Μια μοναδική έκθεση που συνδιάζει τον Πολιτισμό με την ίδια τη ζωή, το νερό, εγκαινιάζεται απόψε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.
Το project της έκθεσης και τις λεπτομέρεις όσων θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Υδάτινος Χώρος” παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Πινακοθήκη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο πρόδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και η Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης η Χρύσα Βαθιανάκη.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 11-8 2020 έως και 31-9-2020.
Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίαςγια τον COVID 19 και συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όσους θα επισκεπτούν την έκθεση στο εσωτερικό της Πινακοθήκης και πάντα με ανώτερο αριθμό ατόμων τα 8.
Σε σχετικό κείμενο της Χρύσας Βαθιανάκη αναφέρεται
"Το υδάτινο στοιχείο στην ζωή του ανθρώπου αποτελούσε πάντα σταθερή αναφορά δημιουργικής έκφρασης σε όλους τους τομείς της ζωής. Τόσο οι φυσικές όσο και οι μεταφυσικές πτυχές του, αποτυπώνονται ιστορικά στα ήθη και έθιμα της καθημερινής ζωής, στην μυθολογία, στην θρησκεία, στην φιλοσοφία.
Από τους αρχαιοτάτους χρόνους, η δυναμική του ως αδάμαστο στοιχείο, θεοποιήθηκε, για τις ιαματικές του ιδιότητες απέκτησε ιερότητα, ενώ έως και σήμερα αποτελεί στοιχείο σωματικής και πνευματικής κάθαρσης.
Η ρευστή ιδιότητά του στο χώρο και τον χρόνο, δημιούργησε την ώσμωση ανάμεσα στους πολιτισμούς. Εύκολα κατανοούμε ότι ως προϋπόθεση ζωής, οι πρώτοι προηγμένοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν εκεί που υπήρχε ως ζωοδόχος δύναμη: ο Αιγυπτιακός στον Νείλο ποταμό, ο Βαβυλωνιακός στον Ευφράτη και τον Τίγρη, ενώ στον Ινδό ποταμό αναπτύχθηκε ο Ινδικός πολιτισμός.
Σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου άκμασαν οι πολιτισμοί των: Αρχαίων Ελλήνων, των Φοινίκων, των Αιγυπτίων, των Αράβων, των Ρωμαίων. Προσδιορίζεται έτσι σημαντικά η ανάπτυξη όλων των πολιτισμών και η σχέση τους με το νερό και την φύση.
Με δεδομένη την ύπαρξη του νερού στην ζωή του ανθρώπου και του περιβάλλοντος καθορίζεται και η θέση του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή.
Σήμερα παγκοσμίως διακυβεύονται θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν το περιβάλλον. Η έλλειψη του νερού, ο μεγαλύτερος απειλητικός κίνδυνος της ανθρωπότητας, έχει επιφέρει την φτώχεια, την αρρώστια τους πολέμους και την καταστροφή του πλανήτη, στρέφει την καλλιτεχνική ζωή – σε διεθνές επίπεδο- να αναπτύξει μια τέχνη περιβαλλοντική που συχνά γίνεται μέσω δράσεων ακτιβιστικού χαρακτήρα, με στόχο πάντα να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει.
Τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στην έκθεση «Υδάτινος Χώρος» ταυτίζονται με την αλήθεια μιας ευρύτερης έννοιας που σχετίζεται με την ανάγκη η τέχνη, ως συγκινησιακή διαδικασία να επιφέρει και το αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι καλλιτέχνες, διαποτιζόμενοι από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλανήτη, εμπνέονται, καταγράφουν και αποτυπώνουν στο έργο τους, την δική τους αγωνία στον κόσμο που αλλάζει.
Το νερό ως επίκεντρο της θεματικής ενώ αποδίδεται διαφορετικά από κάθε καλλιτέχνη δημιουργό, δίνει στα έργα συνοχή, τα οποία αποτελούν ενότητα με διαφορετικές εκφράσεις. Τονίζοντας την αντίληψη ότι η φύση και ο άνθρωπος συνδέονται στενά, χωρίς νερό δυνατότητα ύπαρξης δεν υπάρχει.
Σήμερα τα νερά της Μεσογείου μάχονται για τον ανθρωπισμό, αντιμάχονται για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Το ίδιο το νερό δεν έχει σύνορα, ρέει για να εμπνέει και να ενώνει πολιτισμούς".