Ποιος λέει όχι σε ένα κομμάτι σοκολάτας που λιώνει αργά στο στόμα; Οι σοκολάτες είναι πάντοτε σημείο αναφοράς, μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων –αν όχι ή πιο αγαπημένη.
Και όπως κάθε «μυθική οντότητα» η σοκολάτα ζει μέσα σε μια υπέροχη αύρα μυστηρίου. Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος αν είναι υγιεινή ή αν είναι μια ακόμη ένοχη απόλαυση.
Τελικά η σοκολάτα μάς κάνει καλό ή κακό; Μπορεί να τρώμε άφοβα ή πρέπει να την αποφεύγουμε; Ποια είναι η αλήθεια;
Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τη σοκολάτα και αναζητήσαμε τις αλήθειες.
Η σοκολάτα βοηθά στην καταπολέμηση του στρες
Είναι αλήθεια.
Η σοκολάτα περιέχει στα μόριά της θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό αλκαλοειδές και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο της σεροτονίνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης. Η σοκολάτα περιέχει επίσης μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην κόπωση και στις διαταραχές του ύπνου. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, που πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι ένα κομμάτι σοκολάτας τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.
Η σοκολάτα είναι εθιστική
Δεν είναι αλήθεια.
Μπορεί πράγματι κάποιος να λατρεύει τις σοκολάτες, να θέλει να τρώει κάθε μέρα και να την αναζητάει με λαχτάρα, αλλά όχι, η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό. Η απουσία σοκολάτας από τη ζωή μας δεν δημιουργεί προβλήματα εθισμού, όπως η ψυχολογική και σωματική έλλειψη. Δεν υπάρχει «σύνδρομο στέρησης σοκολάτας». Αν τρώμε καθημερινά σοκολάτα, δεν κινδυνεύουμε να εθιστούμε, κινδυνεύουμε να παχύνουμε.
Η σοκολάτα παχαίνει
Είναι αλήθεια.
Ναι, δυστυχώς, η σοκολάτα παχαίνει. Στην πραγματικότητα, είναι υπερθερμιδική τροφή και αποδίδει τόσες θερμίδες όσες περίπου και τα φιστίκια!
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν είναι το κομματάκι σοκολάτας που θα απολαύσουμε με τον καφέ μας ή μετά από ένα γεύμα που θα δείξει αμέσως τα επιπλέον κιλά στη μαρτυράρια τη ζυγαριά μας. Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες τροφές, η ποσότητα είναι εκείνη που θα επηρεάσει το βάρος μας. Μπορούμε, λοιπόν, άφοβα να τρώμε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας σε καθημερινή βάση, δεν μπορούμε όμως να τρώμε μια ολόκληρη μπάρα σοκολάτας, χωρίς να έχουμε τις αντίστοιχες συνέπειες.
Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα γάλακτος
Δεν είναι αλήθεια.
Και οι δυο σοκολάτες αποδίδουν από 500 έως 550 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η προέλευση των θερμίδων. Οι θερμίδες της μαύρης σοκολάτας προέρχονται από τα καλά λιπαρά που έχει το κακάο, ενώ αυτές της σοκολάτας γάλακτος από τη ζάχαρη και το γάλα. Θερμιδικά δεν έχουν διαφορές, ας μην ξεγελιόμαστε λέγοντας «η μαύρη σοκολάτα δεν παχαίνει».
Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι (ήπαρ)
Δεν είναι αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι το συκώτι μας, καθώς καθαρίζει το αίμα από βλαβερές ουσίες και τοξίνες, λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν ακολουθούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και αποφεύγουμε τα βαριά τηγανητά, τα πολλά λιπαρά και τα γλυκά. Δεν είναι, ωστόσο, η σοκολάτα που θα προκαλέσει τα προβλήματα, είναι όλες οι υπόλοιπες πολύ λιπαρές τροφές που συνήθως έχουμε καταναλώσει πριν τη σοκολάτα. Ας μην ξεχνάμε ότι ενοχλήσεις νιώθουμε συνήθως μετά τα λουκούλλεια γεύματα, αλλά είναι τουλάχιστον άδικο να στοχοποιούμε τη σοκολάτα για αυτές, όταν έχουν προηγηθεί πολλές λιπαρές τροφές.
Η σοκολάτα κάνει κακό στην καρδιά
Δεν είναι αλήθεια.
Αντίθετα, αν τρώμε ένα με δύο μικρά τετράγωνα μαύρης σοκολάτας την ημέρα, θα έχουμε ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που έχει το κακάο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο κάνει γενικότερα πολύ καλό στον οργανισμό μας, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα
Αλήθεια.
Η λευκή σοκολάτα δεν είναι «πραγματική» σοκολάτα, εφόσον δεν περιέχει κακάο. Αυτό που έχει η λευκή σοκολάτα είναι το βούτυρο του κακάο, στο οποίο προστίθενται γάλα, ζάχαρη και συχνά βανίλια.
Τελικά, να τρώμε σοκολάτα;
Η διατροφολόγοι, πάντως, δεν διαφωνούν ως προς το ότι η σοκολάτα μπορεί να γίνει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταναλώνουμε πάνω από 30 γρ. την ημέρα.
Κι αν θέλουμε να επωφεληθούμε από όλα τα θρεπτικά συστατικά του κακάο που κάνουν καλό στην υγεία μας, καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να τρώμε μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), σε μικρές πάντα ποσότητες.
Πηγή: Olive Magazine. gr