• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
Διαφήμιση
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Πώς θα ήταν ένας κόσμος αν οι γυναίκες δεν χρειαζόταν να γεννήσουν ξανά;

24 Απριλίου, 2022
σε Life
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Για ακόμα μια χρονιά υπερτερούν οι θάνατοι απο τις γεννήσεις στην Κρήτη
221
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter

Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο όπου τα πράγματα που έχουμε συνηθίσει ως θέσφατα δεν θα αποτελούν πλέον μια καθημερινή συνθήκη; Αν σκεφτούμε τι ζει η ανθρωπότητα τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού τότε η απάντηση θα είναι «ναι μπορούμε». Ακόμα βέβαια η ιδέα ενός εμβρύου που θα μεγαλώνει μέσα σε μία μήτρα μεν, αλλά όχι μέσα σε ένα σώμα αποτελεί κομμάτι επιστημονικής φαντασίας. Ή μήπως όχι;

Στον κινηματογράφο μία μορφή «Εκτογένεσης» (Ectogenesis) οπτικοποιήθηκε στα χωράφια με τα εκατομμύρια βρέφη και ενήλικες που έτρεφαν οι εξωγήινοι του Matrix. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως η εκτογένεση, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από το σώμα, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη φυσιολογία της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Και δεν είναι ένα τόσο μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το BBC σε ένα 8λεπτο βίντεο vlog του αναρωτιέται προβοκατόρικα «τι θα γινόταν αν οι γυναίκες δεν ήταν αναγκασμένες να γεννήσουν ποτέ ξανά;». Οι επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην ικανότητά μας να φροντίζουμε εξαιρετικά τα πρόωρα μωρά.

«Ωστόσο, πόσο κοντά είμαστε στο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινη ζωή εντελώς έξω από το ανθρώπινο σώμα; Και σε ένα πιθανό μέλλον, όπου οι γυναίκες δεν θα έπρεπε πλέον να γεννούν, ποιες κοινωνικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ισότητα των φύλων και στις αντιλήψεις μας για το τι σημαίνει να είσαι μητέρα;», αναρωτιέται το βρετανικό Μέσο. Και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες.

Δείτε Επίσης

Εθελοντική Αιμοδοσία απο τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης»

Εθελοντική Αιμοδοσία απο τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης»

25 Μαΐου, 2022
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Χίτλερ να μην το καυχηθείς» στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου – Heraklion Arts and Culture

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Χίτλερ να μην το καυχηθείς» στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου – Heraklion Arts and Culture

25 Μαΐου, 2022
8 μετάλλια σε Κρητικά κρασιά σε διεθνή διαγωνισμό οίνου

Ανοιχτές πόρτες στα οινοποιεία – Η Ε.Α.Σ. Ηρακλείου κερνά Κρητικό κρασί την Κυριακή 29 Μαΐου

25 Μαΐου, 2022
Οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι γάμοι διαλύονται, σύμφωνα μ’ έναν έμπειρο δικηγόρο

Οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι γάμοι διαλύονται, σύμφωνα μ’ έναν έμπειρο δικηγόρο

25 Μαΐου, 2022

Το πρώτο μεγάλο βήμα
Τον Απρίλιο του 2017, ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας τεχνητής μήτρας με το όνομα «biobag». Το «biobag» αναπτύχθηκε για να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων μωρών και αποτελεί σημαντικό βήμα εξέλιξης της συμβατικής θερμοκοιτίδας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Μέχρι στιγμής η τεχνητή μήτρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έμβρυα από αμνούς. Οι αμνοί (σε ισοδύναμο πρόωρου ανθρώπινου εμβρύου 22-24 εβδομάδων) είναι ικανοί να αναπτυχθούν με επιτυχία στο biobag, με το γηραιότερο αρνί να έχει φτάσει σε ηλικία άνω του ενός έτους.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, διατηρήσαν ανθρώπινο έμβρυο ζωντανό έξω από την μήτρα για 13 ημέρες χρησιμοποιώντας ένα μείγμα θρεπτικών ουσιών που μιμούνται τις συνθήκες στη μήτρα. Το έμβρυο επέζησε αρκετές ημέρες περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν και η έρευνα σταμάτησε μόνο επειδή πλησίαζε το 14ήμερο νόμιμο όριο, το χρονικό διάστημα που ένα έμβρυο μπορεί να διατηρηθεί στο εργαστήριο.

Η πρόσφατη εφεύρεση της τεχνητής εξωτερικής μήτρας, γνωστή ως «θήκη για μωρά», αναμένεται να αλλάξει την κοινωνία. Για μερικούς, ίσως φέρει την ισότητα, την ελευθερία και την επιλογή, ενώ για άλλους οι συνέπειες είναι πολύ πιο τρομακτικές.

