H πρακτική που σημάδεψε από τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση ολόκληρη την ελληνική αστική κοινωνία, σήμερα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας.
Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν συνήθεια σε όλη την Ελλάδα.
Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες, που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο.
Τα ταψιά συνήθως περιλάμβαναν γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο.
Σκιάθος 1972 – Φωτογράφος Greg Lehey