Πανελλήνια έρευνα που αποτυπώνει μεγάλη μείωση στο κάπνισμα παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα.
Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της νέας Πανελλαδικής Έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα.
Νωρίτερα ο καθηγητής μίλησε σε μαθητές της πόλης, σε ειδική εκδήλωση για το κάπνισμα, που διοργάνωσε το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.
Αναφέρθηκε και στο Smoke Free Greece και στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για «Μία Ελλάδα χωρίς Κάπνισμα».
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης – ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων SmokeFreeGreece -, για πρώτη φορά πανελληνίως προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, από την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και την τάση των Ελλήνων να μειώσουν το κάπνισμα τα τελευταία 5 χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012.
Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστίαιων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 13 Περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.
Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.
Πηγή trikalaview