Ποιότητα δεν είναι μόνο η οξύτητα!
Ένα από τα 5 διαπιστευμένα εργαστήρια της οργανοληπτικής ποιότητας (γεύση και οσμή) του ελαιολάδου με συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι το εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου στα Τρία Μοναστήρια.
Στις μέρες μας στηρίζει σθεναρά την ποιότητα του ελαιολάδου:
Τόσο εκδίδοντας πιστοποιητικά οργανοληπτικής αξιολόγησης, που μπορούν να συνοδεύουν τις παρτίδες και σε εξαγωγές, όσο κάνοντας συμβουλευτικές σε ελαιουργεία και εταιρείες τυποποίησης και εκδίδοντας αποτελέσματα αυθημερόν, ώστε να μη μπερδεύονται οι παρτίδες και να αξιοποιείται καλύτερα το ποιοτικό ελαιόλαδο.
Παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια γύρω από την ποιότητα και την οργανοληπτική αξιολόγηση με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας έτσι ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής του ελαιολάδου. Δηλαδή, από το χωράφι έως το ράφι των καταστημάτων.
Μην ξεχνάμε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης το Εργαστήριο διοργανώνει με δική του επιστημονική ευθύνη τον παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιολάδου από το 2015.
Επίσης, συμμετέχει σε έρευνες μαζί με ΙΤΕ,ΤΕΙ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών.
"Μονόδρομος η πιστοποίηση και ανάδειξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου μας, ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά", τόνισε μιλώντας στην Ιωάννα Βλαχάκη και στο "maleviziotis.gr" η επιστημονική υπεύθυνη και επικεφαλής της ομάδας του εργαστηρίου κ. Ελευθερία Γερμανάκη, η οποία εκτός των άλλων συμμετέχει επί σειρά ετών ως κριτής σε πληθώρα εθνικών και παγκόσμιων διαγωνισμών ελαιολάδου.
Η κ. Γερμανάκη με εμπειρία άνω των 30 ετών στο χώρο του ελαιολάδου αναφέρει χαρακτηριστικά πως ποιότητα δεν είναι μόνο η οξύτητα.
Η ίδια τόνισε πως πλέον είναι θέμα χρόνου να γίνουμε οι τελευταίοι των… Μοϊκανών αν δεν εστιάσουμε με επιμονή, γνώση και συνέπεια πάνω στην ποιότητα του ελαιολάδου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας.
Ήδη μας έχουν ξεπεράσει, όπως είπε, σε διακρίσεις χώρες που δεν ήταν παραδοσιακά στο χάρτη των διακρίσεων. Για παράδειγμα η USA, η Κροατία, η Πορτογαλία και άλλες.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως σε ποσότητα ελαιολάδου μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα μπορούσε, όπως τόνισε η κ. Γερμανάκη, να έχει τα σκήπτρα στην ποιότητα από το δέντρο, όμως οι περισσότεροι παραγωγοί, τυποποιητές και ελαιουργοί κυρίως από άγνοια καταστρέφουν το ελαιόλαδο συλλεκτικά και μετασυλλεκτικά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρας μας να μην εισπράττει την υπεραξία από ένα ποιοτικό προϊόν.
Δεν είναι τυχαίο πως με πρόσφατα στοιχεία από τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης η Ελλάδα ποσοστιαία πήρε μόνο το 35% σε ποσοστό βράβευσης σε αντίθεση με την Κροατία που αν και καινούργια στην παραγωγή κατέκτησε το 87%.
"Να συμβουλεύονται λοιπόν όσοι ασχολούνται με το ελαιόλαδο τους ειδικούς και τα εργαστήρια και να μαθαίνουν πως να παράξουν την ποιότητα", καταλήγει η κ. Γερμανάκη.
Ιωάννα Βλαχάκη