Σοβαρές απώλειες εντοπίζονται φέτος στο ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης και συγκεκριμένα σε αιγοπρόβατα, με το ποσοστό να φτάνει στο 20% , αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ιδιαίτερη ανησυχία στον κλάδο προκαλούν οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και γάλα- που φτάνει το 25% τη φετινή χρονιά καθώς και το ενδεχόμενο ελλείψεων σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας την καλοκαιρινή περίοδο που είναι ορατό. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα αφού συχνά δίνουν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους, γεγονός που έχει φτάσει τον κλάδο σε οριακό σημείο θέτοντας πλέον σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας.
Πρόκειται μάλιστα για έναν κλάδο που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους για την Κρήτη, με τους αρμόδιους φορείς να επισημαίνουν την ανάγκη για λήψη μέτρων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα ντόπια προϊόντα να μπορέσουν να βρεθούν δυναμικά στο επίκεντρο στην ελεύθερη αγορά.
Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης ο οποίος τόνισε ότι παρά το γεγονός πως στην Κρήτη δεν έχουν εμφανιστεί νέα νοσήματα στο ζωικό κεφάλαιο, υπάρχουν απώλειες που εστιάζουν στις καιρικές συνθήκες. Απόρροια αυτού είναι να δημιουργούνται δύο παράλληλα ζητήματα στον κλάδο. «Oι απώλειες των αιγοπροβάτων στην Κρήτη εστιάζουν φέτος στις καιρικές συνθήκες που ταλαιπωρούν τα ζώα. Αυτό δημιουργεί δύο ζητήματα κυρίως στα πρόβατα. Τις απώλειες νεογνών , όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους κτηνοτρόφους κυρίως σε όψιμους τοκετούς και το γεγονός ότι λόγω των καιρικών συνθηκών ευνοείται η ανάπτυξη χόρτου . Το χόρτο αυτό λόγω πρωιμότητας και κρύου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Τα ζώα το τρώνε με αποτέλεσμα να παθαίνουν πολλές διαταραχές στο πεπτικό κάτι που σημαίνει -ιδιαίτερα για ζώα που αρμέγονται -απώλειες σε γαλακτοκομικά προϊόντα» ανέφερε ο κος Στεφανάκης.
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προϊόντα , όπως πρόσθεσε ο κος Στεφανάκης, προς το παρόν δεν υπάρχουν , ωστόσο τόνισε: «την καλοκαιρινή περίοδο που θα είναι αυξημένη η ζήτηση θα υπάρξουν ελλείψεις σε γάλα και τυροκομικά, λόγω των απωλειών».
«Αισθητή στην Κρήτη η Εσωτερική υποτίμηση των ντόπιων προϊόντων»
Την τελευταία τετραετία ένα ακόμη ζήτημα έχει γίνει αισθητό και αφορά την «εσωτερική υποτίμηση των ντόπιων προϊόντων στην Ελλάδα αλλά και την Κρήτη που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς εκτονώνεται» επεσήμανε ο ίδιος.
Πρόκειται , όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ για ένα από τα διαχρονικά ζητήματα που αφορά στην έλλειψη προτίμησης των καταναλωτών στην ντόπια παραγωγή, λόγω κόστους. Αυτό έχει επιφέρει συνέπειες στον κλάδο οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι πιο ορατές. Όπως τόνισε ο κος Στεφανάκης: «Ο πρωτογενής τομέας πληρώνει αυτό το ζήτημα πιο έντονα τα τελευταία τρία χρόνια αφού αναγκάζεται να δίνει προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους. Οι ζημιές για την υγιή αιγοπροβατία που παράγει τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλεύει με τρομακτικές ζημιές».
Αναγκαίο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου
Στο ερώτημα πάντως ποιες είναι οι προτάσεις από πλευράς του ΓΕΩΤΕΕ προκειμένου ο κλάδος να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα, ο κος Στεφανάκης τόνισε πως «Εμείς προτείνουμε το αυτονόητο. Πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να θέσουμε τα ζητήματα για τη βιωσιμότητα του κλάδου που βρίσκεται στο όριο».
Επιπλέον , πρόσθεσε: «Δίνουμε τα προϊόντα μας στην Κρήτη που είναι υψηλής ποιότητας, χειροποίητα, απλά τρόφιμα και όχι βιομηχανοποιημένα που έχουν τραφεί με βότανα της Κρήτης και έχουν ταυτότητα σε τιμές κάτω του κόστους. Ενδεικτικά η τιμή του γάλακτος έχει διαμορφωθεί στα 0,75 λεπτά και το αρνί στα 4 ευρώ. Δεν είμαστε έτοιμοι για την ελεύθερη αγορά και αυτά πρέπει να τεθούν παρουσία όλων όσοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους και των φορέων».