• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Πώς θα ψήσετε σωστά το αρνί το Πάσχα… στο ψήσιμο θα φανεί η μαστοριά σας !

29 Απριλίου, 2021
σε Δημοφιλή, Διατροφή - Συνταγές
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 mins read
0
Πώς θα ψήσετε σωστά το αρνί … το ψήσιμο του αρνιού μπορεί να γίνει παιχνίδι
36
Κοινοποιήσεις
1.5k
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter
Διαφήμιση

Παραδοσιακά το πασχαλινό αρνί συνήθως σφάζεται μια ημέρα πριν το Πάσχα, ήτοι το Μεγάλο Σάββατο το πρωί. Τα εντόσθια φυλάγονται για την μαγειρίτσα ή το κοκορέτσι, ενώ το αρνί ετοιμάζεται για το σούβλισμα την Κυριακή.

Το αρνί πρέπει να πλυθεί καλά και να καθαριστεί με νερό. Στη συνέχεια κρεμιέται τυλιγμένο με ένα μεγάλο πανί, συνήθως ένα καθαρό σεντόνι, για να μην έχει επαφή με μύγες και έντομα, με σκοπό να στεγνώσει και να κρυώσει.

Την επόμενη μέρα τη Κυριακή νωρίς το πρωί ξεκινάει η διαδικασία σουβλίσματος. Το ιδανικό βάρος του αρνιού για ψήσιμο στη σούβλα είναι 12-13 κιλά. Αυτό γιατί το αρνί έχει πολύ λίπος και χάνει αρκετά από το αρχικό βάρος του, οπότε αν είναι μικρό δεν μένει πολύ, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν ψήνεται τόσο καλά.


Εργαλεία για το σούβλισμα
  -Σύρμα για το στερέωμα-δέσιμο του αρνιού στη σούβλα (ούτε πολύ ψιλό, ούτε πολύ χοντρό)
– Πένσα ή κόφτης για να δέσουμε το σύρμα
– Σπάγκος για το ράψιμο του αρνιού
– Χοντρή βελόνα (σακοράφα) για το ράψιμο του

Δείτε Επίσης

Η Γαλλία στο δρόμο: Πάνω από 3 εκατ. στις διαδηλώσεις – Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι

Η Γαλλία στο δρόμο: Πάνω από 3 εκατ. στις διαδηλώσεις – Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι

23 Μαρτίου, 2023
Στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος Ηρακλείου για δεύτερη σερί χρονιά το ΓΕΛ Γαζίου

Με… άρωμα ΟΦΗ, πρώτο στην Κρήτη το ΓΕΛ Γαζίου

23 Μαρτίου, 2023
Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην παρέλαση στο Γάζι

Πως θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου το Μαλεβίζι -Εκδηλώσεις την παραμονή και ανήμερα και της Εθνικής Επετείου

23 Μαρτίου, 2023
«Καλάθι του νονού» με λαμπάδες και παιχνίδια

«Καλάθι του νονού» με λαμπάδες και παιχνίδια

23 Μαρτίου, 2023

Υλικά για το αρνί
1 φλιτζάνι μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι αλατοπίπερο με χοντρό αλάτι
1 κεφάλι σκόρδο για τη γέμιση
1/2 κιλό κεφαλοτύρι σε κομμάτια για τη γέμιση

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Προετοιμασία για το σωστό ψήσιμο του αρνιού.  γιατί όλα ξεκινούν από εκεί ! Προσοχή στο δέσιμο !

Η πρώτη δουλειά που γίνετε είναι το πέρασμα της σούβλας στο αρνί. Περνάμε στην σούβλα μας το σώμα του αρνιού, από τα πόδια προς το κεφάλι του στο εσωτερικό μέρος του.

Το δύσκολο μέρος είναι στο πέρασμα του κεφαλιού, γιατί χρειαζόμαστε αρκετή δύναμη για να μπάσουμε την σούβλα στο κεφάλι του αρνιού.

Μετά ξεκινάμε το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα. Χρειάζεται γερό δέσιμο και πολύ προσοχή για να μην έχουμε προβλήματα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Το δένουμε σε αρκετές μεριές στα πόδια, το σώμα και το λαιμό του με σύρμα.

Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα δένουμε το μικρό κοκαλάκι των ποδιών του αρνιού με σύρμα στη σούβλα, μετά στο λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος κάνουμε τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του αρνιού. Κάτι που πρέπει να προσέξουμε επίσης είναι ότι το σύρμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψιλό (γιατί θα λυγίζει όταν τρυπάμε το αρνί), αλλά ούτε και πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα. Τέλος η εύκολη και σωστή διαδικασία τρυπήματος και δεσίματος με το σύρμα, είναι από τα εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του αρνιού, για να μπορούμε να το δέσουμε χωρίς δυσκολία από την πίσω μεριά του.

Μόλις τελειώσουμε με το στήριγμα του αρνιού στη σούβλα, αλείφουμε το αρνί μας εσωτερικά και εξωτερικά με χυμό λεμονιού και μετά με λάδι ή μαργαρίνη. Αλατοπιπερόνουμε μέσα έξω και προσθέτουμε το σκόρδο και το κεφαλοτύρι στην κοιλιά του. Το κλείσιμο δηλαδή το ράψιμο της κοιλιάς του αρνιού γίνετε στο τέλος με σπάγκο και χοντρή βελόνα (σακοράφα). Το αρνί μας είναι πλέον έτοιμο για ψήσιμο.

 

Διαδικασία ψησίματος | Ο μερακλής ξεχωρίσει στο ψήσιμο ! 

Την φωτιά για το ψήσιμο τους αρνιού μας την ανάβουμε πρωί πρωί, υπολογίζοντας μία ώρα περίπου, πριν τοποθετήσουμε το αρνί μας για να έχουν γίνει τα κάρβουνα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα λάκο διαστάσεων 1.50 x 0.80 μέτρων, βάθους 10 εκατοστών περίπου, για να ψήσουμε εκεί το αρνί μας αν δεν έχουμε έτοιμη μεγάλη ψησταριά.

Η φωτιά μας θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στην αρχή. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η πολύ φωτιά στην αρχή του ψησίματος η οποία θα δώσει αμέσως χρώμα μέσα σε 10 λεπτά. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να αραιώσουμε κατευθείαν την φωτιά μας για να ψηθεί το αρνί μας σωστά. Ένα τέτοιο λάθος έκανα και εγώ και το διόρθωσα βγάζοντας το αρνί από την φωτιά τυλίγοντας το με λαδόκολλα και αραιώνοντας τα κάρβουνα.

Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται 4 1/2-5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου.

 

Αν θέλουμε το αρνί μας να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στη φωτιά το αργότερο μέχρι της 8.30 το πρωί. Στη διάρκεια του ψησίματος συμπληρώνουμε με κάρβουνα αν χρειαστεί και αναλόγως χαμηλώνουμε την απόσταση του αρνιού με την φωτιά προς το τέλος. Προσοχή θέλει και η κατανομή της φωτιάς, ιδιαίτερα στα πόδια και στο λαιμό που πρέπει να είναι περισσότερη, γιατί αυτά τα σημεία ψήνονται πιο δύσκολα.

Το γύρισμα στην αρχή του ψησίματος πρέπει να είναι αργό και προς το τέλος γρηγορότερο για να μην μας αρπάξει.

Η αρχική απόσταση του αρνιού από την φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πάνω από 30 εκατοστά. Μία ακόμα συμβουλή από τoν φίλο Αντώνη είναι ότι εάν δεν έχετε τυλιγμένο το αρνί σας σε λαδόκολλα, να τοποθετήσετε ένα αλουμινόχαρτο πάνω στα κάρβουνά σας, κάτω από την κοιλιά του αρνιού, για να ψηθεί το αρνί σας ομοιόμορφα και να μην σας αρπάξει σε εκείνο το σημείο που ψήνεται γρηγορότερα.Για το ψήσιμο του αρνιού χρειαζόμαστε 10 κιλά κάρβουνα περίπου.

Αν κάποιο έθιμο έχει ταυτιστεί απόλυτα με το Πάσχα είναι το ψήσιμο του οβελία, το οποίο -ακόμη και σε καιρό κρίσης- οι Έλληνες το τιμούν… δεόντως!

 

 

Βέβαια, μπορεί να εξαφανίζεται από το τραπέζι μέσα σε λίγη ώρα αλλά η προετοιμασία για το ψήσιμο αλλά και -φυσικά- το ίδιο το ψήσιμο θέλουν προσοχή, οργάνωση και… μαεστρία αν θέλουμε να πετύχουμε αυτό που λέμε κρέας… λουκούμι!

