• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης

  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2020
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2020
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιά συνταγές και έθιμα της Κρήτης

Μαίρη Παπουτσακη από Μαίρη Παπουτσακη
31 Δεκεμβρίου, 2020
σε Δημοφιλή, Ηράκλειο, Κρήτη, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1(σε λεπτά)
0
Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιά συνταγές και έθιμα της Κρήτης
373
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter

Τα Χριστούγεννα στην Κρήτη είναι παράδοση. Παλιότερα ήταν ένας κύκλος που έχει την αρχή του την επόμενη μέρα από τη γιορτή του Αγ. Φιλίππου, στις 14 Νοεμβρίου. Η κατάληξη αυτής της νηστείας ήταν ο εκκλησιασμός και η Θεία Κοινωνία την ημέρα των Χριστουγέννων και έπειτα το γιορτινό τραπέζι το οποίο είχε και νόημα, αφού η νηστεία κράταγε 40 μέρες και το κρέας ούτως ή άλλως ήταν κάτι που έμπαινε στα σπίτια σπάνια, γιατί δεν το συνήθιζαν οι παλαιότεροι για διάφορους λόγους με ποιο σημαντικό το κόστους. Τους αρκούσαν λοιπόν, περισσότερο τα παράγωγα του, (γάλα,τυρί,αυγά,βούτυρο) και το ίδιο το κρέας το κρατούσαν για τις γιορτές.

Της Εύας Παρακεντάκη

Όμως και σήμερα κρατάμε τον παραπάνω κύκλο, πολλοί, ασυνήθιστα πολλοί, ειδικά οι άνθρωποι που ζουν στα χωριά. Οι εκκλησιές γεμίζουν το πρωί των Χριστουγέννων ακόμη στην Κρήτη. Και αυτό είναι συγκινητικό και παρήγορο, γιατί βλέπεις νέα παιδιά να ακολουθούν την παράδοση του τόπου και να βιώνουν τα Χριστούγεννα με όλο τους το νόημα και το συμβολισμό.

Χοιροσφάγια
Ένα από τα παλαιότερα έθιμα που κρατάει μέχρι και σήμερα στα χωριά μας ,είναι το να μεγαλώνει η οικογένεια ένα γουρούνι το λεγόμενο «χοίρο» όλο τον χρόνο. Ο χοίρος σφάζεται την παραμονή των Χριστουγέννων και είναι το κύριο Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Την επόμενη των Χριστουγέννων, σκαρώνονται παρέες γύρω από το κρέας και ετοιμάζουν για όλη τη χρονιά καλούδια όπως, τα λουκάνικα, τα απάκια (καπνιστό κρέας), τα σύγλινα που είναι το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που αφού ψηθεί μπαίνει σε μεγάλα δοχεία και καλύπτεται με το λιωμένο λίπος του ζώου. Βέβαια όλα τα παραπάνω εκτός από το κίνητρο της νοστιμιάς είχαν και ένα άλλο σκοπό, τη συντήρηση του κρέατος για αρκετούς μήνες, όταν στην παλιά Κρήτη δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε ψυγεία για να συντηρήσουν μία τόσο μεγάλη ποσότητα κρέατος. Το κάπνισμα και το πάστωμα ήταν ο σύνηθες τρόπος.

Δείτε Επίσης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανάμεσα στα 900 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το θάνατο του Δημήτρη Μαρκή

2 Μαρτίου, 2021
Είμαστε πλούσιοι στην Κρήτη… και το δεν το ξέραμε (Βίντεο)

Είμαστε πλούσιοι στην Κρήτη… και το δεν το ξέραμε (Βίντεο)

2 Μαρτίου, 2021
Ανασχηματισμός: Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Πρόταση «βόμβα»: Σκληρό lockdown για 15 μέρες σε όλη τη χώρα

2 Μαρτίου, 2021
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο

Κρήτη: 69 νέα κρούσματα – Τα 40 εντοπίζονται στο Ηράκλειο

2 Μαρτίου, 2021

Και άλλες νοστιμιές βγαίνουν όμως από το ζώο γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο από παλιά μέχρι σήμερα:
* Η πηχτή (τσιλαδιά) είναι όλο το κρέας από το κεφάλι του γουρουνιού το οποίο βράζει και ο ζωμός που προκύπτει όταν παγώσει γίνεται ένα πηχτό ζελέ που μέσα του βρίσκονται τα κομμάτια του κρέατος.
* Οι ομαθιές, που είναι τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια από το συκώτι.
* Οι τσιγαρίδες, οι οποίες είναι κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που συνδυάζουμε με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό όταν μαζεύουμε τις ελιές.

Γιορτινό προζύμι
Στην επαρχία Αμαρίου στο Ρέθυμνο τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων βάζανε λίγη ζύμη σ’ ένα ξύλινο σκαφάκι και ενώ ξενυχτούσαν τρωγοπίνοντας, η ζύμη φούσκωνε και γινόταν προζύμι. Τότε λοιπόν εκείνη τη χρονική στιγμή πίστευαν ότι ήταν η ώρα που γεννιέται ο Χριστός.

Αέρηδες
Το έθιμο των «αέρηδων» ήταν κάτι που υπήρχε έντονα και τείνει να χαθεί γιατί οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη σοφία της φύσης. Από την παραμονή των Χριστουγέννων λοιπόν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες έλεγαν «πώς παλεύουν οι καιροί, και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί». Όποιος γεννηθεί, ο αέρας δηλαδή που θα υπερισχύσει την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα είναι που θα κρατήσει μέχρι των Φώτων και για το μεγαλύτερο μέρος του καινούριου χρόνου.

Το ψωμί του Χριστού στην Κρήτη
Το Χριστόψωμο κυριαρχεί και σε κάθε σπίτι ετοιμάζεται το ξιομπλιαστό (στολισμένο) ψωμί. Το παραδοσιακό Κρητικό γλυκό ψωμί το στολίζουμε με στολίδια από ζυμάρι που είναι αλέτρια, ζώα, πουλιά, στολίδια με στοιχεία της φύσης και άλλοτε απλά, με έναν σταυρό και ένα καρύδι. Η παράδοση θέλει κατά το ζύμωμα, οι νοικοκυρές να τραγουδάνε «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».

Εδώ από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα προσέχουμε πολύ τα ζώα μας, τα οποία και έχουν μερίδα στο Χριστόψωμο. Τρίβουμε ένα χριστόψωμο το οποίο το έχουμε «μελετήσει» για τα ζώα, το ανακατεύουμε με τα πίτουρα και το δίνουμε στα ζώα να το φάνε, για να είναι και αυτά όλη τη χρονιά ευλογημένα από τον ιερό άρτο.

Η Πρωτοχρονιά λαμπρή γιορτή
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν ένα σταυρό από ζυμάρι που τον κολλούν στις πόρτες των σπιτιών τους. Σε κάποια χωριά βάζουν στα σπίτια ένα φυτό-βολβό, την κρεμμύδα ή ασκελετούρα και σε άλλα χωριά κρεμούν ένα κλωνάρι χαρουπιάς γιατί η χαρουπιά είναι ένα δένδρο που δίνει πολλούς καρπούς και συμβολίζει την αφθονία.
Ο ανύπαντρες κοπελιές ρίχνουν φύλλα ελιάς στο τζάκι. Αν το φύλλο γυρίσει ανάποδα θα παντρευτούν αυτόν που θέλουν. Άλλες πάλι παίρνουν τρία κουκιά, το ένα είναι ψημένο, το άλλο ολόκληρο και το άλλο ξεφλουδισμένο. Με κλειστά μάτια πιάνουν ένα κουκί. Αν πιάσουν το ζεματισμένο σημαίνει ότι θα πάρουν χήρο και το ξεφλουδισμένο φτωχό, αν πάλι πιάσουν το ατόφιο, το ολόκληρο σημαίνει ότι θα παντρευτούν νέο άνδρα και πλούσιο.

Η Πρωτοχρονιά είναι και η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βασίλειος. Η παράδοση της Κρήτης θέλει τον Άι Βασίλη γεωργό. Έτσι όποιος είναι γεωργός και θέλει να έχει την ευλογία του Αγίου πρέπει να οργώσει ένα χωράφι του.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο όλοι τρώνε μπουγάτσα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να έχουν μία γλυκιά χρονιά. Το Ηράκλειο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετατρέπεται σε ένα τεράστιο μπουγατσατσίδικο, με υπαίθριους πάγκους να κατακλύζουν όλη την πόλη και ο αέρας να μυρίζει άχνη και κανέλα.

Και τα Φώτα η γιορτή της ψυχής
Ο αγιασμός των υδάτων και των σπιτιών: Σε κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, παλικάρια και κοπελιές που το λέει η καρδιά τους βουτάνε για να πιάσουν τον Σταυρό. Αψηφούν το κρύο και τα παγωμένα νερά προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το Θείο. Οι ιερείς που γυρίζουν στους δρόμους με την αγιαστούρα τους και τον βοηθό τους και περνούν απ’ όλα τα σπίτια για να αγιάσουν είναι μία εικόνα που συναντάμε παντού.

Ο αγιασμός των κουδουνιών: Στη νότια Κρήτη το έθιμο της ευλογίας των κουδουνιών των ζώων επικρατεί μέχρι και σήμερα. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι ο αγιασμός των κουδουνιών είναι κάθαρση και ευλογία για το κοπάδι. Στα Σφακιά και στα Καπετανιανά Χανιών αλλά και σε άλλα χωριά μας οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν τα κουδούνια των ζώων τους δίπλα στο σταυρό του αγιασμού για να τα αγιάσουν.

Οσπριάδα: Παραμονή των Φωτών σε όλη την Κρήτη ψήνουν οσπριάδα ή παλικαριά ή Φωτοκόλυβα ή παπούδια. Ημέρα νηστείας και προετοιμασίας του σώματος για να δεχθεί τον αγιασμό. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση και τους λαϊκούς μύθους, εκείνο το βράδυ είναι ανοικτοί οι ουρανοί και τα ζώα έχουν ανθρώπινη λαλιά. Έτσι οι άνθρωποι για να μην κάνουν παράπονα στον Θεό τα ζώα τους και του πουν ότι τα εκμεταλλεύονται τα καλόπιαναν με αυτό το υπέροχο φαγητό με τα άφθονα σπόρια. Εξαγόραζαν λοιπόν την σιωπή τους έχοντας απασχολημένο το στόμα των ζώων με αυτή την εξαιρετική νοστιμιά. Από αυτό το ίδιο φαγητό σκορπούσαν και στην καλλιεργήσιμη γη για να φάνε τα πούλια και να μη τσιμπολογούν τους σπόρους που μόλις είχαν σπείρει και ακόμη δεν είχαν προλάβει να φυτρώσουν.

Οι Καρακατζόληδες ή αλλιώς καλικάντζαροι που ζουν στα έγκατα της Γης και προσπαθούν με το πριόνι τους να κόψουν τον τεράστιο ξύλινο στύλο που κρατά τη Γη στη θέση της είναι και στη μυθοπλασία των Κρητικών. Μάλιστα η επιθυμία τους είναι να κόψουν το στύλο της γης και να δουν τους ανθρώπους να γκρεμίζονται είναι τόσο μεγάλη που το μόνο που τους αποσπά από την ολόχρονη δουλειά τους είναι οι μυρωδιές των γλυκών. Παραμονή Χριστουγέννων ανεβαίνουν στη Γη για δώδεκα μέρες για να πειράξουν τους ανθρώπους. Ξετρυπώνουν από παντού μέσα από σπηλιές, καταρράκτες, λίμνες, πηγάδια, ακόμη από τις μυρμηγκοφωλιές και τα φαράγγια. Τη μέρα και το φως το φοβούνται και δεν κυκλοφορούν. Τη νύχτα όμως, εισβάλουν στα σπίτια, μέσα από τις καμινάδες, τις χαραμάδες και τις κλειδαρότρυπες.

Τρελαίνονται να πλατσουρίζουν μέσα στα δοχεία που βάζουμε το λάδι, στα τηγάνια, στα πιάτα μας. Λερώνουν τα φαγητά ή αλλιώς «τα μαγαρίζουν» και αφήνουν τις βρομιές τους παντού. Οι καλικάντζαροι έχουν μορφή τράγου. Στα χωριά καίμε αλάτι ή κρεμάμε πίσω από την πόρτα ένα κατωσάγονο χοίρου για να τους ηρεμήσουν. Όμως η αναρχία τους κρατάει μέχρι τα Θεοφάνεια όπου και εξαφανίζονται, με τον αγιασμό των νερών.

Αυτές είναι κάποιες από τις παραδόσεις και τους μύθους του τόπου μου, η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Κρήτη είναι μεγάλη και με πολλά χωριά που βέβαια σε κάθε ένα από αυτά ακούς και ένα διαφορετικό έθιμο ή μία διαφορετική μυθοπλασία. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο γοητευτική και μυστήρια, γιατί όσο και να ψάξεις, όσο και να διαβάσεις, όσα και να ζήσεις, έχει και άλλα πολλά ακόμη που περιμένουν εκεί να τα ανακαλύψεις, να τα ζήσεις και να τα γευθείς.

Πηγή: Olivemagazine.gr

Ετικέτες: έθιμα της Κρήτης
ΚοινοποίησηTweetΚοινοποίησηΑποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Κύπρος: Εξι θάνατοι και 632 νέα κρούσματα κορονοϊού

Επόμενο Άρθρο

Πρωτοχρονιά στην Κρήτη – Η βασιλόπιτα η καλή χέρα και οι γλυκοκουλούρες

ΣχετικάΆρθρα

Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Τι συμβολίζει το χριστόψωμο που κόβεται ανήμερα των Χριστουγέννων

Πρωτοχρονιά στην Κρήτη - Η βασιλόπιτα η καλή χέρα και οι γλυκοκουλούρες

Oι καλύτερες μαντινάδες για την Πρωτοχρονιά – Παίρνουμε ιδέες

Oι καλύτερες μαντινάδες για την Πρωτοχρονιά - Παίρνουμε ιδέες

Παρακαλώ συνδεθείτε για να λάβετε μέρος στη συζήτηση

Τελευταία νέα

Το lockdown στο Ηράκλειο και η κατάσταση στο νησί
Μαλεβιζιώτης Θέμα

Λάμπρος Βαμβακάς: "Μέτρα όπως τον περσινό Μάρτιο"

