• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Σύνταξη πριν από τα 62 με αίτηση έως το τέλος του έτους: Πώς θα την πάρετε

31 Μαΐου, 2021
σε Επικαιρότητα, Εργασία
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Εγκρίθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου

πηγή: pixabay.com

361
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter

Πάνω από μισό εκατομμύριο παλαιοί ασφαλισμένοι στα Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τραπεζών) και ελευθέρων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) έχουν στη διάθεσή τους τελευταίο εξάμηνο για να πάρουν πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 χρόνια, που θα απαιτούνται μετά το 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, παλαιοί είναι οι ασφαλισμένοι που έβαλαν το πρώτο ένσημο ως το 1992, και νέοι ασφαλισμένοι είναι όσοι ξεκίνησαν από 1ης/1/1993. Για τους νέους τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα, καθώς πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος παίρνουν στην ηλικία των 67 με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη, ή στην ηλικία των 62 με 40 έτη ασφάλισης, ενώ στα 62 αλλά με 15 έτη ασφάλισης παίρνουν μειωμένη.

Τα όρια ηλικίας που έχουν οι νέοι θα ισχύουν και για τους παλαιούς από το 2022, ώστε ουδείς να έχει δικαίωμα να αποχωρήσει πριν από τα 62.

Ωστόσο, η τελευταία νομοθεσία για τα όρια ηλικίας (νόμος 4336/2015) άφησε ανοιχτά παράθυρα για σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 έτη, και μετά το 2022 για τους παλαιούς ασφαλισμένους, καθώς προβλέφθηκε ότι όσοι πιάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν πριν από το νόμο 4336 μέχρι τις 31/12/2021, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος 4336, ακόμη κι αν αυτά τα όρια συμπληρωθούν μετά το 2022 που θα ισχύει ο κανόνας για σύνταξη στα 62 με 40ετία, αλλιώς στα 67.

Δείτε Επίσης

Μεσογειακοί αγώνες: «Χρυσή» η Πρεβολαράκη στην Αλγερία

Μεσογειακοί αγώνες: «Χρυσή» η Πρεβολαράκη στην Αλγερία

29 Ιουνίου, 2022
Λουδοβίκος των Ανωγείων : Ανάμεσα στο οχι και στο κρυμμένο ναι, χάθηκε η ζωή μου μεγάλε ουρανέ.

Λουδοβίκος των Ανωγείων : Ανάμεσα στο οχι και στο κρυμμένο ναι, χάθηκε η ζωή μου μεγάλε ουρανέ.

29 Ιουνίου, 2022
30 Ιουνίου 1993 κλείνει η Αμερικάνικη βάση Γουρνών

30 Ιουνίου 1993 κλείνει η Αμερικάνικη βάση Γουρνών

29 Ιουνίου, 2022
Πανελλαδικές 2022: Ένας Ηρακλειώτης πρώτος των πρώτων με 19.580 μόρια

Πανελλαδικές 2022: Ένας Ηρακλειώτης πρώτος των πρώτων με 19.580 μόρια

29 Ιουνίου, 2022

Τα παράθυρα αυτά κλείνουν στις 31/12/2021 και οι επόμενοι έξι μήνες είναι κρίσιμοι για τους παλαιούς ασφαλισμένους, καθώς, αν θέλουν να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και των υποχρεωτικών ετών ασφάλισης που θα τους ζητηθούν για τη συνταξιοδότησή τους μετά το 2022, τότε θα πρέπει να σπεύσουν και να κατοχυρώσουν μέχρι τις 31/12/2021 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν με βάση τα παλιά όρια ηλικίας και τα χρόνια ασφάλισης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν συγκεκριμένο χρόνο ασφάλισης σε διάφορες χρονικές περιόδους, που είναι από την έναρξη της ασφάλισής τους ως το 2010, το 2011, το 2012, αλλά και από 2013 ως και 2021.

Οσοι δεν έχουν τα απαιτούμενα έτη μπορούν να τα συμπληρώσουν σήμερα με αναγνώριση πλασματικών χρόνων από σπουδές, τέκνα, στρατιωτική θητεία, κενά διαστήματα ασφάλισης κ.λπ. Προσοχή: Ο πλασματικός χρόνος λόγω τέκνων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μητέρες του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση με διατάξεις ανήλικου τέκνου, ενώ, αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνταξη με διατάξεις ανηλίκων στο Δημόσιο και σε Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών.

