• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2020
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2020
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Να μη «χάσουμε τη μπάλα» και στην οικονομία

Maleviziotis από Maleviziotis
24 Νοεμβρίου, 2020
σε Απόψεις
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης σε λεπτά1 min
0
Ελληνικός τουρισμός: Σταύρωση χωρίς Ανάσταση
226
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter

Του Αργύρη Αργυριάδη*

Οι εικόνες των τελευταίων εβδομάδων αντιμάχονται σφόδρα το αφήγημα της πετυχημένης διαχείρισης της πανδημικής κρίσης. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη χάθηκε η μπάλα. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας υπερκαλύφθηκαν, οι καταγγελίες για ανεπαρκή αντιμετώπιση των ασθενών αυξήθηκαν, ο αριθμός θανάτων εκτοξεύθηκε. Πλέον όλοι μας έχουμε έναν γνωστό ή φίλο που νόσησε από κορωνοϊό. Ελπίζουμε να μην έχουμε και κάποιον που κατέληξε. Και κάπου ο φόβος υπονομεύει τη λογική και την ψύχραιμη διαχείριση της κρίσης.

Οι αιτίες της αποτυχίας να αντιμετωπίσουμε, σε υγειονομικό επίπεδο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολλές. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έκαναν (και κάνουν) λίγα. Και αυτά αργά. Προσπάθησαν να συζεύξουν – τούτο εύλογα – την υγεία με την οικονομία, αλλά δίχως σχέδιο και εναλλακτικές λύσεις. Σχέδιο σήμαινε να λειτουργούσαν σήμερα οι μεγαλύτεροι τομείς της οικονομίας που συμβάλλουν στο εθνικό ΑΕΠ και να είχαν κλείσει προ πολλού τομείς που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης και ελάχιστα συνεισφέρουν (για παράδειγμα εάν εγκαίρως είχαν κλείσει τα νυχτερινά μαγαζιά ίσως δεν θα χρειαζόταν να κλείσει ο τομέας της εστίασης και σίγουρα όχι το λιανεμπόριο). Εναλλακτικές λύσεις σημαίνει να μην αναζητούσαν πανικόβλητοι την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά να είχαν μισθώσει  (μέσω διαγωνισμού) προ πολλού, κάποιες ή κάποια, που θα την έκαναν COVID clinic σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε, η επίταξη δεν είναι τζάμπα. Η επίταξη μπορεί να είναι πράξη του δημοσίου δικαίου κυριαρχική και δίχως να έχει σχέση με σύμβαση αποτελεί, όμως, αναγκαστική μίσθωση, η οποία έχει ως συνέπεια την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεως από τον επιτάσσοντα στο δικαιούχο, δηλαδή οικονομικού ανταλλάγματος για τη στέρηση της χρήσεως του επιταχθέντος. 

Μολονότι, σήμερα, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης – απολύτως δικαιολογημένα – μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο, ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε μια σοβαρή κουβέντα για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη αρχίσει και θα γιγαντωθεί αμέσως μετά. Τα δεδομένα είναι απολύτως συγκεκριμένα. Οι οικονομίες όλων των χωρών αντιμετωπίζουν μια υπερμεγέθη ύφεση που δύναται να συγκριθεί μόνον με εκείνη που προκάλεσε ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Ειδικά η χώρα μας αντιμετωπίζει τη νέα κρίση στη χειρότερη στιγμή. Μόλις προσπαθούσε, λαβωμένη, να εξέλθει της δεκαετούς μνημονιόπληκτης «οικονομικής αφλογιστίας». Το ερώτημα είναι τι κάνουμε ή τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα για την αντιμετώπισή της;

Δείτε Επίσης

Τεράστια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λόγω της πανδημίας

Σεξουαλική βία: Γυναίκες σπάστε τη σιωπή

24 Ιανουαρίου, 2021
Επιστροφή στα… λιόφυτα

Τι να περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά του 2019;

23 Ιανουαρίου, 2021
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές

Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές

20 Ιανουαρίου, 2021
Αποκλεισμός χιλιάδων φοιτητών και αστυνομοκρατία στα Ιδρύματα

Αποκλεισμός χιλιάδων φοιτητών και αστυνομοκρατία στα Ιδρύματα

19 Ιανουαρίου, 2021

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στρέφονταν, κυρίως, σε τρεις κατευθύνσεις: άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, παρατάσεις στην εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο και σπανίως προς τις τράπεζες και παροχή εγγυήσεων για δάνεια με ευνοϊκότερους όρους δανεισμού.

Ωστόσο, το μείγμα των ανωτέρω μέτρων δεν δικαιολογεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Οι παρατάσεις εξόφλησης των υποχρεώσεων προς το κράτος και τις τράπεζες δεν είναι λύση όταν δεν παράγεται το αντίστοιχο εισόδημα. Αμέσως μετά την λήξη της πανδημικής κρίσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση. Το εισόδημά τους δεν θα αναταχθεί στον ίδιο χρόνο με εκείνο που θα πρέπει να καλύψουν τις υπό παράταση υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων στις τράπεζες και ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ.

Ειδικά για τον τραπεζικό δανεισμό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο ρυθμός παροχής νέων δανείων είναι ιδιαίτερα βραδύς. Οι τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές στις νέες χορηγήσεις, ενώ ο χρόνος αρχικής έγκρισης έως την εκταμίευση ενός δανείου με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζες είναι υπερβολικά μεγάλος. Όταν θα φθάσουν τα χρήματα στις επιχειρήσεις θα είναι αργά για να αναταχθούν οι απώλειες και ακόμη πιο αργά για να ληφθούν έγκαιρα μέτρα μετασχηματισμού τους (λχ μια επιχείρηση που χρειαζόταν το δάνειο για να καλύψει κεφάλαιο κίνησης και να δώσει έμφαση στο κανάλι διανομής των προϊόντων της που λέγεται internet, χάνει το σημερινό momentum όσο αργεί η εκταμίευση. Σε καθεστώς lockdown το internet είναι το μοναδικό κανάλι διανομής. Αύριο όχι).

Ωστόσο, η αύξηση του δανεισμού δεν είναι η βέλτιστη λύση για το σύνολο των επιχειρήσεων. Η πείρα του 2008 έδειξε ότι η πλημμυρίδα νέων δανείων μπορεί βραχυπρόθεσμα να εξασφάλισε την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, όμως, μακροπρόθεσμα οδήγησε στην υπερχρέωση και αύξησε την αστάθεια του συστήματος. Άλλωστε, οι μνήμες αυτής της εποχής είναι ακόμη νωπές και δεν πρέπει να οδηγηθούμε στα ίδια λάθη.

Η μόνη λύση που απομένει είναι οι μεταβιβάσεις, δηλαδή οι άμεσες ενισχύσεις. Επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις ή ένας υβριδικός συνδυασμός πίστωσης με επιχορήγηση. Προς το τελευταίο τείνει να ομοιάσει ο θεσμός της επιστρεπτέας προκαταβολής που μολονότι αποτελεί χαμηλότοκο δάνειο απευθείας του κράτους προς τους δικαιούχους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν θα επιστραφεί στο σύνολό του. Επιχειρήσεις που πλήττονται σε μέγιστο βαθμό θα τύχουν της ευεργετικής διαγραφής. Στην ουσία το δάνειο θα μετατραπεί εν μέρει σε επιχορήγηση.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία στη διαχείριση αντίστοιχων κρίσεων έχει δείξει ότι όπου εφαρμόστηκαν δημοσιονομικά μέτρα με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων επέτρεψαν την ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό οι ΗΠΑ.

Εξάλλου, η πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους δεν είναι ανάλογη του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, ιδίως στον τομέα της εργασίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πρόγραμμα SURE. Η ΕΕ θέσπισε ένα μέσο για την προσωρινή στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζομένους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το μέσο παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη για την κάλυψη μέρους των δαπανών που συνδέονται με τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας. Από το πρόγραμμα αυτό,  χώρες με αντίστοιχο μέγεθος με την Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί να εισπράξουν πολλαπλάσια χρήματα. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 φαίνεται να έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα μόλις 2,9 δις ευρώ, ενώ για την Πορτογαλία περίπου τα διπλάσια (5,9 δις) και για το Βέλγιο περίπου τα τριπλάσια (7,8 δις)  (πηγή: https://www.consilium.europa.eu/el/policies/coronavirus/covid-19-economy/).

