Μοναδικές στιγμές έζησαν τα μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που επισκέφθηκαν τη Μονή Τοπλού το Σαββατοκύριακο φτιάχνοντας με ντόπιες νοικοκυρές μοναδικές συνταγές.
Στους φιλόξενους χώρους της Μονής και με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σητείας “Οι Τουρτούλοι” να πρωτοστατούν τα μέλη του φεστιβάλ ζύμωσαν πρόσφορα, άρτους και ψωμιά κι έφτιαξαν σκιουφιχτά μακαρόνια και τηγανίτες με συνταγές πατροπαράδοτες. Μόνο με παραδοσιακά μέσα αλλά και με τις συνταγές των γιαγιάδων οι άρτοι φτιάχτηκαν με εννιά υλικά, τα πρόσφορα με παλιές σφραγίδες και το ψωμί με αναλογίες που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές.
Όλα ψήθηκαν στον ξυλόφουρνο και την επόμενη μέρα ευλογήθηκαν στον ιερό χώρο του ναού της Παναγίας της Ακρωτηριανής.
Στο ζύμωμα μαζί με τις κυρίες του Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας και την πρόεδρο Λένα Ηγουμενάκη συμμετείχε και ο Μαλεβιζιώτης Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος υγείας Λάμπρος Βαμβακάς καθώς και ο ιδιοκτήτης του Κρητικού φούρνου Δημήτρης Νικολιδάκης. Την επόμενη μέρα μάλιστα ο κ. Βαμβακάς με τις κυρίες αλλά και τον Δήμαρχο Σητείας Θεόδωρο Πατεράκη έφτιαξαν σκιουφιχτά μακαρόνια, τα οποία ψήθηκαν και σερβιρίστηκαν με εκλεκτό γαλοτύρι και ξύγαλο Σητείας στην μεγάλη τραπεζαρία της Μονής.