Τα οφέλη και τα προβλήματα

Τι μπαίνει πρώτο η ηθική ή η τεχνολογία; Ο Guardian σε παλαιότερο άρθρο του προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το αρκετά περίπλοκο ερώτημα. Αλλά πώς θέτουμε το όριο μεταξύ της εξασφάλισης της υγιούς ανάπτυξης και των παιδιών που θεωρούνται ως «πιο υγιή»; Ποιος αποφασίζει ποιος τύπος εγκυμοσύνης είναι «καλύτερος», οι γυναίκες ή οι άνδρες; Οι γιατροί; Οι θρησκευτικοί ηγέτες ή οι εργοδότες; Φυσικά ένα τέτοιο ζήτημα αγγίζει τον τομέα της βιοπολιτικής και του ελέγχου του σώματος.

Θα υπάρξουν ιατρικά οφέλη αναφέρει ο Guardian: Οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές των πρόωρων μωρών, να βοηθήσουν τα στείρα ζευγάρια, να δώσουν στους ομοφυλόφιλους νέες επιλογές γονιμότητας και να επιτρέψουν στους μεγαλύτερους γονείς να έχουν παιδιά. Θα μπορούσαν να προσφέρουν ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να προσφέρει ένα υγιέστερο περιβάλλον για το έμβρυο, εξαλείφοντας κάποιους κινδύνους που περνούν μέσω του πλακούντα από τη μητέρα.

Όποιος χρηματοδοτεί την τεχνολογία της εκτογένεσης ίσως να έχει την εξουσία να αποφασίζει πώς, πότε και για ποιο όφελος θα χρησιμοποιείται. Θα μπορούσε να είναι οι κρατικές ή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που προσπαθούν να αποφύγουν το απρόβλεπτο κόστος του παραδοσιακού τοκετού. Ίσως ο φυσιολογικός τοκετός να συνδεθεί με τη φτώχεια ή με μια συγκεκριμένη τάξη ή φυλή. Ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα των μωρών που κυοφορούνται εξωτερικά έναντι εκείνων που γεννιούνται μέσω του ανθρώπινου σώματος; Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπουν ξανά σε κάποιους ιδέες όπως εκείνη της ευγονικής των ναζί.

Ο Κάρλο Μπουλέτι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Γέιλ, πιστεύει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πλήρως λειτουργική μήτρα μέσα σε μια δεκαετία, αν επενδυθούν αρκετά χρήματα στην έρευνα. Ο Μπουλέτι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, αναφέρει ότι το προτεινόμενο σύστημα θα ήταν «μια γυάλινη θήκη με προστασία UV», που θα περιείχε μια ζελατινοειδή ουσία πρωτεΐνης. Στο έμβρυο θα υπάρχει παροχή μητρικού αίματος που θα οξυγονώνεται από έναν τεχνητό πνεύμονα, θα κυκλοφορεί από μια τεχνητή καρδιά και θα φιλτράρεται από τεχνητά νεφρά. Θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε ζώα με έμβρυα παρόμοιου μεγέθους με των ανθρώπων, συμπληρώνει.

Το όραμα του Μπουλέτι για έναν κόσμο όπου η εκτογένεση θα είναι συνηθισμένη, σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο για ζευγάρια του ίδιου φύλου –κυρίως τους άνδρες– να κάνουν παιδιά με τα οποία θα έχουν βιολογική σχέση, όπως και για γυναίκες με ανωμαλίες στη μήτρα ή χωρίς μήτρα να κάνουν δικά τους παιδιά, αλλά και η ισότητα των φύλων να πάει ένα βήμα μπροστά, με «μια καινούργια γονεϊκή ισορροπία όπου άνδρες και γυναίκες πλέον δεν θα έχουν πρωτεύοντες και δευτερεύοντες ρόλους», λέει.

Ο κίνδυνος μία τέτοια τεχνολογία να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά

Ας μην γελιόμαστε, η επιλογή στην μητρότητα και κατ’ επέκταση στη γονεϊκότητα, μέσω τεχνητών μέσων έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης για παράδειγμα λόγω κόστους. Όταν μία τόσο περίπλοκη τεχνολογία όπως αυτή της εκτογένεσης πάρει κανονική μορφή και είναι πλήρως λειτουργική είναι κατανοητό ότι το κόστος χρήσης της θα είναι τεράστιο.

Η τεχνητή μήτρα θα είναι σαν μια μηχανική εκδοχή της απόκτησης απογόνων με παρένθετη μητέρα; Επίσης, θα μπορούσε η κανονική εγκυμοσύνη να γίνει ταξικό χαρακτηριστικό, όπως τα προνοιακά επιδόματα και η στέγαση σε εργατικές κατοικίες;

Όταν η εγκυμοσύνη εμφανίζεται μέσα στο σώμα της γυναίκας, οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον κάποιο έλεγχο επί αυτής. Αλλά τι συμβαίνει όταν ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εξ ολοκλήρου έξω από το σώμα; Πώς θα σταθεί η νομοθεσία όταν η προάσπιση της ζωής του εμβρύου θα αρχίσει κατά τη σύλληψη και όχι αργότερα; Υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα που δίνουμε στα έμβρυα έξω από το σώμα. Και τα οποία χρειάζονται προχωρημένα αναλυτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να απαντήσουμε

Για ένα πράγμα πρέπει να είμαστε σίγουροι: Η κοινωνία δεν θα μείνει ίδια αν η τεχνολογία της εκτογένεσης πάρει σάρκα και οστά. Η δημιουργία ανθρώπων εκτός του γυναικείου σώματος εγείρει διάφορους κινδύνους αλλά μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει ελπίδα σε νέες μορφές ισότητας και υγειονομικής περίθαλψης. Η συζήτηση είναι πάντα ανοικτή. Ίσως σε μία ή δύο γενιές να δημιουργήσουμε την τέλεια τεχνητή μήτρα. Όμως, πως θα επιλέξουμε να την χρησιμοποιήσουμε; Αυτό μένει να φανεί.

newsbeast.

Ετικέτες: ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑβρέφοςέμβρυομήτρα
ΚοινοποίησηTweetΚοινοποίησηΑποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: Ένας στους τέσσερις ασθενείς ανέρρωσε πλήρως έναν χρόνο μετά τη νοσηλεία του

Επόμενο Άρθρο

Τα 9 πιο παράξενα, αστεία πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

ΣχετικάΆρθρα

Fisher-Price: Ανακαλεί 4,7 εκατ. καθισματάκια – ριλάξ για βρέφη
Ελλάδα

Ελασσόνα: Στη θέση του συνοδηγού βρισκόταν το βρέφος που σκοτώθηκε σε τροχαίο

20 Μαΐου, 2022
Τραγωδία – Ανάδοχη μητέρα σκότωσε το ενός έτους μωράκι γιατί δεν άντεχε το κλάμα του
Κόσμος

Τραγωδία – Ανάδοχη μητέρα σκότωσε το ενός έτους μωράκι γιατί δεν άντεχε το κλάμα του

12 Μαΐου, 2022
Το ζευγάρι που έπνιξε το μωρό του «για να μην χαλάσει η διασκέδασή του» – Η βρεφοκτονία που σόκαρε την Ελλάδα
Social Trends

Το ζευγάρι που έπνιξε το μωρό του «για να μην χαλάσει η διασκέδασή του» – Η βρεφοκτονία που σόκαρε την Ελλάδα

2 Απριλίου, 2022
Κρήτη: Άνεργο νεαρό ζευγάρι απευθύνει έκκληση για  να χειρουργηθεί το μωράκι τους
Κρήτη

Κρήτη: «Έσβησε» λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννηση του

15 Μαρτίου, 2022
Τραγική κατάληξη: Πέθανε το πρόωρο βρέφος της 36χρονης με κορωνοϊό
Κρήτη

Κρήτη: Βρέφος 10 ημερών νοσηλεύεται με κορωνοϊό

13 Φεβρουαρίου, 2022
Βουλευτής τους αποκάλεσε "μπάτσους" και εκείνοι των κατήγγειλαν
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία για το νεκρό βρέφος στη Θεσσαλονίκη – Είχε ακόμη τον ομφάλιο λώρο

9 Φεβρουαρίου, 2022
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Τα 9 πιο παράξενα, αστεία πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

Τα 9 πιο παράξενα, αστεία πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

Αν σας πει μια από αυτές τις τρεις φράσεις, δεν σας θέλει για σχέση

Αν σας πει μια από αυτές τις τρεις φράσεις, δεν σας θέλει για σχέση

Τελευταία νέα

Αδυνάτισμα: Εφικτό με ορμονικά «έξυπνη» διατροφή;
Υγεία

Αδυνάτισμα: Εφικτό με ορμονικά «έξυπνη» διατροφή;

25 Μαΐου, 2022
Πρόωρο "αντίο" για τη Σάκκαρη στο Ρολάν Γκαρός
Αθλητικά

Πρόωρο "αντίο" για τη Σάκκαρη στο Ρολάν Γκαρός

25 Μαΐου, 2022
Με τις ευχές του Λευτέρη Αυγενάκη η άνοδος του Α.Ο Τυμπακίου στην Γ. εθνική
Αθλητικά

Με τις ευχές του Λευτέρη Αυγενάκη η άνοδος του Α.Ο Τυμπακίου στην Γ. εθνική

25 Μαΐου, 2022

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Διακοπές στις τσέπες

Διακοπές στις τσέπες

18 Μαΐου, 2022
Η γιορτή των προβάτων ή αλλιώς  «οι κουρές» στην Κρήτη

Η γιορτή των προβάτων ή αλλιώς «οι κουρές» στην Κρήτη

19 Μαΐου, 2022
Η Κρήτη από τις αρχές ως τα μέσα του 20ου αιώνα με το φακό ανώνυμων καλλιτεχνών -Σπάνιες φωτογραφίες

Η Κρήτη από τις αρχές ως τα μέσα του 20ου αιώνα με το φακό ανώνυμων καλλιτεχνών -Σπάνιες φωτογραφίες

24 Μαΐου, 2022
Η ιστορική αλήθεια για το πρόσωπο του Αγίου Κωνσταντίνου

Η ιστορική αλήθεια για το πρόσωπο του Αγίου Κωνσταντίνου

20 Μαΐου, 2022
Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναζητείται υποψήφιος Δήμαρχος για το Μαλεβίζι

23 Μαΐου, 2022
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022: Μέχρι πότε είναι η αίτηση;

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022: Μέχρι πότε είναι η αίτηση;

21 Μαΐου, 2022
Tα μικρά «μυστικά» χωριά της Κρήτης που αξίζει να επισκεφθείτε αύριο κιόλας!

Tα μικρά «μυστικά» χωριά της Κρήτης που αξίζει να επισκεφθείτε αύριο κιόλας!

20 Μαΐου, 2022
Εκοιμήθη η ηγουμένη Ακακία της Ιεράς Μονής των Σαββαθιανών

Εκοιμήθη η ηγουμένη Ακακία της Ιεράς Μονής των Σαββαθιανών

23 Μαΐου, 2022
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022 στο Μαλεβίζι: Μέχρι πότε είναι η αίτηση;

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022 στο Μαλεβίζι: Μέχρι πότε είναι η αίτηση;

24 Μαΐου, 2022
38 χρόνια μετά η δασκάλα συνάντησε ξανά τα παιδιά που δίδαξε κάποτε στο Μαλεβίζι

38 χρόνια μετά η δασκάλα συνάντησε ξανά τα παιδιά που δίδαξε κάποτε στο Μαλεβίζι

17 Μαΐου, 2022
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Gossip
  • Life
  • Social Trends
  • Uncategorized
  • Αθλητικά
  • Άλλα Αθλήματα
  • Απόψεις
  • Γεωργία
  • Γυναίκα
  • Δημοφιλή
  • Διατροφή – Συνταγές
  • Ειδήσεις
  • Ειδήσεις που ενδιαφέρουν
  • Εκπαίδευση
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Εργασία
  • Η άλλη Κρήτη
  • Η Φωτογραφία της ημέρας
  • Ηράκλειο
  • Θρησκεία
  • Ιατρικά
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Κρήτη
  • Λασίθι
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Μουσική
  • Μπάσκετ
  • Νἐα Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Πανελλήνιες
  • Πανελλήνιες 2022
  • Ποδόσφαιρο
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ρέθυμνο
  • Τα σχολιανά μας
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπικά
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χανιά

Μαλεβίζι

Μαλεβίζι Κτηματολόγιο: Η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει έντονα τους αρμοδίους του Κτηματολογίου.

Μαλεβίζι Κτηματολόγιο: Η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει έντονα τους αρμοδίους του Κτηματολογίου.

25 Μαΐου, 2022
Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ : 11 Εξελέγησαν από το Ν.Ηρακλείου – Οι 2 ήταν από το Μαλεβίζι

Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ : 11 Εξελέγησαν από το Ν.Ηρακλείου – Οι 2 ήταν από το Μαλεβίζι

25 Μαΐου, 2022
Επιτροπάκης: "Δίκαια πήραν το πρωτάθλημα οι Νέοι Αλμυρού"

Επιτροπάκης: "Δίκαια πήραν το πρωτάθλημα οι Νέοι Αλμυρού"

25 Μαΐου, 2022

Επεισοδιακό το χθεσινό βράδυ σε γειτονιά του Γαζίου μετά απο εισβολή αγνώστου σε σπίτι

25 Μαΐου, 2022
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist