Η κρητική κουζίνα φημίζεται για τις μοναδικές της γεύσεις. Κάποια κρητικά φαγητά έχουν "ξεχαστεί" με την πάροδο των χρόνων. Έμεινα όμως ως αναμνήσεις των μεγαλύτερων για να τις μεταφέρουν στη νέα γενιά.
Στα παλιά χρόνια, το λαδοκούλουρο ήταν το «γλυκό» που έφτιαχναν οι νοικοκυράδες στα μικρά παιδιά τους όταν ζύμωναν κι έφτιαχναν το ψωμί της οικογένειας.
Εκείνα τα χρόνια ζύμωναν σε ξύλινες σκάφες. Στο τέλος του ζυμώματος έμενε στα τοιχώματα της σκάφη κολλημένη αρκετή ποσότητα ζύμης. Τη ζύμη αυτή την ξεκολλούσαν με ένα μαχαίρι, γιατί είχε στεγνώσει κι είχε ξεραθεί, την ζύμωναν με λάδι, προσθέτανε και λίγη ζάχαρη και την έπλαθαν σε σχήμα κουλουριού.
Επειδή το κουλούρι ήταν λεπτότερο από το ψωμί κι ήθελε λιγότερο ψήσιμο, το βάζανε άκρη ? άκρη στην πόρτα του φούρνου για να ψηθεί.
*με πληροφορίες από το rnews.gr