Σκληρή ανακοίνωση αναφορικά με τη μείωση των τιμολογίων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. εξέδωσε η ΛαΪκή Συσπείρωση του Δήμου Μαλεβιζίου.
Στη σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει τη μείωση κοροιδία, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Η Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβρη δεν μπορούσε να κάνει μείωση, τώρα όμως μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο, ανακάλυψε ότι «μπορεί» να μειώσει τα τιμολόγια του «πόσιμου νερού» κατά 20%, με σκοπό να το πάρει πίσω μετά τις εκλογές!».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. αναφέρει:
«Με αφορμή την ανακοίνωση της «σκέψης» της δημοτικής αρχής για «μείωση» της τιμής του πόσιμου νερού κατά 20%, δηλώνουμε ότι η κοροϊδία έχει και τα όρια της.
Πριν 1,5 χρόνο περίπου το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Ιδιωτικών Yπαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου κατέθεσαν ένα υπόμνημα στον Δήμο, με πάνω από 300 υπογραφές δημοτών, ζητώντας να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο αίτημα τη μείωση του τιμολογίου του νερού. Η Δημοτική Αρχή τo αγνόησε παντελώς, παράνομα, αφού λόγω των υπογραφών υποχρεούται από το νόμο να φέρει το θέμα .
Η Λαϊκή Συσπείρωση με ερώτηση της ζήτησε εξηγήσεις από την Δημοτική Αρχή, και τα σωματεία υπέβαλλαν εκ νέου το αίτημα. Αυτή απάντησε ότι δεν θα συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει μείωση.
Η Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβρη δεν μπορούσε να κάνει μείωση, τώρα όμως μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο, ανακάλυψε ότι «μπορεί» να μειώσει τα τιμολόγια του «πόσιμου νερού» κατά 20%, με σκοπό να το πάρει πίσω μετά τις εκλογές !.
Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «πάλεψε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση». Λέει ψέματα.
• Πότε αντέδρασε απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις προηγούμενες, όταν με νόμους επέβαλλαν κανόνες τιμολόγησης του νερού μετατρέποντας πλήρως τις ΔΕΥΑ σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις, δηλ., ρίχνοντας όλα τα κόστη διαχείρισης στους καταναλωτές ;
• Πότε διεκδίκησε τα χρήματα που της όφειλε το κεντρικό κράτος από τη βαριά φορολόγηση του λαού;
• Πότε αμφισβήτησε την πολιτική της Ε.Ε. για τη διαχείριση του νερού όχι ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα, όπου το νερό είναι ακριβό για το λαό και τζάμπα πλούτος για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται το νερό;
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας όχι μόνο δεν αντιτάχτηκε απέναντι σε όλα αυτά αλλά συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση τους. Όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίστηκε το νερό ως εμπόρευμα που πρέπει να πωλείται στις λαϊκές οικογένειες με βάση τη λογική κόστους-οφέλους.
Φορτώνει τους δημότες με πρόσθετους φόρους, τέλη και πρόστιμα. Συνεχίζει να διατηρεί πανάκριβα τιμολόγια σε ύδρευση-άρδευση, βάζει ακόμη και τέλη αποχέτευσης σε περιοχές δεν έχουν αποχέτευση.
Ανακοινώνει ότι από την αφαλάτωση θα πουλάει το νερό σε ιδιώτες. Σε εκείνους δηλαδή που αναγκαζόμαστε να σκάμε ένα σωρό χρήματα για να αγοράσουμε πόσιμο νερό, γιατί αν και πληρώνουμε πανάκριβα το νερό του Δήμου, αυτό δεν πίνεται και είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου είναι η μοναδική παράταξη που έχει πάρει σαφή θέση για το νερό. Από το 2011 σε μόνιμη βάση παρεμβαίνει είτε γραπτά είτε προφορικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τα σωματεία, καταθέτοντας πάντα την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το νερό.
Η Δημοτική Αρχή να μην υποτιμά τον κόσμο. Η ελάχιστη αυτή μείωση των τιμολογίων ήρθε ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και της αγανάκτησης του κόσμου και θα είναι προσωρινή, μέχρι τις εκλογές. Απαιτούμε άμεσα να οριστεί ημερομηνία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθούν τα αιτήματα των σωματείων.
Απαιτούμε
• τη δραστική μείωση των τιμολογίων πόσιμου και αρδευτικού νερού – αποχέτευσης σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και την αύξησή τους στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
• τη μείωση άνω του 50% σε όλες τις ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων που έχουν χάσει πάνω από το 25% του εισοδήματος τους με διαβάθμιση ανάλογα με την οξύτητα του προβλήματος (άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες με βάση την αντίστοιχη μείωση του τζίρου τους).
• μείωση του τιμολογίου άρδευσης στο 60%
• κατάργηση των τιμολογίων αποχέτευσης στα χωριά που δεν έχουν αποχέτευση.
• να μην κόβεται η παροχή σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό»