Έχοντας χάσει τον τίτλο της πρώτης χώρας παραγωγής κρασιού στον κόσμο από την Ιταλία από τον τρύγο του 2016, η Γαλλία θα ξεπεραστεί το 2021 και από την Ισπανία και θα περάσει στην τρίτη θέση. Με μια παραγωγή κρασιού που εκτιμάται σήμερα στα 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα από τις υπουργικές υπηρεσίες, ο γαλλικός αμπελώνας παρουσιάζει τη μικρότερη συγκομιδή του από το 1976, λόγω μιας άνευ προηγουμένου διαδοχής κλιματολογικών καταστροφών που επηρέασαν πολλές αμπελουργικές περιοχές: ανοιξιάτικο παγετό, πίεση περονόσπορου, μείωση της ανθοφορίας, χαλάζι, ξηρασία, πυρκαγιές, … Αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε πτώση της γαλλική συγκομιδή κατά 29% σε σύγκριση με το 2020 (-25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας).
Με μια ισπανική συγκομιδή που εκτιμάται σήμερα στα 38,9 εκατομμύρια hl από τους συνεταιριστικούς οργανισμούς που ανέφερε η La Semana Vitivinícola στις αρχές Σεπτεμβρίου, το δυναμικό της ιβηρικής παραγωγής παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτη πτώση 16% σε σύγκριση με το 2020 (και -9% σε σύγκριση με τον 5ετή μέσο όρο). «Οι πρόσφατες βροχές και το χαλάζι επιβεβαίωσαν μόνο τις καθοδικές εκτιμήσεις», αναφέρει η La Semana Vitivinícola, υπολογίζοντας τους όγκους που μπορεί ακόμη να ποικίλουν κατά ένα εκατομμύριο hl πάνω ή κάτω.
Ιταλική αισιοδοξία
Χωρίς να έχει γλιτώσει και αυτή τη μείωση, η ιταλική παραγωγή κρασιού υπολογίζεται στα 44,5 εκατομμύρια hl φέτος σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις (-9% σε σύγκριση με το 2020). Τώρα με ένα άνετο προβάδισμα στην κορυφή του βάθρου, η διααλπική βιομηχανία κρασιού δεν κρύβει την αισιοδοξία της. «Μετά από μια συγκομιδή το 2020/21 με τιμές μειωμένες κατά 3%, η προοπτική μείωσης της παραγωγής για τη συγκομιδή 2021/2022, που σχετίζεται με τον ανανεωμένο δυναμισμό των αγορών, δημιουργεί αισιοδοξία για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών», υποστηρίζει ο Paolo Brogioni, διευθυντής της Ιταλικής ένωσης οινολόγων (Assoenologi).