«Της Κρήτης η παράδοση κι’ όλες οι νοστιμιές της,
σταφίδες, μούστο και ρακί, να γεύονται οι γενιές της».
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Μαρίνας, η εκδήλωση με θέμα: "η διαδρομή του σταφυλιού", από τον Σύλλογο Γυναικών Μαλβαζία.
"Στόχος να γνωρίσουν τα νέα παιδιά τη χρήση, αλλά και τη χρησιμότητα αυτού του σημαντικού στοιχείου της Κρήτης μας, του σταφυλιού και να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι.
Μια εκδήλωση με πολλές γεύσεις, αναμνήσεις και πολλά λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία", όπως τόνισε μιλώντας στην Ιωάννα Βλαχάκη και στο 'maleviziotis.gr' η επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαλβαζία Άννα Φραντζεσκάκη.
"Στα παλιά τα χρόνια από τα μέσα Αυγούστου άρχιζε ο αγώνας του τρυγητού των σουλτανάμπελων. Ο λαός έλεγε την φράση ΘΕΡΟΣ-ΤΡΥΓΟΣ-ΠΟΛΕΜΟΣ γιατί πραγματικά ήταν αληθινός «πόλεμος».
Βοηθούσε όλη η οικογένεια και πολλές φορές οι συγγενείς και οι γειτόνοι. Τα σταφύλια έπρεπε να κοπούν γρήγορα, να ξεραθεί η σταφίδα, πριν πέσει καμιά ξαφνική μπόρα και δημιουργήσει προβλήματα στο ξέραμα και τελικά στην ποιότητα της σταφίδας", επεσήμανε η κ. Φραντζεσκάκη.
Ο Σύλλογος ΜΑΛΒΑΖΙΑ παρουσίασε βιωματικά όλη την διαδικασία του σταφυλιού.
Με όλα τα σύνεργα, ταγάρι μεγάλο για το αλουσίδιασμα, κουτσουνάρα, όπου τοποθετούσαν τα σιδεροκόφινα για να συρρώσει η αλουσά, πριν τα μεταφέρουν στον οψιγιά, στον απλωτό, για το ξέραμα.
Πατητήρι για το πάτημα των σταφυλιών.
Ρακοκάζανο για την απόσταξη της ρακής.
Καζάνια, όπου στο ένα ο μούστος έβραζε για να κοπεί (να καθαριστεί) με στάχτη και στο άλλο ακολουθούσε το βράσιμο της μουσταλευριάς, όπου ο κόσμος μπορούσε να γευτεί.
Γυναίκες της περιοχής έψηναν γλυκό του κουταλιού σταφύλι και σε μια άλλη γωνιά ζυμώνονταν τα μουστοκούλουρα, όπου ψήνονταν επιτόπου.
Σε διαφορετικό πάγκο έβραζε το πετιμέζι και το περίχυναν στους παραδοσιακούς τηγανίτες.
Πρωτότυπη η δημιουργία του σουτζουκιού με καρύδια βουτηγμένα στην μουσταλευριά.
Όλα τα παράγωγα του σταφυλιού σε μια άλλη γωνιά, όπου μπορούσες να τα απολαύσεις…ρακί, κρασί, σταφίδες, γλυκό σταφύλι, σταφύλια, μουστοκούλουρα…
Ένα θεατρικό παιχνίδι που το βίωσαν και το παρουσίασαν τα παιδιά.
Στο τέλος κρητικό γλέντι και χορός….
Μια δράση αφιερωμένη και στο όνομα του Συλλόγου «Μαλβαζία», όπου όπως τόνισε η κ. Φραντζεσκάκη προήλθε από το Μαλεβιζιώτικο κρασί Μαλβάζια, το οποίο έφτιαχναν οι Κρητικοί από τα αμπέλια που υπήρχαν στην περιοχή γύρω από το Φρούριο Malvesin στο χωριό Κεραμούτσι της Επαρχίας Μαλεβιζίου νομού Ηρακλείου.
"Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους συνδράμανε σε αυτή την εκδήλωση!", καταλήγει η επίτιμος πρόεδρος του Άννα Φραντζεσκάκη.