Η παράδοση προστάζει πως την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά.
Αν θέλετε και εσείς να απολαύσετε το μοναδικό και παραδοσιακό αυτό πιάτο , δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες από την εύκολη και γρήγορη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο
πιπέρι
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ (γεμάτη)
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη
Για το σερβίρισμα
σκορδαλιά με ψωμί
πατάτες τηγανητές
σως ταρτάρ
1 λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει και να φτάσει τους 180°C.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να μην υπάρχουν σβόλοι.
Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο στον πάγκο εργασίας μας και προσθέτουμε πιπέρι. (Εάν ο μπακαλιάρος είναι φρέσκος προσθέτουμε και αλάτι)
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα.
Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι.
Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες, σως ταρτάρ, σκορδαλιά και φέτες λεμονιού.
Πηγή: akispetretzikis.com