Οι λεγόμενες «προϋποθέσεις κατοχύρωσης» διαφέρουν ανάλογα με το Ταμείο και την κατηγορία όπου ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος.

Για παράδειγμα:

– Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν 25ετία ως το 2010, το 2011 και το 2012 για να κατοχυρώσουν σύνταξη με 35ετία, 36ετία και 37ετία και με όρια ηλικίας 58 και 59 ετών. Αν προλάβουν να πιάσουν τις παλιές προϋποθέσεις ως το 2021, δηλαδή να έχουν και τα έτη και την ηλικία που θα έπαιρναν σύνταξη, τότε θα βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62 και χωρίς να τους ζητηθεί 40ετία ακόμη κι αν αποχωρήσουν μετά το 2022. Αν, όμως, έχουν τα χρόνια ως το 2021 αλλά συμπληρώνουν την παλιά ηλικία (58 ή 59) μετά το 2022, τότε θα τους ζητηθεί να έχουν 40ετία και ηλικία 62 για να πάρουν σύνταξη!

– Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν πιο δύσκολες προϋποθέσεις για να αποφύγουν τα 67 και τα 62, καθώς από την ισχύουσα νομοθεσία η κατοχύρωση των ηλικιακών ορίων προϋποθέτει να έχουν 10.500 ένσημα (35ετία) ως το 2012 για να αποχωρήσουν χωρίς επιβάρυνση στα έτη ασφάλισης και σε ηλικίες από 59 ως 61,6 έτη. Αν, όμως, συμπληρώνουν τα 10.500 από το 2013 και μετά, τότε ισχύει και γι’ αυτούς ο κανόνας 62 έτη και 40ετία για σύνταξη.

– Οι μητέρες με ανήλικο παιδί και ένσημα ως το 1992 σε ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Δημοσίου έχουν τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις κατοχύρωσης των παλιών ορίων ηλικίας, καθώς απαιτούνται 18,3 έτη (ΙΚΑ) ή 25ετία (ΔΕΚΟ, τράπεζες Δημόσιο) ως το 2012 προκειμένου να κατοχυρώσουν σύνταξη όχι πριν από τα 62 αλλά πριν από τα 67. Τα έτη ως το 2012 μπορούν να τα συμπληρώσουν με αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου μέχρι το τέλος του 2021, ώστε έτσι να κλειδώσουν την έξοδο σε ηλικίες από 58 ως 66 ακόμη κι αν αποχωρήσουν μετά το 2022, που ο κανόνας για την κατηγορία τους θα είναι η σύνταξη στα 67 έτη.

Πώς κατοχυρώνεται σύνταξη με 35-37 έτη από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΙΚΑ

Οι προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας ανά Ταμείο για πλήρη σύνταξη με 35, 36 και 37 έτη ως το 2021 έχουν ως εξής:

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου έχουν τρεις επιλογές εξόδου με 35ετία, 36ετία και 37ετία, ανάλογα με το πότε συμπληρώνουν την 25ετία. Για παράδειγμα, η έξοδος με 37ετία αφορά δύο κατηγορίες υπαλλήλων που διορίστηκαν μετά το 1983: Στην πρώτη κατηγορία είναι όσοι συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 και έχουν 37ετία ως το 2021 με συμπληρωμένο το 55ο έτος. Η δεύτερη αφορά όσους συμπλήρωσαν 25ετία το 2012, έχουν 37ετία (με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών) το 2021 και συμπληρωμένο το 59ο έτος. Στην πρώτη περίπτωση βγαίνουν στα 61,2 και στη δεύτερη στα 61,8. Εναλλακτικά, εφόσον έχουν 25ετία ως το 2010, μπορούν να βγουν και με 35ετία, αρκεί να τη συμπληρώνουν ως το 2021 και να έχουν επίσης κλεισμένα τα 58 για να αποχωρήσουν πριν από τα 62. Αν η 25ετία συμπληρώνεται το 2011, τότε απαιτούνται 36 έτη και ηλικία 58 ως το 2021 για να βγουν πριν από τα 62. Προσοχή: Αν τα συνολικά έτη (35, 36, 37) ή οι ηλικίες των 58 και 59 συμπληρωθούν από το 2022 και μετά, τότε η έξοδος είναι στα 62 με 40 έτη.

