Αυτή τη συνταγή θα την αγαπήσετε. Είναι μία πρόταση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για εσάς που αποφεύγετε τα λευκά ζυμαρικά και προτιμάτε τα ολικής, καθώς εκτός από πεντανόστιμα είναι και ωφέλιμα.
Ο τρόπος παρασκευής της συγκεκριμένης συνταγής, κυριολεκτικά… τα απογειώνει. Ο λόγος που τα κάνει ωφέλιμα δεν είναι οι θερμίδες τους, αλλά η ποιότητα τους, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες σε σχέση με τα λευκά.
Επίσης, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, στην προάσπιση της υγείας και με το σωστό μαγείρεμα κατατάσσονται στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, σημαντική πληροφορία για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Υλικά:
500 γραμ. farfalle ολικής άλεσης
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 σκ. σκόρδο σπασμένες
10 ασπρομανίταρα σε λεπτές φέτες
2 πιπεριές
πράσινη και κόκκινη σε φέτες
2 καρότα τριμμένα
2 κολοκύθια σε πολύ λεπτές φέτες
2 χωριάτικα λουκάνικα αποφλοιωμένα
1/2 δόση σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
300 γραμ. ανθότυρο
200 γραμ. φέτα
λίγο φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά ολικής με λαχανικά στο φούρνο, χρειαζόμαστε σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας. Στη συνέχεια για τα ζυμαρικά ολικής,
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180ºC.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Βράζουμε τα ζυμαρικά ολικής σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά ολικής και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα ψιλοκομμένα και τα μυρωδικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά στο ταψί.
Αδειάζουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Κάνουμε μια στρώση τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες και το καρότο.
Τρίβουμε τα τυριά και τα κάνουμε στρώση στην επιφάνεια του φαγητού μας .
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας το φαγητό μας.
Ψήνουμε για 20′ λεπτά με σκεπασμένο το ταψί.
Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10′ λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Τα σερβίρετε ζεστά με σαλάτα εποχής και έχετε ένα απολαυστικό γεύμα γρήγορα και οικονομικά!