Συνήθως τα αρνιά ή τα κατσίκια που σουβλίζουμε είναι από 8 έως 12 κιλά, αναλόγως του αριθμού παρέας που φιλοξενούμε για το τραπέζι του Πάσχα.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι (εκτός φυσικά από το αρνί/κατσίκι και την ψησταριά/σούβλα), είναι κάρβουνα, λίγο σύρμα και πένσα, προσανάμματα, πινέλο μαριναρίσματος, πιρούνα και γάντι (για να πιάνουμε τη σούβλα).

Πρώτα-πρώτα, τρυπάμε το ζώο με τη σούβλα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δύναμη για να περάσουμε τη σούβλα (ιδανικά, την περνάμε από το στόμα και όχι από το κρανιό γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χάσει όλα του τα ζουμιά το κεφάλι).

Στη συνέχεια στερεώνουμε την σπονδυλική στήλη του ζώου στη σούβλα για να μην καμπουριάσει και δένουμε με το σύρμα τα πόδια στη σούβλα. Με σύρμα θα ράψουμε και την κοιλιά του ζώου την οποία έχουμε προηγουμένως αδειάσει από τα εντόσθια. Το αλατοπιπέρωμα θεωρείται απαραίτητο ακόμη και για όσους αποφεύγουν το πολύ αλάτι. Φροντίζουμε να το «ραντίσουμε» καλά μέσα στην κοιλιά.

Το απόλυτο μυστικό για το καλό ψήσιμο είναι η καλή φωτιά. Σε πρώτη φάση, φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε ότι εάν μας τα… χαλάσει ο καιρός, δε θα μείνουμε μυστικοί και ψήνουμε κάτω από υπόστεγο ή σκέπαστρο.

Ένα καλό ψήσιμο θέλει τουλάχιστον τρεις έως πέντε ώρες συν μισή ώρα για τα κάρβουνα (προετοιμασία). Αφού λοιπόν, ετοιμάσουμε τη φωτιά με τα κάρβουνα μας (όσοι ψήνουν σε τρύπα στο έδαφος επιβάλλεται να βάλουν κληματόβεργες) βάζουμε τις σούβλες από πάνω και αρχίζουμε το «γύρισμα». Φροντίζουμε η φωτιά να είναι πιο δυνατή στα πόδια και το κεφάλι ενώ στην αρχή το γυρνάμε γρήγορα και σε κάποια απόσταση από τη φωτιά προκειμένου να μην «αρπάξει».

Κατά τη διάρκεια του σουβλίσματος, το αλείφουμε αραιά και που με λαδάκι, ενώ για να καταλάβουμε αν έχει ψηθεί καλά είτε το τρυπάμε διακριτικά (προσοχή μην το παρακάνουμε και χάσει όλα του υγρά στο τέλος) ή βλέπουμε τις αρθρώσεις στα πόδια του («πετάγονται» όταν είναι έτοιμο).

Πηγή:ipiros.gr

Ετικέτες: ΑρνίΠάσχασούβλισμαΣωστό ψήσιμο αρνιού
Κοινοποίηση19Tweet7Κοινοποίηση3Αποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Λίστα τραγουδιών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 από το Spotify

Επόμενο Άρθρο

Ηράκλειο: Ακόμη ένα νεογνό εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ με αεροδιακομιδή

ΣχετικάΆρθρα

«Καλάθια» για το Πάσχα: Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις – Πότε ξεκινούν και τι θα περιλαμβάνουν
Ελλάδα

«Καλάθια» για το Πάσχα: Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις – Πότε ξεκινούν και τι θα περιλαμβάνουν

22 Μαρτίου, 2023
Σ. Κεδίκογλου: Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα
Ελλάδα

Σ. Κεδίκογλου: Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα

20 Μαρτίου, 2023
Έρχεται το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι του νονού» – Τι θα περιλαμβάνουν
Ελλάδα

Έρχεται το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι του νονού» – Τι θα περιλαμβάνουν

18 Μαρτίου, 2023
Ποια σχολεία στον νομό Ηρακλείου ΔΕΝ θα ανοίξουν έως και την Παρασκευή
Ελλάδα

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα

18 Μαρτίου, 2023
H Κρήτη σας προσκαλεί να ζήσετε ένα αυθεντικό Πάσχα
Social Trends

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα [βίντεο]

10 Μαρτίου, 2023
Μεγάλη Σαρακοστή: Η νηστεία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της
Social Trends

Μεγάλη Σαρακοστή: Η νηστεία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της

28 Φεβρουαρίου, 2023
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Σοκαριστική είδηση: Μητέρα σκότωσε το 6 μηνών παιδί της

Ηράκλειο: Ακόμη ένα νεογνό εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ με αεροδιακομιδή

Νέο πρόβλημα με Σελίμοβιτς στον ΟΦΗ

Νέο πρόβλημα με Σελίμοβιτς στον ΟΦΗ

Τελευταία νέα

Στον ανακριτή ηλικιωμένη  που πέταξε τα γατάκια στα σκουπίδια
Ελλάδα

Αντιμέτωπη με πρόστιμο €120.000 η 75χρονη που πέταξε στα σκουπίδια τέσσερα γατάκια στον Βόλο

23 Μαρτίου, 2023
Άφησε τον «Υπαρκτό Παράδεισο» του Δήμου Μαλεβιζίου η Νίκη Μπελαδάκη
Τα σχολιανά μας

Άφησε τον «Υπαρκτό Παράδεισο» του Δήμου Μαλεβιζίου η Νίκη Μπελαδάκη

23 Μαρτίου, 2023
Ευρωλίγκα: Δεν είχε αντίδοτο στον Μίροτιτς ο Παναθηναϊκός
Αθλητικά

Ευρωλίγκα: Δεν είχε αντίδοτο στον Μίροτιτς ο Παναθηναϊκός

23 Μαρτίου, 2023
Διαφήμιση

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Άνοιξαν οι ουρανοί στο Μαλεβίζι

Άνοιξαν οι ουρανοί στο Μαλεβίζι -Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις (Βίντεο)

17 Μαρτίου, 2023
Επικίνδυνο δέντρο

SOS: Ανατίναξαν δέντρο στην … αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι

20 Μαρτίου, 2023
Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2021 – Γιατί είναι «κινητή» γιορτή

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2023 – Γιατί είναι «κινητή» γιορτή

12 Ιανουαρίου, 2023
Οι Όμορφες και ξεχωριστές «Ροδαρές» στα Πάνω Καλέσα

Οι Όμορφες και ξεχωριστές «Ροδαρές» στα Πάνω Καλέσα

18 Μαρτίου, 2023
Αλλάζουν τα όρια ηλικίας στα διπλώματα οδήγησης -Τι θα συμβεί με τους οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας

Αλλάζουν τα όρια ηλικίας στα διπλώματα οδήγησης -Τι θα συμβεί με τους οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας

16 Μαρτίου, 2023
Έφυγε από τη ζωή o Νίκος Γκελεστάθης

Θλίψη για τον Κρητικό γιατρό που έφυγε από την ζωή

20 Μαρτίου, 2023
Αυτός είναι ο πέμπτος υποψήφιος Δήμαρχος στο Μαλεβίζι

Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαλεβιζίου υπέβαλε την παραίτηση του

22 Μαρτίου, 2023
H εποχή του Τοξότη ξεκινά: Ποια ζώδια επηρεάζονται περισσότερο

Τα ζώδια σήμερα 21 Μαρτίου

21 Μαρτίου, 2023
Ποια είναι τα είδη και οι βαθμοί συγγένειας

Ποια είναι τα είδη και οι βαθμοί συγγένειας

26 Νοεμβρίου, 2022
Αλλάζουν οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης -Οι νέες γνώσεις που πρέπει να έχουν όλοι

Αλλάζουν οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης -Οι νέες γνώσεις που πρέπει να έχουν όλοι

19 Μαρτίου, 2023
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Uncategorized
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Gossip
  • Life
  • Social Trends
  • Απόψεις
  • Η άλλη Κρήτη
  • Η Φωτογραφία της ημέρας
  • Πανελλήνιες
  • Τα σχολιανά μας
  • Τουρισμός
  • Υγεία

Μαλεβίζι

Στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος Ηρακλείου για δεύτερη σερί χρονιά το ΓΕΛ Γαζίου

Με… άρωμα ΟΦΗ, πρώτο στην Κρήτη το ΓΕΛ Γαζίου

23 Μαρτίου, 2023
Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην παρέλαση στο Γάζι

Πως θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου το Μαλεβίζι -Εκδηλώσεις την παραμονή και ανήμερα και της Εθνικής Επετείου

23 Μαρτίου, 2023
Καλέσσα: Διαφορετικός φέτος ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου | Φώτο

Ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας στα Καλέσσα: Η ιστορία και οι θρύλοι του

23 Μαρτίου, 2023
Με το Σύλλογο Τριτέκνων Ηρακλείου ο Λάμπρος Βαμβακάς 

Με το Σύλλογο Τριτέκνων Ηρακλείου ο Λάμπρος Βαμβακάς 

23 Μαρτίου, 2023
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist