Με μοναδικό άρωμα και γεύση καλλιεργούνται σε 1300 στρέμματα στο ορεινό Λιβάδι
Τα γευστικά μήλα του Κρουσώνα ξεχωρίζουν στην αγορά της Κρήτης, αποτελώντας το μοναδικό πυρήνα εκατοντάδων στρεμμάτων καλλιέργειας μηλιάς στο νησί. Το φρούτο που κατά κανόνα δεν ευδοκιμεί στην Κρήτη ήρθε στον Κρουσώνα πριν από τέσσερις δεκαετίες μέσα από πειραματισμούς των παραγωγών στο ορεινό Λιβάδι.
Τα χρόνια έδειξαν ότι η νέα καλλιέργεια ήρθε για να μείνει. Κι όχι μόνον αυτό. Το νέο για την εποχή εκείνη, φρούτο που καλλιεργήθηκε στον Κρουσώνα βρήκε … τον τόπο του απέκτησε ταυτότητα και έγινε περιζήτητο στις ντόπιες αγορές.
Έτσι τις καλές εποχές μπορεί να φέρει στους ανθρώπους του Κρουσώνα ένα πολύ καλό συμπληρωματικό εισόδημα και στους καταναλωτές της Κρήτης ένα εξαιρετικά γευστικό φρούτο.
Υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο στον Κρουσώνα καλλιεργούνται περί τα 1300 στρέμματα μηλιές κυρίως στην ορεινή περιοχή του Λιβαδιού και γύρω από αυτήν.
Τα μήλα του Κρουσώνα είναι πιο νόστιμα από αυτά που «εισάγονται» από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι σκληρά αλλά και μυρωδάτα. Αυτό αποδίδεται στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και στο γεγονός ότι έχουν καλή ισορροπία στο νερό.
Κάποιες μηλιές αλλά σε πολύ μικρότερες εκτάσεις υπάρχουν στη Δαμάστα και στο Οροπέδιο Λασιθίου ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο Οροπέδιο που υπήρχαν πριν τον Κρουσώνα τείνουν πλέον να εγκαταλειφθούν.