ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία: Νέα προγράμματα και όχι παρατάσεις – Ποια θα τρέξουν

5
Κοινοποιήσεις
248
Προβολές
Διαφήμιση

Στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ και όχι στις παρατάσεις των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων προχώρα το υπουργείο Εργασίας.

Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News:

– Μέσα στον Δεκέμβριο θα βγει η προκήρυξη για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των 35.000 ανέργων στους δήμους. Έτσι δεν δόθηκε παράταση στις συμβάσεις για τους 30.333 ωφελούμενους του προηγούμενου προγράμματος.
– Τον επόμενο Μάιο θα βγει προκήρυξη για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορα την δασοπροστασια καθώς δεν θα δοθεί παράταση με τα μέχρι τώρα δεδομένα στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των 5.066 ωφελουμένων για την αντιπυρική προστασία των δασών.
– Νέο πρόγραμμα αναμένεται και για το ειδικό πρόγραμμα των 5.500 πτυχιούχων σε δημόσιους φορείς. Ειδικότερα όπως όλα δείχνουν, αν και οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν για να παραμείνουν, η παράταση λίγων μηνών δεν εχει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Πρόγραμμα κοινωφελούς για 35.000

Μέσα στον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη του πρόγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 35.000 άνεργους σε όλους τους Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της Χώρας, καθώς και σε 37 Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα τοποθετηθούν στις θέσεις τέλος Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ειδικότερα το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η απασχόληση διάρκειας 8 μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση – όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η οποία θα παρέχεται με την μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Για τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνει και δράσεις κατάρτισης.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν, επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήμους ανάλογα με τις ανάγκες τους αφορούν:

-στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους,
-στη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών,
-στην αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,
-στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Πυροπροστασία

Δεν θα δοθεί τελικά παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των 5.066 ωφελουμένων για την αντιπυρική προστασία των δασών.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι θα δοθεί παράταση και μάλιστα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μιλούσαν για παράταση του εν λόγω προγράμματος τελικά αποφασίστηκε να μην δοθεί παράταση τώρα, κατά τους χειμερινούς μήνες, και να βγει τον Μάιο προκήρυξη για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την προστασία των δασών όπου οι ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες ειναι αυξημένες.

Ειδικότερα σχεδιάζεται ανάλογη προκήρυξη με αυτή του 2018 που θα προβλέπεται η πρόσληψη περίπου 5.000 ανέργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Η τοποθέτηση ανέργων αφορά εργασία διάρκειας οκτώ μηνών στην προστασία των δασών. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι, μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής δικαιούχων.

To πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

• Η συγκεκριμένη δράση καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
• Η δράση απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της χώρας.
• Στόχος είναι να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες με την αγορά εργασίας. Επίσης, να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους, με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, να υπάρξει σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προστατευθούν τα δάση από τις πυρκαγιές.
• Σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις η χρονική διάρκεια του προγράμματος μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα και 15 ημέρες, πέραν του οκταμήνου που ισχύει για όλους τους ωφελούμενους.

Πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους

Στην δημιουργία νέου προγράμματος ανάλογου νε αυτό που τρέχει των 5.500 πτυχιούχων στους δημόσιους φορείς αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα αν και στο υπουργείο Εργασίας ασκούνται πιέσεις για την παράταση του προγράμματος ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται αντί για την παράταση του προγράμματος η προκήρυξη νέου προγράμματος για νέους πτυχιούχους.

Πάντως οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ζητούν την παράταση των συμβάσεων του Ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς που λήγει στις αρχές του 2020.

Οι εργαζόμενοι του ειδικού αυτού προγράμματος, όπως καταγγέλλουν υπηρετούν σε υπηρεσίες όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα.

Το χρονικό διάστημα που εργαζόνται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν διαπιστώσει τις σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τη διαρκή υποστελέχωση και συρρίκνωσή του. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλέον έχουν αντικατασταθεί από διάφορα προγράμματα βραχυχρόνιου χαρακτήρα [κοινωφελή, ειδικά κ.α.] που στελεχώνουν με πρόσκαιρο εργατικό δυναμικό τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και τους δήμους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το Ειδικό Πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί.

Καταγγέλλοντας ότι τα προγράμματα αυτά παρότι στις προκηρύξεις διατείνονται πως στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, οδηγούν μόνο στην ανακύκλωσή της.

Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την οριστική και αμετάκλητη απόλυση, στην πραγματικότητα διαιωνίζεται ένα καθεστώς επισφάλειας, εργασιακής περιπλάνησης, ανεργίας και μετανάστευσης, με αποτέλεσμα οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος να αποδεικνύονται επίπλαστοι και επιφανειακοί, αφού επί της ουσίας εντείνουν τις παθογένειες τις οποίες έχουν αναγνωρίσει.

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο

Τελευταία νέα

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Προσθήκη Νέας Playlist