Εκδήλωση μνήμης Μικρασιατικών προσφύγων με τίτλο «Από την Καππαδοκία έρχομαι» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Αυγούστου στο δημοτικό σχολείο Αποϊνίου στις 20.30΄, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού με χορό, τραγούδι, πολυπληθή χορωδία και τον λόγο του Αποστόλη Παυλίδη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους Αποϊνίου «ΒΑΚΙΩΤΕΣ», νέου Μυλοποτάμου «Καπαδόκες», με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου.
Όπως αναφέρουν σε ενημερωτικό δελτίο οι οργανωτές, «το Αποΐνι είναι μικρός οικισμός που βρίσκεται στον κάμπο της Μεσαράς και αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από Μικρασιάτες Πρόσφυγες.
Το Βελούλι, εγκαταλειμμένος σήμερα οικισμός βρίσκεται βόρεια του χωριού, όπου αρχικά κατοίκησαν οικογένειες προσφύγων (περίπου ως το 1960) οι οποίοι κατηφόρισαν σιγά-σιγά στο Αποΐνι. Με την πεποίθηση πως η Ιστορία είναι ο μεγάλος Δάσκαλος της ζωής και πως η λήθη είναι κακός σύμβουλος, θέλουμε να τονώσουμε την ιστορική μας μνήμη. Σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ιστορικής μας ταυτότητας μέσα από τα ίχνη της τραγικής πορείας του πολύπαθου Μικρασιατικού Ελληνισμού, συγκεκριμένα των προγόνων μας.
Σ΄ αυτόν εδώ τον εύφορο τόπο, την Κρήτη, που πάντοτε υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, κατέληξε η πορεία των Μικρασιατών προγόνων μας, μια πορεία φωτεινή αν και πολύπαθη, που κατέληξε σε πλούσιους καρπούς αφού εδώ ρίζωσαν και μεγαλούργησαν σε νέες εστίες. Με αρκετή καθυστέρηση, ξεκινάμε μια προσπάθεια διάσωσης και αρχειοθέτησης της παράδοσης των Μικρασιατών συγχωριανών μας και της ευρύτερης περιοχής με σκοπό να καταγράψουμε και να περισώσουμε ήθη, έθιμα, γλώσσα, γενεαλογικό δέντρο όσων έφθασαν εδώ.
Η Μικρασία μπορεί ν’ αποτελεί μια «χαμένη πατρίδα» που πέρασε στα κεφάλαια της ιστορίας. Όμως λένε πώς «τον τόπο τον κάνουν οι άνθρωποι». Η Μικρασία είναι για μας σήμερα η βιωμένη μνήμη. Είναι οι ιστορίες των παππούδων μας.
Οι οικογενειακές φωτογραφίες και τα κειμήλια. Προπάντων όμως μια ζωντανή παράδοση που βρίσκει έκφραση στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Ξεκινάμε λοιπόν το «ταξίδι» μας στη γη της Μικρασίας, για ν’ αντλήσουμε γνώσεις, αρχές, παραδόσεις, και κυρίως δύναμη ψυχής. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Ευχαριστίες οφείλουμε στον πολιτιστικό σύλλογο Νέου Μυλοποτάμου Πέλλας «Καπαδόκες», στην χορωδία «Ερωδιός», στο συγκρότημα του Μανόλη Κανακάκη, στην Περιφέρεια Κρήτης για την συνδιοργάνωση και όλους εσάς που ελπίζουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας δίνοντάς μας το κουράγιο να συνεχίσουμε και να καθιερώσουμε κάθε χρόνο το ίδιο και καλύτερα».
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Έναρξη 9.00
Καλωσόρισμα προέδρου πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου «ΒΑΚΙΟΤΕΣ»
9.10
Εισαγωγή από Ορχήστρα με Μικρασιάτικα Τραγούδια.
9.20
Ομιλία Παυλίδη Απόστολου για οικογένειες Μικρασιατών Προσφύγων
που κατοίκησαν στην περιοχή μας και τόπος καταγωγή τους.
9.40
Τραγούδια Μικράς Ασίας από την χορωδία «ΕΡΩΔΙΟΣ¨»
υπό τη διεύθυνση του Κανακάκη Μανόλη.
10.30
Χοροί Καππαδοκών με παραδοσιακές φορεσιές από το σύλλογο Νέου
Μυλοποτάμου Πέλλας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ».
Θα παρουσιαστούν οι παρακάτω χοροί:
ΕΖ ΒΑΣΙΛΗ
ΧΑΡΜΑΝ ΓΕΡΙ
ΣΟΥΤΟΝΤΙΝΑ
ΛΑ ΜΠΑΓΙΑΡ
ΛΕΙΛΑΛΟΥΜ ή ΛΕΙΛΙΜΠΑΓΙΑΡ
ΧΟΡΟΣ ΜΑΝΤΗΛΙΩΝ
ΚΟΝΙΑΛΙ
Αφήγηση για τα χαρακτηριστικά
και την ιστορία των χορών θα κάνει η Κοσμόγλου Σοφία.
– Κλείσιμο εκδήλωσης με τραγούδια από την ορχήστρα .