Ήδη έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια αρκετά βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα της. Πριν λίγες ημέρες έγινε και πλατινένια στα «Αιωνόβια Brands»!
Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους μας οικογενειακή επιχείρηση Cretan Mill SA της οικογένειας Αλμπαντάκη, που σήμερα μετρά 152 χρόνια δυναμικής παρουσίας στο χώρο του ελαιολάδου.
Με την ευκαιρία της νέας διάκρισης, που αναδεικνύει όχι μόνο τις θεμελιώδεις αξίες του επιχειρείν, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αλλά και την υπευθυνότητα, καθώς και το σεβασμό στον πελάτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος και υιός της οικογένειας κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης παραχώρησε στον “maleviziotis.gr” και στη δημοσιογράφο Ιωάννα Βλαχάκη μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Γι’ άλλη μια φορά, αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας. Εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα ανέβει κι άλλο η τιμή παραγωγού του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, αγγίζοντας τα 2,80 ευρώ ανά κιλό.
Μιλά για τον εαυτό του, τη σχέση του με το Μαλεβίζι και τους ανθρώπους του, ενώ εκφράζει και την προσωπική του άποψη για τις τρεις μέχρι στιγμής υποψηφιότητες που διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο στην περιοχή.
Νέα ανάκαμψη στην τιμή παραγωγού
Σήμερα η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο είναι στα 2,60 ευρώ το κιλό και οι τάσεις είναι αυξητικές, όπως μας είπε ο κ. Αλμπαντάκης.
«Θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η τιμή θα αυξηθεί στα 2,80 με 2,85 ευρώ ανά κιλό και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί και… ταβάνι για φέτος. Οι βροχοπτώσεις πάνε καλά τον τελευταίο καιρό. Σε Χανιά, Ρέθυμνο, στο Μαλεβίζι και στη Μεσαρά υπάρχει παραγωγή. Πρέπει να γίνει μια σωστή δακοκτονία και έλεγχοι με σκοπό να προστατευτεί το προϊόν και ο καρπός που υπάρχει να φτάσει μέχρι τη συγκομιδή. Στην παγκόσμια αγορά έχει μειωθεί η κατανάλωση του ελαιολάδου, περίπου στο 20 με 25%, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μειωμένη στο ράφι από τον καταναλωτή και αν συνεχιστεί έτσι θα έχουμε ακόμη μια πτώση της ζήτησης».
Όσον αφορά στην τιμή του ελαιολάδου, ο ίδιος θεωρεί ότι αν ήταν εφικτό να υπήρχε μια σταθερότητα από 2,80 μέχρι 3,20 ευρώ ανά κιλό για τον παραγωγό, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός πόσο θα πουλήσει και ότι δε θα πέσει η τιμή στα 1,80 ή 2 ευρώ όπως το 2012-2013.
Το μυστικό της επιτυχίας:
«Προσέχουμε το προϊόν από τον καρπό. Έχουμε μία ομάδα με εξειδικευμένους γεωπόνους, που συμβουλεύουν τους παραγωγούς που εξυπηρετούμε και βγάζουμε ποιοτικό ελαιόλαδο, το οποίο διανέμουμε σε 42 χώρες στον κόσμο. Δεν το βλέπουμε σαν προϊόν, αλλά σαν το παιδί μας», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος σπούδασε οικονομικά, ενώ έκανε και μεταπτυχιακό στην ελεγκτική λογιστική.
Από μικρός έτρεφε συναισθήματα για την ελιά, τους καρπούς και τα προϊόντα της. Αυτός ήταν και ο λόγος που ακολούθησε τους γονείς του στην οικογενειακή τους επιχείρηση.
«Έχω ιδιαίτερα συναισθήματα, τόσο για την ελιά και τους καρπούς της, όσο και για την οικογενειακή μας επιχείρηση. Η ελιά είναι το προϊόν χάρη στο οποίο μεγάλωσα, σπούδασα κι έκανα οικογένεια, αλλά και το προϊόν με το οποίο μεγαλώνουν τώρα τα παιδιά μου».
Η Cretan Mill έχει διάρκεια ζωής 1,5 αιώνα. «Εγώ είμαι η πέμπτη γενιά που ασχολείται με το ελαιόλαδο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπαντάκης.
Η εταιρεία ξεκίνησε ως μία φάμπρικα και εξελίχθηκε σταδιακά στην σημερινή, όπου διαθέτει καινούργιες εγκαταστάσεις, τέσσερα ελαιοτριβεία αυτή τη στιγμή, τη μονάδα εμφιάλωσης στα Καλέσσα, που αποτελεί και την έδρα της. Θεωρείται από τις πρώτες στην Ελλάδα και πρώτη στην Κρήτη σε εμφιάλωση.
«Εμείς εδώ στην εταιρεία παραλαμβάνουμε σε τέσσερα σημεία τα ελαιόλαδο με μετρητά και πάντα στην τράπεζα και θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει έναν συνεργάτη στο πλευρό του, δηλαδή εμάς και θα μπορέσει να ξέρει σίγουρα ότι το προϊόν του θα πουληθεί σίγουρα πάντα μέσα στα λογικά πλαίσια της αγοράς. Ποτέ δεν έχουμε την πιο υψηλή τιμή, ποτέ δεν έχουμε την πιο χαμηλή τιμή. Είμαστε πάντα στο μέσο όρο, αλλά πάντα είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγοράζουμε ελαιόλαδο. Οι τιμές είναι όσο μπορούμε πιο σταθερές, είτε πέσει, είτε ανέβει το προϊόν παροδικά. Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο για τον παραγωγό. Το ελαιόλαδο εμφιαλώνεται όλο».
Μάλιστα κατά το τρέχον έτος και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου ολοκληρώνεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα έχουν εμφιαλωθεί 6,5 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπαντάκης, με βάση τα συμβόλαια που έχει κάνει με τους πελάτες.
Άμεσα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας
Η εταιρεία ετοιμάζει μια επένδυση στην περιοχή των Δαφνών, ενώ ετοιμάζει και δύο νέα σημεία παραλαβής ελαιοκάρπου σε Κρουσώνα και Άγιο Μύρωνα.
«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το ελαιόλαδο, γιατί αυτό ξέρουμε να κάνουμε και το κάνουμε καλά και θέλουμε πολύ να συνδέσουμε το όνομα μας με το Κρητικό ελαιόλαδο», τονίζει ο κ. Αλμπαντάκης.
Σωστή ποιότητα, καλλιέργεια και συμπόρευση…
Στην ερώτηση μας για το ποια συμβουλή θα έδινε σε όσους θέλουν τώρα να ξεκινήσουν την ασχολία τους με το ελαιόλαδο, αλλά και στους νέους παραγωγούς ο κ. Αλμπαντάκης απάντησε:
"Βασικά όταν κάνεις κάτι πρέπει να το αγαπάς. Να ζεις μέσα από αυτό. Να το βλέπεις σα να είναι το παιδί σου, για να μπορέσεις να έχεις μέγιστη απόδοση.
Εγώ εργάζομαι 18 ώρες τη μέρα. Δεν κουράζομαι, γιατί αυτό που κάνω το αγαπώ.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί πρέπει να δώσουν σημασία στην ποιότητα, να ασχολούνται με τα ελαιόδεντρα τους, να κάνουν ότι χρειάζεται να γίνει για την καλλιέργεια και πάντα τη σωστή στιγμή. Να πηγαίνουν στο σωστό χρόνο τον ελαιόκαρπο τους στο ελαιοτριβείο, να κάνουν σωστή δακοπροστασία και ελέγχους για άλλες αρρώστιες του προϊόντος, έχοντας πάντα συνεχή ενημέρωση από τους γεωπόνους".
Κρήτη: Mπορεί να γίνει η μεγαλύτερη περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη
"Πιστεύω ότι το προϊόν θα μείνει σε μεγάλη κλίμακα να καλλιεργείται στο νησί μας, το οποίο διαθέτει εδάφη που μπορούν να καλλιεργήσουν την ελιά. Η Κρήτη μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη. Αν θα γίνει αυτό, σε συνεργασία με ένα ΠΟΠ Κρήτης που προωθούσαν και προωθούν ακόμη κάποιοι οργανισμοί και το υπουργείο, θα μπορέσει το Κρητικό ελαιόλαδο να γίνει το νούμερο ένα", εκτιμά ο κ. Αλμπαντάκης.
Ο ίδιος δηλώνει βέρος Μαλεβιζιώτης
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Ζω εδώ. Οι εταιρείες μου είναι εδώ, στο Μαλεβίζι. Είμαι Καλεσσανός. Πήγα δημοτικό στα Καλέσσα, φοίτησα στο γυμνάσιο και στο Λύκειο Γαζίου. Η μητέρα μου ήταν δημοτικός σύμβουλος για τέσσερα χρόνια στο δήμο τότε Γαζίου. Γνωρίζω ανθρώπους εδώ, έχω κουμπαριές, συντεκνιές, φίλους, παρέες. Είμαι βέρος Μαλεβιζιώτης», αναφέρει ο κ. Αλμπαντάκης όταν τον ρωτήσαμε για το ποια είναι η σχέση του με το Μαλεβίζι και τους ανθρώπους του.
