Τι είπαν σε εκδήλωση οι: Μενέλαος Μποκέας, Λάμπρος Βαμβακάς, Γιώργος Σαρρής, Μαρία Πιτισικάκη και Λένα Ηγουμενάκη
Όλοι οι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν στο κομβικό σημείο ότι η Κρητική διατροφή μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα για την υγεία, την επιχειρηματικότητα αλλά και τη διατήρηση της παράδοσης. Αυτό κατέστη σαφές μέσα από την εκδήλωση που οργανώθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Τυλίσου την Κυριακή.
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με το Δήμο Μαλεβιζίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου και το Σύλλογο Γυναικών Τυλίσου “Δίκτυνα”, παρουσιάστηκε το βίντεο από τις στιγμές του 7ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας στο οποίο το Μαλεβίζι με τις συμμετοχές των συλλόγων του είχε ενεργό ρόλο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί προσπάθειες που “ακουμπούν” στον πολιτισμό, την παράδοση και την Κρητική διατροφή.
Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας στον τουριστικό κλάδο και στην γνωριμία των επισκεπτών με την Κρητική διατροφή, μια ενέργεια με πολλά οφέλη.
Η Κρητική δίαιτα, όπως ονομάστηκε, που από τη δεκαετία του 50 εντυπωσίασε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και δε σταμάτησε να την εκπλήσσει στο πέρασμα των δεκαετιών αφού εξασφάλιζε υγεία και μακροβιότητα, δεν υπάρχει πια στην καθημερινότητα των Κρητικών.
'Οπως επεσήμανε μιλώντας o Παθολόγος Ογκολόγος και Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, η μελέτη των επτά χωρών που παρακολούθησε την εξέλιξη της υγείας χιλιάδων ανδρών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη είχε περίτρανα αποδείξει την καλή υγεία και την μακροβιότητα των Κρητικών.
Αυτό οφειλόταν σε δύο βασικούς παράγοντες στη διατροφή και στη σκληρή άσκηση που πλέον έχουν εκλείψει από τη ζωή των σύγχρονων Κρητικών. Το διατροφικό πρότυπο άλλαξε δραματικά και οι άνθρωποι δεν ασκούνται πλέον με ολέθρια αποτελέσματα.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, όπως τόνισε ο κ.Βαμβακάς είναι πως η χώρα μας είναι δεύτερη στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη.
Στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Κρητική διατροφή στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού αναφέρθηκε ο Οικονομολόγος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο Γιώργος Σαρρής.
Ο κ.Σαρρής παρουσιάζοντας τις έννοιες του τουρισμού αλλά και στοιχεία από διαφορετικές εμπειρίες παρουσίασε μια υλοποιήσιμη προοπτική κατά την οποία η διατροφική κουλτούρα της Κρήτης σε συνδυασμό με τα προϊόντα του τόπου μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον.
Με κινήσεις συγκεκριμένες και μεθοδευμένες και πολιτικές ενισχυτικές η Κρητική διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι στη διάρθρωση του τουρισμού μας είτε μιλάμε για μαζικό τουρισμό είτε για τουρισμό εμπειριών. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή επαγγελματίες αλλά και οι θεματοφύλακες της γευστικής μας παράδοσης, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς και φυσικά το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Οι γυναίκες προφανώς μπορούν να βγουν μπροστά και σε επιχειρηματικό επίπεδο για την Κρητική διατροφή, όπως υποστήριξε μιλώντας στην εκδήλωση η Πρέσβειρα Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη.
Η κυρία Πιτσικάκη ανέφερε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κρήτη παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει βρίσκεται σε ανοδική πορεία, και στα προγράμματα που κατά καιρούς προκηρύσσονται υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα.
Στο δεύτερο τμήμα της ομιλίας της η πρόεδρος των γυναικών επιχειρηματιών αναφέρθηκε στις ομορφιές αλλά και στον πλούτο της διατροφής που προσφέρει το Μαλεβίζι, τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στην προβολή του τόπου και να αποδώσουν επιχειρηματικά.
Την εκδήλωση έκλεισε μιλώντας για τις δράσεις του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας η πρόεδρος του Λένα Ηγουμενάκη αναφερόμενη στα επτά Φεστιβάλ που ήδη έχουν γίνει αλλά και στον οδηγό Κρητικής Κουζίνας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η κυρία Ηγουμενάκη μίλησε για τις συνταγές του οδηγού που παραχωρήθηκαν με αγάπη από τις μαγείρισσες και τους μάγειρες των Πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης όπως αυτοί τις παρέλαβαν από τις γιαγιάδες μας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι σύντομα θα γίνει η επίσημη παράδοση της νέας δωρεάς με τα έσοδα του οδηγού, που διατίθενται εξ ολοκλήρου στην Παιδοαιματολογική – Ογκολογική Κλινική Παίδων και στην Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Τέλος μίλησε με συγκίνηση για το αντάμωμα των Πολιτιστικών συλλόγων που γίνεται πράξη με κάθε αφορμή και κάθε ευκαιρία.