Μάλιστα, πολλές χώρες (Γερμανία, Βρετανία κλπ) βλέποντας ότι η τόνωση της αγοραστικής ζήτησης δεν θα είναι αυτόματη μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης έχουν ήδη θεσπίσει προγράμματα διατήρησης της εργασίας μέσω μειωμένου ωραρίου. Για παράδειγμα ο εργαζόμενος θα εργάζεται με μειωμένο ωράριο (εάν αντίστοιχες είναι οι ανάγκες της επιχείρησης) δίχως να μειώνεται το εισόδημά του, καθόσον ο εργοδότης θα τον αμείβει για τις πραγματικές ώρες εργασίας, ενώ για τις υπόλοιπες θα επιδοτείται απευθείας ο εργαζόμενος από το κράτος. Ο στόχος να μην εκτοξευθεί η ανεργία στο τέλος της υγειονομικής κρίσης μέχρι να εξισορροπηθεί η αγορά είναι προφανής.

Στη χώρα μας, η κυβερνητική επιλογή για παρατάσεις σε δάνεια [και στην περίπτωση αυτή δυστυχώς όχι σε όλες τις επιχειρήσεις ούτε σε όλες τις μορφές δανείων (λχ δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το leasing)] και παρατάσεις σε εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αφιερώνοντας ελάχιστους πόρους σε άμεσες εισοδηματικές ή κεφαλαιακές ενισχύσεις, δεν προδιαγράφει μηδενικές απώλειες για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η λήξη της υγειονομικής κρίσης θα συνοδευτεί από αυξημένη ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθήλωση μισθών και λαϊκών εισοδημάτων και περαιτέρω μονοπώληση της αγοράς, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απαιτείται άμεσα να αλλάξουμε ρότα. Ειδάλλως την αδυναμία (πρόσκαιρη ελπίζουμε) διαχείρισης της κρίσης σε υγειονομικό επίπεδο, θα διαδεχθεί μια αποτυχία (μακράς διάρκειας) αντιμετώπισης της επιγενόμενης οικονομικής κρίσης. Και τότε … «θα χάσουμε για τα καλά την μπάλα».

 Δικηγόρου – Φορολογικού Συμβούλου & Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή

Ετικέτες: Αργύρης Αργυριάδης
ΚοινοποίησηTweetΚοινοποίησηΑποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Το Green Trip της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα "πράσινα" έργα της Κρήτης

Επόμενο Άρθρο

Προγράμματα τηλεάσκησης από τον Δήμο Ηρακλείου

ΣχετικάΆρθρα

Χρυσή Αυγή: Μαθήματα από μια ιστορική δίκη

Χρυσή Αυγή: Μαθήματα από μια ιστορική δίκη

12 Οκτωβρίου, 2020
Το δένδρο, το δάσος και ο Δημάκης…
Απόψεις

Το δένδρο, το δάσος και ο Δημάκης…

5 Ιουνίου, 2020
Ευρωπαϊκή οικονομία: … at the end, the Germans win
Απόψεις

Ευρωπαϊκή οικονομία: … at the end, the Germans win

1 Ιουνίου, 2020
Γιατί υπήρξε αυξημένη η ζήτηση των προκρατήσεων για Κρήτη
Απόψεις

Ελληνικός τουρισμός: Σταύρωση χωρίς Ανάσταση

23 Απριλίου, 2020
Οι εννιά φωτεινές αχτίδες του κορωνοϊού – Του Αργύρη Αργυριάδη*

Οι εννιά φωτεινές αχτίδες του κορωνοϊού – Του Αργύρη Αργυριάδη*

2 Απριλίου, 2020
Η ανάγκη ενός «Κορώνα Deal» – Του Αργύρη Αργυριάδη*

Η ανάγκη ενός «Κορώνα Deal» – Του Αργύρη Αργυριάδη*

30 Μαρτίου, 2020
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο για το σχολ. έτος 2017 – 2018

Προγράμματα τηλεάσκησης από τον Δήμο Ηρακλείου

Συναγερμός : Άνδρας με τσεκούρι κρατάει ομήρους έξι παιδιά

Συναγερμός : Άνδρας με τσεκούρι κρατάει ομήρους έξι παιδιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία νέα

Ντερμπάρα στην Τούμπα και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2
Αθλητικά

Ντερμπάρα στην Τούμπα και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2

24 Ιανουαρίου, 2021
Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης
Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

24 Ιανουαρίου, 2021
Κορονοϊός – Τσίπρας: «Θετικός ο γιος μου Ορφέας»
Ελλάδα

Κορονοϊός – Τσίπρας: «Θετικός ο γιος μου Ορφέας»

