Επειδή πολλά γράφονται για σχέδια διαχείρισης κρίσεων, σχέδια εκτόνωσης κλπ … Τα σχέδια Εκτάκτων Αναγκών, εκπονούνται σε καιρό ηρεμίας, από έμπειρους. Είναι όμως ΑΧΡΗΣΤΑ αν δεν επικαιροποιούνται τακτικά και αν δεν γίνονται ΣΥΧΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ώστε:
α) να αναδειχθούν οι αδυναμίες τους
β) να ασκηθούν έμπρακτα οι συμμετέχοντας
γ) να μετρηθούν οι χρόνοι ανταπόκρισης
δ) να εξεταστεί η λειτουργικότητα και οι εναλλακτικές.
Το φωτογραφικό υλικό, είναι από άσκηση πυρόσβεσης και εκτόνωσης κτηρίου στο ΠαΓΝΗ, 2006 και το κείμενο αλλά και οι φωτογραφίες από ανάρτηση του κ Χρήστου Μελά στο facebook που εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής του ΠαΓΝΗ και πραγματοποίησε άσκηση σε κλειστό χώρο με πραγματική φωτιά.
Στο σενάριο έλαβαν μέρος: Όλο το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπως και οι εμπλεκόμενοι στο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, και ομάδες ΠΣΕΑ, 25 φοιτητές ΤΕΙ Νοσηλευτικής που έκαναν τα θύματα, το ΕΚΑΒ και η πυροσβεστική (για την μέτρηση του χρόνου ανταπόκρισης).
Χρησιμοποιήθηκε προσομοιωτής φωτιάς (μονάδα ελεγχόμενης εστίας). Σε ανύποπτο χρόνο, σε ημέρα μη εφημερίας ξεκίνησε η φωτιά στο ΤΕΠ, ενώ από παρατηρητές καταγραφόταν οι χρόνοι ανταπόκρισης και οι αντιδράσεις. Μετά την λήξη του σεναρίου (κατάσβεση, μεταφορά "τραυματιών" και "θυμάτων" κλπ) ακολούθησε άσκηση στο προαύλιο, όπου ξαναβάλαμε φωτιά και ένας – ένας από τους συμμετέχοντας εξασκήθηκε στην χρήση πυροσβεστήρα για την κατάσβεση.
Ανάλογες ασκήσεις αλλά και σεμινάρια έγιναν για περίπτωση σεισμού, για διαχείριση πανδημίας, για μαζική καταστροφή στην πόλη κλπ. Η ευθύνη να διοικείς, σημαίνει να προνοείς, να νοιάζεσαι! Να μην περιμένεις να σου πεί κάποιος τι να κάνεις να οργανώσεις τα πάντα σωστά, σε ηρεμία. Και ισχύει για όλε τις βαθμίδες διοίκησης (επιτελικής και εκτελεστικής) σε όλη την επικράτεια!
ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ, ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΗΡΕΜΙΑΣ, ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !!!
Τι ανέφερε για την συγκεκριμένη άσκηση το τεύχος απολογισμού της διοίκησης το 2006:
Εκπαίδευση και ασκήσεις ετοιμότητας προσωπικού.
Στα πλαίσια ασκήσεων ετοιμότητας του προσωπικού διενεργήθηκαν δύο ασκήσεις. Η πρώτη άσκηση διοργανώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου υλοποιήθηκε στις 8-6-2006 και αφορούσε επείγουσα εκτόνωση κτηρίου λόγω πυρκαγιάς που ακολουθήθηκε από άσκηση πυρόσβεσης. Χρησιμοποιήθηκε προσομοιωτής πυρκαγιάς στον οποίο είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν στην πυρόσβεση αρκετά μέλη του προσωπικού.
Έλαβαν μέρος δε αρκετά μέλη του νοσοκομείου, ιατροί, νοσηλευτές, το ΕΚΑΒ, όπως και σπουδαστές του ΤΕΙ Κρήτης ως ασθενείς και συνοδοί. Η δεύτερη άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση κρούσματος γρίπης πτηνών και έγινε υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 27-6-06 στα πλαίσια του σχεδίου εκτάκτων αναγκών «ΠΕΡΣΕΑΣ».
Στην άσκηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου. Επίσης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προβολή εκπαιδευτικού υλικού και ενημέρωση του προσωπικού για την αντιμετώπιση σεισμών, καταστροφών κλπ.