Το γρήγορο φαγητό ήρθε να αρπάξει την υπομονή, το μεράκι και την αγάπη της παλιάς νοικοκυράς.
Με τα ευρισκόμενα του τόπου η μάνα, η γυναίκα, η γιαγιά με απλούς τρόπους συνδύαζε τα φυτικά με τα ζωικά προϊόντα του νησιού. Βασικά συστατικά το λάδι, ο κήπος, τα οικόσιτα, το κυνήγι, η θάλασσα με το αλάτι και τα θαλασσινά κ.ά. Αυτά, σε χώμα ψημένο σε σχήμα τσουκαλιού και τη φλόγα του ξύλου της ελιάς, έτρεφαν και έδιναν γεύσεις στους Κρητικούς.
ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
ΥΛΙΚΑ
* 1 λαγός
* 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1,5 κιλό κρεμμύδια
* 2 μεγάλες ντομάτες
* 0,5 κιλό κόκκινο κρασί
* αλάτι
* πιπέρι
* πελτέ
* 2 δαφνόφυλλα
* κύμινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε τον λαγό με το φρέσκο ελαιόλαδο για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό κιλό κρασί σταδιακά. Μόλις απορροφηθεί το κρασί, ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα έως ότου μαλακώσει το κρέας και έχει σχεδόν ψηθεί. Τότε είναι η ώρα να προσθέσουμε τα κρεμμύδια που έχουμε καθαρίσει και κόψει νωρίτερα.
Αφού μαλακώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις ντομάτες και ένα κουταλάκι πελτέ και στο τέλος αλατίζουμε και βάζουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Η ώρα παρασκευής του φαγητού εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο λαγός και χρειαζόμαστε αναλόγως από 1.5 έως 2 ώρες.
Η συνταγή είναι απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου