Τα Κρητικά προϊόντα, η αυθεντική Κρητική κουζίνα και η λαϊκή μας παράδοση αναδείχθηκαν με επιτυχία στο 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας από πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης σε μια κορυφαία διοργάνωση-θεσμό, που έγινε στο ΔΕΕΚ στις Γούρνες.
Από νωρίς το πρωί στο ΔΕΚΚ επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών και στα 57 περίπτερα των συλλόγων και των φορέων που συμμετέχουν με στόχο να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!
Η παρουσία του Μαλεβιζίου δυναμική καθώς έχει έντεκα συμμετοχές! Τις μαγειρικές ικανότητες των μελών τους «δείχνουν» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα «Νέα Γενιά», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαράθου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρχου «ΕΔΕΣΜΑ», ο Σύλλογος Γυναικών "Μαλβαζία", ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου, καθώς και ο Βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός και Νηπιαγωγείο «Τα μελισσάκια μας».
Εκατοντάδες Κρητικοί και μη επισκέφτηκαν το φεστιβάλ και εντυπωσιάστηκαν από τα Κρητικά παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά που έφτιαχναν επί τόπου μέλη από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης.
Μικροί και μεγάλοι δοκίμασαν κρητικά πιάτα και προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να ανακαλύψουν τις μυστικές συνταγές από πιάτα της Μινωικής εποχής.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι υπήρχαν πιάτα που κάλυπταν κάθε γούστο. Από τον χορτοφάγο, τον λάτρη των θαλασσινών, αλλά και των κρεατοφάγων. Όσο δε για τους επισκέπτες που δείχνουν την προτίμηση τους στις γλυκιές γεύσεις…οι επιλογές ήταν αμέτρητες! Χόντρος με χτα όδι, σύγκλινα με γιαχνερά, τσιλαδιά, τσιτσιριστό με μαλακό σφουγγάτο και σαλάτα, ανεβατές πίτες φτιαγμένες με παραδοσιακή μυζήθρα, αβρωνιές με σουπιές, μελιτζάνες με ξινόχοντρο, λαγός με δροσερά φασολάκια, σαρχιανή αποκριά.
Την παράσταση "έκλεψαν" οι μικροί μας μάγειρες. Τα μικρά "Μελισσάκια" με τα πασχαλινά τους τσουρέκια.