Η μουσταλευριά είναι παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που έχει ως κύριο συστατικό του τον μούστο. Οι ρίζες της ανάγονται στα αρχαία χρόνια όπου ήταν γνωστή ως οινούτα, ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος.
Στην Κρήτη είναι γνωστά ως τα αγαπημένα μας κεφτέρια, στη Σάμο αναφέρεται και ως κουρκούτα, ενώ στην Κύπρο Ππαλουζές ή παλουζές.
Η μουσταλευριά είναι ένα υπέροχο μαγειρικό δημιούργημα από μούστο και αλεύρι. Μούστος είναι ο φρέσκος γλυκός χυμός των σταφυλιών πριν αρχίσει η ζύμωση και γίνει κρασί. Εδώ στην Κρήτη απαραίτητη θεωρείται η διαδικασία γνωστή ως "κόψιμο" (καθάρισμα) του μούστου. Άλλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το χυμό των σταφυλιών.
Απαραίτητα συστατικά θεωρούνται το αλεύρι, το σισάμι, τα καρύδια και η κανέλα.
Στο διαδύκτιο θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές. Επιλέξτε όποια ταιριάζει στη δική σας γεύση ή στον τρόπο παρασκευής. Οι πιο τυχερές ή τυχεροί ξεφυλλίστε παλιά τετράδια συνταγών της γιαγιάς. Εκεί που κρύβεται η γνώση, η εμπειρία και η απλότητα των παλιών παραδοσιακών Κρητικών συνταγών.
Όπως και να' χει η μουσταλευριά "ξυπνάει" αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και σίγουρα αποτελεί το γλυκό του τρύγου!
*φωτογραφίες από τον chef Πέτρο Κοσμαδάκη