Με σημαντική πορεία 20 χρόνων για τον πρώτο γυναικείο συνεταιρισμό την Κρουσανιώτισσα
Έβγαλαν από τα μπαούλα των γιαγιάδων τους τις καλύτερες συνταγές, έβαλαν όλη τους την έμπνευση και την τέχνη και δημιουργούν τα τελευταία 20 χρόνια χρησιμοποιώντας τα πιο εκλεκτά προιόντα της Κρητικής γης, γευστικά αριστουργήματα.
Της Μαρίας Καλλέργη
Ο λόγος για τις 15 γυναίκες που με πίστη και σεβασμό στην παράδοση της Κρήτης δημιούργησαν τον πρώτο Γυναικείο Αγροτοβιοτεχνικό Συνεταιρισμό του Νομού Ηρακλείου στον Κρουσώνα με το όνομα “Η Κρουσανιώτισσα”.
Χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως το Κρουσανιώτικο ελαιόλαδο την σταφίδα, το κρασί, το μέλι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φρέσκα φρούτα βουνού που παράγονται από το “Λιβάδι”, ένα οροπέδιο που βρίσκεται πάνω από τον Κρουσώνα σε υψόμετρο 1000 μέτρων “ταξιδεύουν” τις γεύσεις της Κρήτης, στο νησί, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Maleviziotis.gr η πρόεδρος του συνεταιρισμού Μαρία Τζουλιαδάκη: “όλες οι συνταγές που χρησιμοποιούμε καθώς και ο τρόπος που φτιάχνουμε τα προιόντα μας είναι παραδοσιακά. Ο κόσμος τα προτιμά ξεχωρίζοντας τα από τα βιομηχανοποιημένα”.
Η ιδέα ξεκίνησε για να βρουν απασχόληση γυναίκες που ως τότε δεν εργάζονταν καθόλου ή απλώς βοηθούσαν στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της οικογένειας τους.
Όπως λέει η κ.Τζουλιαδάκη: “ξεκινήσαμε 20 γυναίκες και τώρα έχουμε μείνει 15. Δεν είναι όπως παλιά μετά την κρίση, αλλά υπάρχουν και οι κοινωνικές εκδηλώσεις των χωριανών και από άλλες περιοχές που επιτρέπουν στο συνεταιρισμό μας να επιβιώνει”.
Το ανεβατό καλιτσούνι, το ξομπλιαστό κουλούρι, το ανεβατό τσιμπιστό κουλούρι, τα αμυγδαλωτά, τα κρασάτα, οι χυλοπίτες, τα παξιμάδια, τα ξεροτήγανα, τα γλυκά κουταλιού είναι μερικά από τα προϊόντα που παρασκευάζονται από το συνεταιρισμό ενώ έχουν προστεθεί και λικέρ αλλά και νέες γεύσεις όπως είναι κριτσίνια με ντομάτα, κουρκουμά, ηλιόσπορο και σπόρους chia.
Tα προιόντα του συνεταιρισμού Κρουσανιώτισσα είναι γνωστά και φημισμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ πολλές φορές έχουν επισκεφθεί το συνεταιρισμό μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για όσα δοκιμάζουν γνωστοί σεφ αλλά και δημοσιογράφοι γαστρονομίας από το εξωτερικό.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