασκόμηλο ώστε να πάρει γεύση η σάλτσα του.
Μερίδες:
4-5
Σερβίρισμα:
Το πιάτο μας μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες, πουρέ, ρύζι καθώς και άσπρο κρασί.