Φιλόξενοι και με απίστευτο χιούμορ κερνούν το … παρατσούκλι τους στις 5 Δεκέμβρη
Για άλλη μια χρονιά τα φώτα στον εσπερινό του Αγίου Νικολάου θα πέσουν στην Τύλισο. Η γνωστή πλέον γιορτή του μπακαλιάρου που προσφέρεται με γαλαντομία αλλά και πολύ αγάπη από τους φιλόξενους Τυλισανούς θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Ενορίας του χωριού.
Πώς, όμως, ξεκίνησε η γιορτή; Ήταν το 2003 όταν κοινοτάρχης Τυλίσου ήταν ο Σταύρος Χαλκιαδάκης και η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνεργασία με τους τότε υπευθύνους του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τους έλεγαν που τους έλεγαν “μπακαλιάρους” από τα γυροχώρια, ας έκαναν και μια γιορτή. Από τότε καθιερώθηκε η γιορτή καθώς οι ίδιοι οι Τυλισανοί είναι άνετοι και ακομπλεξάριστοι.
Φυσικά εκείνες οι πρώτες γιορτές δεν είχαν καμιά σχέση με τις τωρινές, αφού μαζεύονταν μετά τον εσπερινό του Αγίου Νικολάου κι έτρωγαν όσοι παρακολουθούσαν τη λειτουργία. Τώρα για την τήρηση του εθίμου στην Τύλισο πηγαίνουν άνθρωποι από το Ηράκλειο κι άλλες περιοχές.
Το όνομα
Πώς, όμως, ονομάστηκαν μπακαλιάροι; Την Κατοχή οι Τυλισανοί μάζευαν αχινοπόδια και κατέβαιναν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το “φτυάρι” της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν, προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειές τους μία θρεπτική τροφή. Επειδή η διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανούς, τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι “μπακαλιάροι”.