Τι αναφέρει για τους υποψήφιους δημάρχους στο Μαλεβίζι
Όσον αφορά στις τρεις μέχρι στιγμής υποψηφιότητες για τη δημαρχεία στην περιοχή του και συγκεκριμένα για τους κυρίους Κώστα Μαμουλάκη, Σπύρο Καλλέργη και Μενέλαο Μποκέα ο κ. Αλμπαντάκης εξέφρασε τα εξής:
"Τον κ. Καλλέργη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Έχω ακούσει γι αυτόν. Για τον κ. Μαμουλάκη θεωρώ ότι έχει κάνει έργο τόσα χρόνια, απλά θεωρώ ότι στην πολιτική πρέπει να ξέρεις πότε να φεύγεις και θεωρώ ότι-χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα η γνώμη μου- έχει κάνει έναν πολύ καλό κύκλο, έχει δώσει στην Αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια στο δήμο Ηρακλείου και σε μας εδώ στο Μαλεβίζι αρκετά και πιστεύω ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος εδώ.
Ο Μενέλαος Μποκέας ήταν συμμαθητής και συμφοιτητής μου. Ήμασταν μαζί στην ΠΑΣΠ στο Ρέθυμνο, εγώ στο οικονομικό, αυτός στην φιλοσοφική, έχουμε ζήσει πάρα πολύ καλές στιγμές μαζί. Καλωσορίζω και χαιρετίζω την απόφαση του να κατέβει, γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο δήμο.
Θεωρώ ότι έχει βλέψεις, είναι αγνό παιδί, είναι από μια καλή οικογένεια, που γνωρίζω καλά. Όσα χρόνια ήμασταν μαζί στο πανεπιστήμιο είχαμε μια άριστη σχέση και συνεργασία και θεωρώ ότι έχει να δώσει πολλά στο δήμο. Πρέπει να πλαισιωθεί από ανθρώπους νέους, που έχουν να δώσουν πολλά, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία, στα 55 με 60, άσπιλους και αμόλυντους, που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική, για να μεταφέρουν την πείρα τους, κάνοντας έτσι έναν ωραίο συνδυασμό και να πάνε το δήμο παρακάτω. Και μιλάμε για έναν δήμο νομίζω μεγαλύτερο γεωγραφικά και από το δήμο Ηρακλείου, έχει πόρους, παραλία, ορεινό μέτωπο, παραγωγή, αγροτοτουρισμό, τουρισμό, οικιστική ανάπτυξη".
Μείζον θέμα αποτελεί το πολεοδομικό στη λεκάνη του Γαζίου για τον κ. Αλμπαντάκη
Ο ίδιος τονίζει ότι "πρέπει να γίνει ένα σωστό πολεοδομικό, μια ωραία ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας", αλλά και της Αγίας Πελαγίας.
"Η Αγία Πελαγία είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, που μπορεί να δώσει πολλά ο δήμος, αλλά θέλει κάποιον να έχει τον ανθό της νιότης που λέμε, να έχει όρεξη και όραμα".
Πλατινένια Διάκριση
Μετά το χρυσό βραβείο ποιότητας για το βιολογικό ελαιόλαδο της με ονομασία Agrelia organic και το χάλκινο βραβείο για το Ποπ Σητείας, μια επιπλέον διάκριση ήρθε για να επισφραγίσει ότι η ποιότητα της παραμένει σταθερή όπως και οι άνθρωποι που στηρίζουν την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, όπως μας λέει ο κ. Αλμπαντάκης.
ΑΙΩΝΟΒΙΑ BRANDS
Επιχειρήσεις και προϊόντα που προσεγγίζουν ή έχουν ξεπεράσει τον ένα αιώνα ζωής, ξεχωρίζοντας για τη διαχρονική προσφορά τους στην ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα, τιμήθηκαν την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Maroussi Plaza, στην εκδήλωση «ΑΙΩΝΟΒΙΑ BRANDS – ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ – Από γενιά, σε γενιά … σε γενιά…».
Αναδεικνύοντας τις θεμελιώδεις αξίες του επιχειρείν, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την υπευθυνότητα και το σεβασμό στον πελάτη, εταιρείες διεθνούς και παγκόσμιας εμβέλειας βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ανάμεσα τους, πλατινένια διάκριση έλαβε η “Cretan Mill” και το βραβείο παρέλαβε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ο κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Περιοδικό THE BUSINESS REVIEW και τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΣΤΙΑ ΤΩΝ MANAGERS, υπό την αιγίδα των ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΕΒΕΑ, και ΣΕΛΠΕ.
Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο μας ευημερία και ανάπτυξη, θυμίζοντάς μας κάθε φορά πως η επιχειρηματικότητα έχει λαμπρό παρελθόν, ισχυρό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον.