Μια βόλτα στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τους καταναλωτες. Ενα πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την παραπλανητική ή ανύπαρκτη ετικέτα προέλευσης των κρεάτων που είναι στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Οπως σημειώνει ο κ. Τιτομιχελάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κρητικά Μιτάτα», είναι τουλάχιστον περίεργο να βλέπουμε πως τα κρεωπολεία του Ηρακλείου, καλύπτουν όλη τη ζήτηση με ντόπια παραγωγή, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο!
«Η προέλευση ενός κρέατος, πρέπει να αποδεικνύεται κιόλας. Δεν αρκεί μόνο η σφραγίδα του σφαγείου. Εμείς σαν «Μιτάτα» ταυτοποιήσαμε το κρέας μας, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα ως προς την πώληση του. Γιατί είναι ένα επώνυμο προϊόν. Κανείς δε θέλει συνεργασία με εμάς για αυτή την επιλογή μας», αναφέρει ο κ. Τιτομιχελάκης
Η αλήθεια είναι ότι υπαρχουν κρεοπωλεία που αναγράφουν τη χώρα προέλευσης. Ομως υπαρχουν και αρκετά, τα οποία είτε αναγράφουν ως χώρα προέλευσης την Ελλάδα, χωρίς αυτό να ισχύει, είτε δεν αναγράφουν καθόλου τη χώρα προέλευσης!
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από όλα τα είδη κρεατικών είναι το μοσχαρίσιο – βόειο κρέας. Και αυτό γιατί ως γνωστό, η ντόπια παραγωγή είναι μικρή και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τη ζήτηση. Και όμως σε πολλα κρεοπωλεία, πωλείται μοσχαρίσιο μόνο ντόπιας προέλευσης!
Ο κ. Τιτομιχελάκης, προχωρώντας ένα βημα παρακάτω αναφέρει πως θα έπρεπε αντί να «κόβουν τα φτερά» στους κτηνοτρόφους με μέτρα καταστροφικά να τους στηρίζουν για να παράγουν ακόμη περισσότερο κρέας, στην κατεύθυνση της κάλυψης της εγχώριας ζήτησης. Και να έχει περισσότερες επιλογές…
Ερχονται ανατιμήσεις
Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα σε είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, αλλά και στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπαρασύρει και την τιμή στο κρέας με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι φέτος τα νοικοκυριά θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι.
Ήδη οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά του κρέατος ένα μήνα πριν το Πάσχα είναι ορατές στη τσέπη των καταναλωτών καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, κ. Σάββα Κεσίδη, όσον αφορά τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10-20% στα κρεοπωλεία, ενώ το αρνάκι τον Ιανουάριο πωλούνταν γύρω στα 8 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 10.
«Δυστυχώς λόγω έλλειψης εμπορευμάτων αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις. Φοβάμαι πως το αρνί θα φτάσει τα 12 ευρώ το κιλό το Πάσχα, αναλόγως την ζήτηση που θα έχει από τους καταναλωτές. Αν αναλογιστείτε ότι το 50% της Ευρωπαικής Ένωσης τροφοδοτείται σιτηρά από Ουκρανία Λευκορωσία και Ρωσία και από την στιγμή που λόγω του πολέμου δεν μπορούν να στείλουν έχουμε πρόβλημα» σημειώνει ο κ.Κεσίδης μιλώντας στο skai.gr.
«Δυστυχώς με την αύξηση της ενέργειας και των πρώτων υλών είναι αναμενόνενο να παρασυρθούν και οι τιμές των καταναλωτικών προιόντων προς τα πάνω. Εμείς σαν κρεοπώλες ήδη έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο απροχώρητο γιατί τα λειτουργικά έξοδα, οι πρώτες ύλες, η ενέργεια όλα έχουν ανέβει οπότε με αυτό τον ρυθμό αν συνεχίσει λίγο ακόμα ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις αναπόφευκτα θα φανεί άμεσσα στη λιανική κατανάλωση».
Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι φέτος δεν αναμένονται να μπουν στην ελληνική αγορά βουλγάρικα και ρουμάνικα αρνιά τα οποία κρατούσαν κάτω το κοστολόγιο. Ο λόγος είναι διότι μετά το εμπάργκο σε σιτηρά που έγινε από την Ουκρανία, τόσο η βουλγάρικη όσο και η ρουμάνικη αγορά θα τα κρατήσουν για εσωτερική κατανάλωση.
Για αύξηση στο χοιρινό κρέας και τα πουλερικά της τάξεως του 10-15% κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Βαρβακείου αγοράς, κ. Ανδρέας Νιώτης ενώ για την τιμή του πασχαλινού αρνιού σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη καθώς η τιμή του θα διαμορφωθεί την Μεγάλη Δευτέρα- Μεγάλη Τρίτη.
newshub.gr