24 Ιανουαρίου, 2021

Δείτε επίσης

KORONOIOS

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
10χρονοι μαθητές στον Κρουσώνα παρέδωσαν πορτοφόλι που βρήκαν

10χρονοι μαθητές στον Κρουσώνα παρέδωσαν πορτοφόλι που βρήκαν

21 Ιανουαρίου, 2021
"Kλείνουν" την παλιά βεντέτα με τρεις βαφτίσεις στα Ζωνιανά

"Kλείνουν" την παλιά βεντέτα με τρεις βαφτίσεις στα Ζωνιανά

20 Ιανουαρίου, 2021
Το χιόνι "σκέπασε" τα όρη του Κρουσώνα (φωτογραφίες)

Το χιόνι "σκέπασε" τα όρη του Κρουσώνα (φωτογραφίες)

18 Ιανουαρίου, 2021
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός σε τροχαίο 16χρονος

Σοβαρό τροχαίο στην Ηρακλείου – Μοιρών

18 Ιανουαρίου, 2021
Ο γαμπρός πήγε με το σχοινί … και του πήγαν και το σαπούνι!

Ο γαμπρός πήγε με το σχοινί … και του πήγαν και το σαπούνι!

18 Ιανουαρίου, 2021
Το Μαλεβίζι και τα κρούσματα του κορονοϊού

Παράπονα για τη μη τήρηση μέτρων κατά του κορονοϊού στο Δήμο Μαλεβιζίου

20 Ιανουαρίου, 2021
Νεκρός 59χρονος σε εργατικό δυστύχημα

Το θάνατο μέσα στο σπίτι του βρήκε ένας 48χρονος

20 Ιανουαρίου, 2021
Τροχαίο Ηρακλείου – Μοιρών: Σοκάρει το βίντεο της σύγκρουσης (Βίντεο)

Τροχαίο Ηρακλείου – Μοιρών: Σοκάρει το βίντεο της σύγκρουσης (Βίντεο)

19 Ιανουαρίου, 2021
Puffycloudpurequality | Βρεφικά προϊόντα με ρίζες από το Μαλεβίζι

Puffycloudpurequality | Βρεφικά προϊόντα με ρίζες από το Μαλεβίζι

21 Ιανουαρίου, 2021
Χιόνι στο Λιβάδι: Μαγική φωτογραφία από τον Κρουσώνα

Χιόνι στο Λιβάδι: Μαγική φωτογραφία από τον Κρουσώνα

19 Ιανουαρίου, 2021
Μαλεβιζιώτης

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Gossip
  • Uncategorized
  • Αθλητικά
  • Άλλα Αθλήματα
  • Απόψεις
  • Γεωργία
  • Γνωρίστε την Κρήτη
  • Δημοφιλή
  • Διατροφή
  • Ειδήσεις
  • Εκπαίδευση
  • Ελλάδα
  • Εργασία
  • Ηράκλειο
  • Θρησκεία
  • Ιατρικά
  • Καλλιτέχνες
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Κρήτη
  • Λασίθι
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Μαντινάδες
  • Μουσική
  • Μπάσκετ
  • Νἐα Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Όροι διαγωνισμού
  • Πανελλήνιες
  • Πανελλήνιες 2021
  • Ποδόσφαιρο
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ρέθυμνο
  • Τα σχολιανά μας
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπικά
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χανιά

Μαλεβίζι

Μόλις τρία κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη

Μόλις τρία κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη

24 Ιανουαρίου, 2021
Μετακίνηση με αυτοκίνητα και ταξί: Από αύριο αλλάζει το όριο των επιβατών

Μετακίνηση με αυτοκίνητα και ταξί: Από αύριο αλλάζει το όριο των επιβατών

24 Ιανουαρίου, 2021
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή

24 Ιανουαρίου, 2021
Μαλεβίζι: Χειροπέδες σε 46χρονο για πιστόλι

Μαλεβίζι: Χειροπέδες σε 46χρονο για πιστόλι

24 Ιανουαρίου, 2021
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2019 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Εθνικές Εκλογές
    • Εθνικές Εκλογές
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες 2020
  • Αποτελέσματα εκλογών Δήμος Μαλεβιζίου

© 2019 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στη σελίδα Cookies και Πολιτική απορρήτου

Αποδοχή Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.