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (και με διαδοχική) που συμπληρώνουν με πραγματικό ή και πλασματικό χρόνο την 35ετία ως το 2012 και την ηλικία 58 ή 59 ετών από 19/8/2015 ως και το 2021, μπορούν να αποχωρήσουν με όρια ηλικίας από 59 ως 61,6 (βλ. σχετικό πίνακα 2). Αν η 35ετία συμπληρωθεί από 2013 και μετά, βγαίνουν στα 62 με 40 χρόνια. Αν δεν έχουν 40, θα πάρουν μειωμένη στα 62, αλλιώς πλήρη στα 67.

Οι ασφαλισμένοι με ένσημα πριν από το 1983 σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) θα πρέπει να συμπληρώνουν απαραιτήτως την 35ετία ως το τέλος του 2021 για να συνταξιοδοτηθούν κάτω από τα 62. Αν η 35ετία συμπληρωθεί το 2022, θα βγουν στα 62 και θα τους ζητηθούν 40 έτη. Η 35ετία συμπληρώνεται και με αναγνώριση στρατιωτικής θητείας, στην ηλικία των 58 ετών.

Ετικέτες: ασφαλισμένοιόριο ηλικίαςσυντάξεις
ΚοινοποίησηTweetΚοινοποίησηΑποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Λασίθι: Ομόφωνα ένοχος ο 44χρονος για το άγριο φονικό

Επόμενο Άρθρο

Μαλεβίζι: Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ που ισχύουν από 1/6

ΣχετικάΆρθρα

Σοκ απο τις περικοπές για 5.500 συνταξιούχους χηρείας
Ελλάδα

Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουλίου-Ακολουθούν τα επιδόματα

27 Ιουνίου, 2022
Έκτακτο επίδομα: Πότε θα δοθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ελλάδα

Συντάξεις Iουνίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε Ταμείο

22 Μαΐου, 2022
Σοκ απο τις περικοπές για 5.500 συνταξιούχους χηρείας
Ελλάδα

Συντάξεις Ιονίου 2022: Οριστικό! Νωρίτερα η πληρωμή – Οι νέες ημερομηνίες

14 Μαΐου, 2022
Σοκ απο τις περικοπές για 5.500 συνταξιούχους χηρείας
Ελλάδα

Συντάξεις και επιδόματα: Τι καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή

19 Απριλίου, 2022
Σοκ απο τις περικοπές για 5.500 συνταξιούχους χηρείας
Ελλάδα

Συντάξεις Μαΐου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής

13 Απριλίου, 2022
Ο «χάρτης» πληρωμής των συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ
Οικονομία

Συντάξεις Μαΐου 2022: Ανατροπή στις ημερομηνίες – Ποιοι θα πληρωθούν 14 Απριλίου

13 Απριλίου, 2022
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Μαλεβίζι: Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ που ισχύουν από 1/6

Μαλεβίζι: Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ που ισχύουν από 1/6

Φωτιά στην Εθνική οδό κοντά στο δρόμο προς Φόδελε| Φωτο

Φωτιά στην Εθνική οδό κοντά στο δρόμο προς Φόδελε| Φωτο

Τελευταία νέα

Μεσογειακοί αγώνες: «Χρυσή» η Πρεβολαράκη στην Αλγερία
Αθλητικά

Μεσογειακοί αγώνες: «Χρυσή» η Πρεβολαράκη στην Αλγερία

29 Ιουνίου, 2022
Χαλαρά στον τρίτο γύρο του Wimbledon η Σάκκαρη
Αθλητικά

Χαλαρά στον τρίτο γύρο του Wimbledon η Σάκκαρη

29 Ιουνίου, 2022
Λουδοβίκος των Ανωγείων : Ανάμεσα στο οχι και στο κρυμμένο ναι, χάθηκε η ζωή μου μεγάλε ουρανέ.
Gossip

Λουδοβίκος των Ανωγείων : Ανάμεσα στο οχι και στο κρυμμένο ναι, χάθηκε η ζωή μου μεγάλε ουρανέ.

29 Ιουνίου, 2022

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Στο χειρουργείο ανήμερα των γενεθλίων της η Αντιγόνη

Στο χειρουργείο ανήμερα των γενεθλίων της η Αντιγόνη

28 Ιουνίου, 2022
Νότια Κρήτη: Οι top παραλίες για εξωτικές βουτιές

Νότια Κρήτη: Οι top παραλίες για εξωτικές βουτιές

24 Ιουνίου, 2022
Έφυγε απο την ζωή ο αγαπητός Λυράρης της Μεσσαράς

Έφυγε απο την ζωή ο αγαπητός Λυράρης της Μεσσαράς

28 Ιουνίου, 2022
Πανελλαδικές: Να μπούμε από το παράθυρο – Του Στράτου Στρατηγάκη*

Πανελλήνιες 2022: Ένας από τους πρώτους των πρώτων είναι από την Κρήτη, ο Αχιλλέας Λυδάκης, που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.110 μόρια.

