Ποιος είπε πως ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της Κρήτης, το γαμοπίλαφο είναι εύκολη υπόθεση; Καθόλου αφού και … μελωμένα κρέατα θέλει και … αέρα στο ρύζι.
Τη συνταγή ανάρτησε ο γνωστός Κρητικός σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης, δίνοντας μας τα μυστικά για να κάνουμε κι εμείς το γαμοπίλαφο με τον καλύτερο τρόπο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα.
Γράφει λοιπόν ο σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης:
Γαμοπίλαφο! Ο “πρωταγωνιστής” του Κρητικού τραπεζώματος σε αρραβώνες,γάμους,βαφτίσια,εορταστικά τραπέζια,πανηγύρια και σε κάθε εκδήλωση χαράς των Κρητικών!
Το πιο “ταιριαστό συμπεθεριό” για το καλό γαμοπίλαφο είναι το ζυγούρι και τοχωριάτικο κοτόπουλο!
Τα κρέατα πλένονται καλά και μπαίνουν σε κατσαρόλα με μια χούφτα θαλασσινό αλάτι και νερό (να τα σκεπάσει) το ξάφρισμα τους πρέπει να είναι πολύ τακτικό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.Από εδώ και πέρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε υπομονετικά (2-3 ώρες) μέχρι να μελώσουν τα κρέατα μας!
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα,αλατίζοντας τα και τα αφήνουμε σκεπασμένα μέχρι να ετοιμαστεί το πιο νόστιμο πιάτο του νησιού!
Ο ζωμός σουρώνετε και ακολουθεί το μέτρημα του (3 μέρη ζωμός – 1 μέρος ρύζι καρολίνα)
Απο εδώ και πέρα αρχίζει η ιεροτελεστία του γαμοπίλαφου..το ρύζι πέφτει “βροχηδόν” στο ζωμό που βράζει και το φτερό της ξύλινης κουτάλας ανακατεύει συνεχώς ( με αργές κυκλικές κινήσεις) με αυτό καταφέρνουμε να βάζουμε αέρα μέσα στο πιλάφι και το ρύζι να βγάζει το άμυλο του και να γίνετε κρεμώδες!
Στο τελείωμα του προσθέτουμε ξύσμα από 1/2 λεμόνι και χυμό 2 λεμονιών .
Λεπτές οι ισορροπίες ώστε να μην μας βγεί “λαπάς” το ρύζι και με παραπάνω οξύτητα από το λεμόνι!
Το καλό #στακοβούτυρο (βούτυρο με βελούδινη υφή και μύτη γεμάτη με βουνίσια βότανα και θάμνους,που τρώει το πρόβατο) έρχεται με τη σειρά του να παντρέψει με περίσσια νοστιμιά το γαμοπίλαφο μας..2 καλές κουταλιές αρκούν να ζεσταθούν και να πέσουν μέσα στη κατσαρόλα ..ένα καλό ανακάτεμα και αμέσως σερβίρουμε το γαμοπίλαφο παρέα με το κρέας!
Άλλοι το θέλουν με πολύ βούτυρο και λίπος και άλλοι με πολύ λεμόνι..σε πολλούς αρέσει να το συνοδεύουν με 2 κουταλιές ντόπιο γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο μπόλικο πιπέρι!
Όπως και να’ναι η νοστιμιά του δεν περιγράφεται..