Λένα Ηγουμενάκη: Να κάνουμε την Κρήτη γνωστή παγκόσμια με προϊόντα και γαστρονομικό πολιτισμό
Ως την αφορμή για να ανοίξει ένα νέο κύκλο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο είδε η Λένα Ηγουμενάκη την πρόταση από τον Σταύρο Αρναουτάκη να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του. Έτσι η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας δέχθηκε την πρόταση εκτιμώντας τον ίδιο αλλά και το έργο της Περιφέρειας.
Στόχος της είναι να συμβάλλει με όλες της δυνάμεις για να πάει μπροστά η Κρήτη την οποία η ίδια περιγράφει με τρόπο γλαφυρό τονίζοντας πως η Κρήτη είναι οι άνθρωποι της αλλά και ο πολιτισμός της.
Μένοντας στο αντικείμενο που η ίδια και μια ομάδα ανθρώπων πίστεψαν και ανέδειξαν στο γευστικό μας πολιτισμό εξηγεί πως αυτός μπορεί να προβάλλει την Κρήτη σε όλο τον κόσμο αλλά και πως μπορεί να ενώσει τους απανταχού Κρήτες.
Κυρία Ηγουμενάκη είστε υποψήφια στις εκλογές της Κυριακής με την παράταξη “Κρήτη η ζωή μας” στο πλευρό του Σταύρου Αρναουτάκη. Πως προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα;
Αγαπώ τον τόπο μου, την Κρήτη μας, γι αυτό και η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά, που έχουν ως επίκεντρο, τον πολιτισμό της καθημερινότητας της Κρήτης.
Αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών, είναι και το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος.
Δέχτηκα την τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον κ. Αρναουτάκη, να με συμπεριλάβει στο συνδυασμό που ηγείται, έναν άνθρωπο που εκτιμώ βαθιά γιατί αγαπά και τιμά τον τόπο του, την Κρήτη μας.
Ως ενεργή πολίτης και παρακολουθώντας το έργο και την πορεία του κ.Αρναοουτάκη, θεώρησα ότι θα έπρεπε κι εγώ να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και να ανοίξω έναν νέο κύκλο προσφοράς για τον τόπο μου, την Κρήτη μας.
Ο νέος νόμος έβαλε στη διαδικασία των εκλογών πολλές γυναίκες, αφού το 40% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Πως βλέπετε τη συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση;
Η δημοκρατία επιτυγχάνεται με την ισόρροπη συμμετοχή και εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών, στη διαμόρφωση σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές και άξιες γυναίκες, περισσότερες από αυτές που ήδη μας εκπροσωπούν.
Μέσα από την πολύχρονη συνεργασία μου με συλλόγους και φορείς , γνώρισα πολλές γυναίκες και είδα τη δύναμη που κρύβει κάθε μια από μας.
Μια γυναίκα έχει ουσιαστική προσέγγιση των προβλημάτων, έχει δυνατό ένστικτο, διαθέτει ανεπτυγμένη την ικανότητα να συνθέτει, να συνταιριάζει, να δημιουργεί, να προσφέρει από μια διαφορετική οπτική.
Πιστεύω, ότι όσοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή πρέπει να εμπνέονται από την κοινωνία και την ίδια στιγμή να την εμπνέουν με ήθος, με διάθεση προσφοράς, με μαχητικότητα, με συνέπεια, με υπευθυνότητα και αγάπη, ανεξάρτητα από το αν είναι άνδρες ή γυναίκες.
Μέσα από το σύλλογο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έγιναν τηλεοπτικά γυρίσματα και δραστηριότητες που πρόβαλλαν την Κρήτη στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα και να προβάλλουν το νησί μας σε σταθερή βάση;
Βασικός σκοπός του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα είναι η καταγραφή, η προβολή της Κρήτης, της κρητικής αυθεντικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων, πάντα σε συνεργασία και με τη στήριξη της Περιφερείας Κρήτης, των πολιτιστικών συλλόγων και των φορέων της Κρήτης.
Και έχει πετύχει νομίζω να είναι ο καλύτερος αρωγός αυτής της προβολής, με αυτή την ανάδειξη του κρητικού γαστρονομικού μας πολιτισμού.
Με άξονα αυτόν τον γαστρονομικό πολιτισμό και δημιουργώντας ισχυρή τοπική ταυτότητα, αναδεικνύει και τουριστικά την Κρήτη.
Όλες μας οι κινήσεις εξάλλου είναι στην κατεύθυνση της υποστήριξης και της προβολής.
Η Κρήτη έχει μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει το δικό του γευστικό πολιτισμό.
Αυτός ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και η ανάδειξή του με κάθε τρόπο, αποτελεί προτεραιότητά.
Ένα οργανωμένο πρόγραμμα με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, πάντα με καλές πρακτικές και συνεργασίες, μπορεί να προβάλει με πρόσφορο τρόπο, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον γευστικό μας πολιτισμό, την Κρήτη μας.
Ένα επίτευγμα του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας είναι ο Οδηγός Μαγειρικής, ένα μοναδικό βιβλίο που όμοιο του δεν υπάρχει. Πως προέκυψε αυτό;
Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, από το 2013 στο ετήσιο αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καταγράφει παλιές επιτυχημένες συνταγές, από κάθε γωνιά της Κρήτης.
Ο "Οδηγός Μαγειρικής" περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα Φεστιβάλ, συνοδευόμενες από πλούσιο και ανεκτίμητο, ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που μας παρέδωσαν ευχαρίστως εβδομήντα επτά πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, από όλη την Κρήτη. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από πολλά και άξια χέρια, «καλομαγειρεμένο» με φροντίδα μάνας, από νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου, οι συνταγές συνοδεύονται από ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία, με γεύσεις που ξυπνούν μνήμες, μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολύ αγάπη, παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό. Μνήμες που θέλεις να μοιραστείς και να παραδώσεις στις επόμενες γενιές, κυρίως στα παιδιά μας , τα οποία μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό μας και τις ρίζες τους. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκδώσουμε τον "Οδηγό Μαγειρικής".
Και πως προέκυψε η επιθυμία σας, τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου να διατεθούν στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ”.
Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την πράξη αγάπης, όλοι κάποιον είχαμε στο μυαλό μας, ίσως και τον ίδιο μας τον εαυτό και πως να περιγράψεις τα συναισθήματα γι αυτούς τους ήρωες, μικρούς και μεγάλους, που δίνουν κάθε μέρα τη δίκη τους μάχη, τη μάχη με τον καρκίνο, τη μάχη για τη ζωή τους, τη μάχη για να ζήσουν αυτό που άλλοι θεωρούν δεδομένο και είναι τόσο όμορφο να ξυπνάς το πρωί… να βλέπεις τους αγαπημένους σου και να χαμογελάς, να χαμογελάς και να χαίρεσαι που είσαι εδώ και είναι τα λόγια φτωχά και η συγκίνηση μεγάλη για να περιγράψεις τη ζωή…
Ξέρετε όταν νοσείς από καρκίνο έχεις ανάγκη, μεγάλη ανάγκη, να νιώθεις ότι σε νοιάζονται και να παίρνεις αγάπη… η αγάπη είναι μελωδία… που ξεθολώνει τα βουρκωμένα μάτια μιας ψυχής.
Ο σύλλογος Φεστιβάλ Κρητική Κουζίνας υλοποιώντας τη υπόσχεση του για την εξ' ολοκλήρου διάθεση των εσόδων του "Οδηγού Μαγειρικής", από τα πρώτα έσοδα του βιβλίου , παρέδωσε υγειονομικό υλικό στην κλινική Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων και στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, αξίας 12.345,00 ευρώ.
Σήμερα, νοιώθουμε πολύ χαρούμενοι και συνάμα πολύ περήφανοι για όλους μας, γιατί, προχωρούμε στη δεύτερη πράξη αγάπης, που σύντομα θα σας ανακοινώσουμε.
Θα μπορούσε το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, να πάρει Πανελλήνια και γιατί όχι Παγκόσμια Διάσταση;
Μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ, με την δύναμη των φορέων που το στηρίζουν, φιλοξενείται και φιλοξενεί αντίστοιχους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είδη στο μυαλό μου έχω σχεδιάσει και είναι και το όνειρο μου, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας να ταξιδέψει, να πάει παραπέρα, είναι τολμηρό, αλλά όπως είπατε, θέλω, αν μου δοθεί η ευκαιρία, να πάρει Πανελλήνια και γιατί όχι Παγκόσμια Διάσταση, λειτουργώντας ως «γέφυρα επικοινωνίας για τους Απανταχού Κρήτες».
Εξάλλου η ιδέα του Φεστιβάλ δημιουργήθηκε από την αγάπη μου για την Κρήτη μας, για τον τόπο μου, για το γευστικό του πολιτισμό και τις γευστικές μου μνήμες. Τίποτα δε γίνεται με «μαγικό ραβδάκι» και τίποτα δεν είναι τυχαία. Η επιτυχημένη πραγματοποίηση της ιδέας είναι η βούληση για ενότητα και συνεργασία, μεταξύ των συλλόγων της Κρήτης, η ενότητα μόνο θετικά αποτελέσματα φέρνει και γίνεται πράξη μόνο μέσα από τη συνεργασία .
Νοιώθω τεράστια ικανοποίηση όταν ακούω ευχαριστώ από όσους, μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί, έδωσα αλλά και πήρα πολλά και εγώ, γι αυτό και τους ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη των συλλόγων, τους φίλους μου, τους συναγωνιστές του πολιτισμού, την οικογένεια μου, για την αγάπη τους, την προσφορά τους, την όμορφη συνεργασία και τη στήριξη τους.
Σε κάθε περίπτωση το Φεστιβάλ είναι ανοικτό στην επικοινωνία, την αλληλοενημέρωση, την έρευνα, τη συνεργασία και την αδελφοποίηση με αντίστοιχους φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού αρκεί αυτοί να υπηρετούν τις ίδιες αρχές και αξίες με εμάς.
Η Κρητική Κουζίνα, εν κατακλείδι κυρία Ηγουμενάκη, είναι τρόπος παρασκευής ενός γεύματος ή τρόπος ζωής;
Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και οι «θησαυροί» στην κρητική γη αμέτρητοι, κάθε εποχή, η φύση μας προσφέρει τα δικά της καλούδια.
Το κρητικό ελαιόλαδο, τα άγρια χόρτα, τα σιτηρά, τα βότανα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, το κρασί, παίζουν ρόλο πρωταγωνιστικό στην κουζίνα της Κρήτης.
Η αυθεντική Κρητική Κουζίνα είναι η φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια, είναι τρόπος ζωής, είναι συναισθήματα, είναι μνήμες, μα πάνω από όλα είναι τα αγνά, φρέσκα, εποχικά προϊόντα, η αγάπη, η απλότητα και η φροντίδα, που βάζεις για να παρασκευάσεις και να σερβίρεις το καθημερινό φαγητό για την οικογένεια και τους φίλους σου.