28 Ιουνίου, 2022
Διπλές χαρές στην οικογένεια Φαραζάκη

Διπλές χαρές στην οικογένεια Φαραζάκη

27 Ιουνίου, 2022
Μητέρα και γιος έδωσαν τέλος στη ζωή τους, πέφτοντας με το αυτοκίνητο στη θάλασσα

Μητέρα και γιος έδωσαν τέλος στη ζωή τους, πέφτοντας με το αυτοκίνητο στη θάλασσα

27 Ιουνίου, 2022
Έφυγε απο την ζωή η γιατρός Ελένη Παπαδόπουλου – Αστρινάκη

Έφυγε απο την ζωή η γιατρός Ελένη Παπαδόπουλου – Αστρινάκη

24 Ιουνίου, 2022
Αντώνιος Γρηγοράκης ή Καπετάν Σατανάς: Ο μεγάλος  Κρουσανιώτης οπλαρχηγός της Αντίστασης

Οι Μαύρες Μέρες στον Κρουσώνα και ο Θάνατος στην Αυγενική

29 Ιουνίου, 2022
Σήφης Μιγάδης: Ο Κρητικός πιλότος που έκανε στην άκρη τον χάρο-Εικόνες, βίντεο

Σήφης Μιγάδης: Ο Κρητικός πιλότος που έκανε στην άκρη τον χάρο-Εικόνες, βίντεο

24 Ιουνίου, 2022
Αντιγόνη Ανδρεαδάκη: Δύναμη ψυχής- «Στατιστικά ήμουν μια από τις εκατομμύρια γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο»

Αντιγόνη Ανδρεαδάκη: Δύναμη ψυχής- «Στατιστικά ήμουν μια από τις εκατομμύρια γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο»

23 Ιουνίου, 2022
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Gossip
  • Life
  • Social Trends
  • Uncategorized
  • Αθλητικά
  • Άλλα Αθλήματα
  • Απόψεις
  • Γεωργία
  • Γυναίκα
  • Δημοφιλή
  • Διατροφή – Συνταγές
  • Ειδήσεις
  • Ειδήσεις που ενδιαφέρουν
  • Εκπαίδευση
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Εργασία
  • Η άλλη Κρήτη
  • Η Φωτογραφία της ημέρας
  • Ηράκλειο
  • Θρησκεία
  • Ιατρικά
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Κρήτη
  • Λασίθι
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Μουσική
  • Μπάσκετ
  • Νἐα Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Πανελλήνιες
  • Πανελλήνιες 2022
  • Ποδόσφαιρο
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ρέθυμνο
  • Τα σχολιανά μας
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπικά
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χανιά

Μαλεβίζι

Μια νέα έκθεση ξεκινάει την 1η Ιουλίου, στο μουσείο El Greco στο Φόδελε

Μια νέα έκθεση ξεκινάει την 1η Ιουλίου, στο μουσείο El Greco στο Φόδελε

29 Ιουνίου, 2022
Οι υποψήφιοι μιλούν στο Maleviziotis.gr-Θοδωρής Φραγκιουδάκης – Η επιθυμία και η επιμονή μου να τα καταφέρω με ώθησαν να συνεχίσω τον αγώνα μου.

Οι υποψήφιοι μιλούν στο Maleviziotis.gr-Θοδωρής Φραγκιουδάκης – Η επιθυμία και η επιμονή μου να τα καταφέρω με ώθησαν να συνεχίσω τον αγώνα μου.

29 Ιουνίου, 2022
Ο Μπαλάφας Σπύρος  μιλά για την επιτυχία του στο maleviziotis.gr: " Το ταξίδι αυτό άφησε αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή.

Ο Μπαλάφας Σπύρος μιλά για την επιτυχία του στο maleviziotis.gr: " Το ταξίδι αυτό άφησε αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή.

29 Ιουνίου, 2022
Νέες «πράσινες» στάσεις λεωφορείων στο Γάζι από το Δήμο Μαλεβιζίου

Νέες «πράσινες» στάσεις λεωφορείων στο Γάζι από το Δήμο Μαλεβιζίου

29 Ιουνίου, 2022
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist