Τα περίεργα λουκάνικα που ήταν γνωστά στην αρχαιότητα και δημοφιλή στο Βυζάντιο
Ένα παλιό φαγητό των Χριστουγέννων που έρχεται από την εποχή που οι Κρητικοί μεγάλωναν χοίρους στα σπίτια τους, είναι οι αμαθιές.
Όλες οι πληροφορίες για το φαγητό που τείνει να εκλείψει σήμερα μας παρουσιάζει ο Executive Chef του Ntoré Gastronomy Πέτρος Κοσμαδάκης σε ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ με αφορμή ένα εκλεκλτό πεσκέσι που έλαβε.
Όπως εξηγεί ο σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης οι αμαθιές ήταν γνωστές στην αρχαιότητα και δημοφιλείς στο Βυζάντιο.
“Αμαθιές των Χριστουγέννων”
Όμορφες & νόστιμες μνήμες κατάφερε να μου ξυπνήσει σήμερα η Κα Μαρία Κουρουπάκη
με το πεσκέσι που μου έστειλε από το χωριό Σφάκα του νομού Λασιθίου.
Ένα “παλαίίνό” φαγητό των Χριστουγέννων που τείνει να ξεχαστεί στις μέρες μας, αφού στα σπίτια πλέον δεν εκτρέφονται χοιρινά.
Σήμερα σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας παρασκευάζονται αυτά τα περίεργα λουκάνικα..αν και όπως μαρτυρούν οι πηγές ήταν τόσο στην αρχαιότητα όσο και στο Βυζάντιο δημοφιλές φαγητό!
Απο νομό σε νομό του νησιού & περιοχή αλλάζει και η συνταγή του..παρασκευάζεται σε γλυκό: γεμισμένο με ρύζι, σταφίδες, κομματάκια συκώτι & κανέλα – αλμυρό: με ρύζι, συκώτι, κίμινο,αλατοπίπερο ή αντί ρυζιού με χόντρο (πλιγούρι)!
Στη Ρούμελη το συναντάμε με το όνομα “ματιές” στη Θράκη με το όνομα “Καρκαβίτσα” στην Ανατολική Μακεδονία με το όνομα “ομαθιές” και στην Κρήτη “αμαθιές” ή “ομαθιές”.