Ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση των προιόντων της οικοτεχνίας με τρόπο ευκολότερο, όπως επισημάνθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου.
Την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν φορείς αλλά και μεμονωμένοι οικοτέχνες της περιοχής συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μαλεβιζίου, η Περιφέρεια Κρήτης και η Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή «Πλοηγός» .
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για την στήριξη, την ανάπτυξη και την οργάνωση της οικοτεχνίας στην Περιφέρεια Κρήτης επαναπροσδιορίζοντας ένα νέο τοπικό παραγωγικό μοντέλο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενημερώθηκαν παραγωγοί ότι πλέον διευκολύνεται η διάθεση τροφίμων οικοτεχνίας (που σύμφωνα με τον ορισμό του Υπουργείου αφορά τη μεταποίηση μικρής κλίμακας γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης) με στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του αγρότη και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα.
Στο εξής, αυτά τα μεταποιημένα προϊόντα θα μπορούν να πωλούνται από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις), σε τοπικές λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets), σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν :
*«Πρόγραμμα Δομής Στήριξης της Οικοτεχνίας στην Περιφέρεια Κρήτης», Γεώργιος Ζερβός – διευθυντής της «ΠΛΟΗΓΟΣ – Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή»
*«Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το Κρητικό Οικοτεχνικό Προϊόν», Δημήτριος Ψαρράς – ειδικός συνεργάτης
* «Προοπτικές Οικοτεχνίας Τροφίμων», Γεώργιος Φραγκιαδάκης – αναπληρωτής καθηγητής Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης