Μυρωδιές που ξύπνησαν αναμνήσεις και γεύσεις που με τις συνταγές των γιαγιάδων και το μεράκι των Δαμαστιανών κατάφεραν να νικήσουν το χρόνο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι το βράδυ του Σαββάτου ανηφόρισαν ως τη Δαμάστα.
Πάνω από 120 φωτιές άναψαν για να φιλοξενήσουν τσικάλια, τηγάνια και ταψιά και να παρουσιάσουν ένα αποτέλεσμα που “χόρταινε” το μάτι και “γαργαλούσε” τον ουρανίσκο. Τα παραδοσιακά μαγειρέματα που έχουν γίνει θεσμός στη Δαμάστα πέτυχαν το σκοπό τους αναδεικνύοντας όχι μόνο τον πλούτο τον υλικών που παράγονται στην περιοχή αλλά και τον γαστρονομικό πλούτο της Κρητικής κουζίνας. Με τα αγνά υλικά που παράγουν με μόχθο οι άνθρωποι ή δίνει απλόχερα η Κρητική γη, με το μεράκι νοικοκυράδων και νοικοκύρηδων που φροντίζουν το φαγητό τους με κέφι, φαντασία και ευρηματικότητα.
Στο μεγάλο πάγκο που είχε στηθεί κυριάρχησαν τα νηστίσιμα φαγητά λόγω του Δεκαπενταύγουστου αλλά υπήρχε και λαγός! Οι χοχλιοί μαγειρεύτηκαν και σερβιρίστηκαν με πολλούς τρόπους, ενώ την τιμητική τους είχαν όλων των ειδών τα χόρτα και τα λαχανικά που έγιναν φαγητά για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της βραδιάς.
Μια πολύ μικρή γεύση από τα φαγητά που σερβιρίστηκαν μπορείτε να πάρετε παρακάτω.