3 Μαρτίου, 2021
Σούπερ ο Χεζόνια αλλά λίγος ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μπαρτσελόνα
Αθλητικά

Σούπερ ο Χεζόνια αλλά λίγος ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μπαρτσελόνα

2 Μαρτίου, 2021
Eνεργοποιείται και νέο εμβολιαστικό κέντρο στο Δήμο Φαιστού
Κρήτη

Eνεργοποιείται και νέο εμβολιαστικό κέντρο στο Δήμο Φαιστού

2 Μαρτίου, 2021

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Αρνητικά όλα τα τεστ

Κρήτη: "Συναγερμός" σε επιχείρηση – 36 εργαζόμενοι θετικοί στον κορονοϊό

25 Φεβρουαρίου, 2021
Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ Ηρακλείου

Κρήτη: Μάχη με τη ζωή δίνει ένα κοριτσάκι από την Ιεράπετρα

27 Φεβρουαρίου, 2021
Τι έδειξαν τα rapid test στο Μαλεβίζι

Τι έδειξαν τα rapid test σε μεγάλο χωριό της Κρήτης

26 Φεβρουαρίου, 2021
Μαλεβίζι: Αρκετά τα ερωτήματα μετά το lockdown στο Δήμο Ηρακλείου

Μαλεβίζι: Τι ισχύει μετά το "κοκκίνισμα" όλου του νομού

26 Φεβρουαρίου, 2021
Πόσο απέχει η Κρήτη από ένα lockdown τύπου Αττικής ;

"Κοκκινίζει" όλος ο νομός Ηρακλείου

26 Φεβρουαρίου, 2021
Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι είχε βιάσει 11χρονη αθλήτρια

Κρήτη: Οικογένεια έσπασε την καραντίνα και της ήρθε πρόστιμο… 15.000 ευρώ

27 Φεβρουαρίου, 2021
Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Κοινότητας Κρουσώνα

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Κοινότητας Κρουσώνα

23 Φεβρουαρίου, 2021
Το Ηράκλειο ανάμεσα στις πέντε πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης

Επίσημο: Στο "κόκκινο" όλος ο νομός Ηρακλείου

26 Φεβρουαρίου, 2021
Maleviziotis Θέμα:Η σκληρή πραγματικότητα των τροχαίων στην Κρήτη

Θανατηφόρα σύγκρουση μηχανών με δυο νεκρούς – Ο ένας ήταν Youtuber

24 Φεβρουαρίου, 2021
Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρα πτώση 44χρονου από μπαλκόνι

Θλίψη για την οικογένεια του πρώην Αντιδημάρχου, Άρη Σαλούστρου

2 Μαρτίου, 2021
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Gossip
  • Uncategorized
  • Αθλητικά
  • Άλλα Αθλήματα
  • Απόψεις
  • Γεωργία
  • Δημοφιλή
  • Διατροφή – Συνταγές
  • Ειδήσεις
  • Ειδήσεις που ενδιαφέρουν
  • Εκπαίδευση
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Εργασία
  • Η άλλη Κρήτη
  • Ηράκλειο
  • Θρησκεία
  • Ιατρικά
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Κρήτη
  • Λασίθι
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Μουσική
  • Μπάσκετ
  • Νἐα Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Όροι διαγωνισμού
  • Πανελλήνιες
  • Πανελλήνιες 2021
  • Ποδόσφαιρο
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ρέθυμνο
  • Τα σχολιανά μας
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπικά
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χανιά

Μαλεβίζι

Χωρίς κόσμο η φιέστα της Δαμάστας το Σάββατο για την άνοδο

Δηλώνουν συμμετοχή οι κρητικές ομάδες της Γ' Εθνικής αλλά με έγγραφες επιφυλάξεις

2 Μαρτίου, 2021
Διευκρινίσεις για το θέμα του κρούσματος στο Γυμνάσιο Γαζίου

Διευκρινίσεις για το θέμα του κρούσματος στο Γυμνάσιο Γαζίου

2 Μαρτίου, 2021
Ασημένιο Βραβείο για το Μαλεβίζι στα Best City Awards!

Ασημένιο Βραβείο για το Μαλεβίζι στα Best City Awards!

2 Μαρτίου, 2021
Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρα πτώση 44χρονου από μπαλκόνι

Θλίψη για την οικογένεια του πρώην Αντιδημάρχου, Άρη Σαλούστρου

2 Μαρτίου, 2021
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2020

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στη σελίδα Cookies και Πολιτική απορρήτου

Αποδοχή Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT