Γράφει ο Εμμανουήλ Ανδρέου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας έκαναν δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για lockdown σε εθνικό επίπεδο.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, (σύμφωνα με όσα διαρρέουν στον τύπο) εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια και να παραμείνουν ανοιχτά μόνο δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.
Αν και για να πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω επίσης πως νωρίτερα,, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».
Στην αυριανή ενημέρωση πάντως θα δώσει το «παρών» και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου για το επερχόμενο lockdown σε εθνικό επίπεδο.
Άντε να δούμε και να καταλάβουμε πως και γιατί ο Κορονοϊός μεταδίδεται μόνο στους μαθητές, καθηγητές και γονείς των μαθητών που πηγαίνουν στα Γυμνάσια και Λύκεια και , και όχι σε αυτούς που πηγαίνουν σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.
Το σίγουρο είναι ότι επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία σε γονείς για το αν πρέπει τελικά η Πολιτεία να λάβει αυτό το ρίσκο, φαίνεται πως πάντως ότι οι λοιμωξιολόγοι προκρίνουν τα τελευταία 24ωρα τα χαμηλά κρούσματα που καταγράφονται στα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς και το ότι οι μικρότερες ηλικίες ακολουθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέτρα.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας όπως συχνό πλύσιμο χεριών και αποστάσεις προσθέτοντας ότι η Πολιτεία παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο κρατώντας ανοιχτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Ρίσκο ή όχι θα δείξει, και μετά τα τραγικά λάθη που έγιναν με τουρισμό και εστίαση μέσα στο καλοκαίρι, αυτήν την φορά το κόστος ή το όφελος θα είναι όλο για την κυβέρνηση.
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Στην Γερμανία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στον τελευταίο γύρο περιορισμών της δημόσιας ζωής, για τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους και τα γυμναστήρια, δεν αναφέρθηκε καθόλου σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς– που ανήκαν στους πρώτους χώρους που έκλεισαν στο πρώτο πανδημικό κύμα.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι και τα σχολεία της χώρας του θα εξαιρεθούν από τους εκτεταμένους πανεθνικούς περιορισμούς που ισχύουν από την Παρασκευή. Η Ιρλανδία επίσης επέτρεψε στα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν επέβαλε πανεθνικό lockdown.
Γεγονός είναι πάντως ότι σε όλο τον κόσμο, αυξάνεται η αγωνία ότι η πανδημία θα επιφέρει μακροπρόθεσμο πλήγμα στην ακαδημαϊκή και συναισθηματική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών.
Σε επίπεδο Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC) διαπίστωσε ότι τα παιδιά αποτελούν λιγότερο από το 5% των συνολικών κρουσμάτων κοροναϊού που έχουν καταγραφεί στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και στη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.
Η υπηρεσία ανακάλυψε επίσης ότι το κλείσιμο των σχολείων «δεν φαίνεται να προσφέρει σημαντική επιπλέον προστασία στην υγεία των παιδιών».
Για να έρθουμε στα δικά μας και σαν επίλογο και συμβουλή προς την κυβέρνηση, που αύριο θα κληθεί να βγάλει τα "κάστανα από την φωτιά" καλό θα ήταν να μην κρατά ανοιχτά τα σχολεία με κάθε κόστος και μάλιστα όταν αυτό το κόστος έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν.
Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη μετά τα τραγικά λάθη που έγιναν το καλοκαίρι στο κομμάτι του τουρισμού πλέον βρίσκεται στο έλεος του κοροναϊού και δεν υπάρχει επιστροφή.