Καρφίτσα δεν έπεφτε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλεσσών όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο με θέμα “κλάδεμα ελαιοδέντρων και διαχείριση υπολειμμάτων κλαδέματος”.
Πρόκειται για το τρίτο σεμινάριο για αγρότες που φιλοξενήθηκε από το πνευματικό κέντρο Καλεσσών και οργανώνεται από τις εταιρείες Proactive και Cretan Mill Almpantakis.
Ομιλητής ο γεωπόνος και ομότιμος καθηγητής γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης Σπυρίδων Λιονάκης.
Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή καθώς πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση γεγονός που όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cretan Mill τον έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο καθώς η προσέλευση στο τρίτο σεμινάριο που πραγματοποιείται αυξήθηκε θεαματικά από τα δύο προηγούμενα.
https://www.facebook.com/pneumatiko.kentro/videos/2244959222205285/
Χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπαντάκης ανέφερε: “η μεγάλη προσύλευση των παραγωγών μας δείχνει ότι ο κόσμος διψά για ενημέρωση και αγωνιά το προιόν του. Οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους ειδικούς πως θα παράγουν καλύτερο προιόν αλλά και πως θα μειώσουν το κόστος παραγωγής”
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία αλλά και ενεργοποίηση κράτους και ιδιωτών στον τομέα της δακοκτονίας καθώς το πρωτογενές υλικό στην ελαιοκαλλιέργεια είναι ο καρπός και το δευτερογενές το ελαιόλαδο. Έτσι έχει σημασία να είναι καλός ο καρπός.
Από την πλευρά του ο κεντρικός ομιλητής καθηγητής κ.Σπυρίδων Λιονάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: “είναι πολύ σημαντικό που οι παραγωγοί ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν μια νέα μέθοδο που τους βοηθά να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή, καλύτερη ποιότητα αλλά και να χρησιμοποιούν τα κλαδιά από τα κλαδέματα για να εμπλουτίζουν το έδαφος”.
https://www.facebook.com/pneumatiko.kentro/videos/2244975568870317/
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο εμπλουτισμός του εδάφους με αυτόν τον τρόπο είναι αποδοτικός και προσαρμοσμένος απόλυτα στα περιβαλλοντικά πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθουν οι παραγωγοί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Proactive Νίκος Μπουνάκης τόνισε: “οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξηθεί και διαφοροποιηθεί ενώ ο ανταγωνισμός στην αγορά του ελαιολάδου συνεχώς εντείνεται. Εμείς ως ελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καταναλωτών ούτε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό και να κερδίσουμε το μερίδιο της αγοράς που μας αναλογεί. Γι αυτό γίνονται αυτά τα σεμινάρια ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής παράγοντας περισσότερο και ποιοτικότερο ελαιόλαδο και σεβόμενοι το περιβάλλον”