Η μαγευτική τοποθεσία Χυμευτού βρίσκεται σε απόσταση 1200 μέτρα από τη Μονή. Στην τοποθεσία αυτή ήταν κτισμένη η μονή του Τιμίου Σταυρού.
Το μοναστήρι αυτό παραχωρήθηκε με πράξη «εκχώρησης» προς τη μονή της Καβαλλαράς που βρίσκεται στις Κορφές από γνωστή βενετοκρητική οικογένεια που είχε το δικαίωμα ιδιοκτησίας (ius patronato) και αποτέλεσε μετόχι της μονής.
Ανατολικά της σημερινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού υπάρχουν ίχνη παλαιότερου ναού, ενώ σε απόσταση 150 μέτρων υπάρχει λαξευμένο κελί στο βράχο.
Το διμάρτυρο εξωκλησι του Αγίου Γεωργίου και Τιμίου Σταυρού ανεγέρθηκε στο χωράφι που δώρισε ο Ιωάννης Καβροχωριανός το 1924. Η σύζυγος του Αικατερίνη Καβροχωριανού είχε ονειρευτεί τρεις φορές ότι στο σημείο αυτό βρίσκονταν τα εικονίσματα του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού. Οι χωριανοί εθελοντικά έσκαψαν στην βατονιά και τα δύο εικονίσματα εντοπίστηκαν σε βάθος κάτω από ένα βράχο.
Η περιοχή βρίσκεται σε μια καταπράσινη ρεματιά με πλατάνια, ενώ υπάρχει και πηγή με νερό. Άλλωστε κι η ίδια ονομασία της τοποθεσίας προέρχεται από την λατινική λέξη humectus που σημαίνει τόπος δροσερός, βρεγμένος ή από τη λέξη Χούμους ή χυμός.
Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες προέρχονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής