«Ο Λάζαρος των Ανωγείων» είναι ένα από τα σπάνια έθιμα της Κρήτης, μια τιμή στους νεκρούς, μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα Ανώγεια.
Οι νοικοκυρες ζυμώνουν ένα ειδικό ψωμί (άρτο), στην επιφάνεια του ψωμιού τοποθετούν ένα σταυρό από ζύμη και ένα ματσάκι από αρωματικά και λουλούδια.
Επίσης αναγράφουν το όνομα ή τα αρχικά του αγαπημένου τους προσώπου.
Το ψωμί το πάνε το πρωί του Λαζαροσαββάτου στην εκκλησία και το απόγευμα ο ιερέας το κόβει σε κομμάτια και το προσφέρει στους πιστούς.
Τα παραπάνω ανέφερε σε ανάρτηση της σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη, που βρέθηκε στο Peskesi Organic Farm μαζί με την γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου για τα γυρίσματα μιας εκπομπής για την Κρητική κουζίνα.