Οι ιαματικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων μέλισσας, είναι γνωστές σε όλους μας. Επιπλέον, οι μέλισσες αποτελούν δείκτη της οικολογικής βιοποικιλότητας. Τώρα, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» ανακάλυψαν μια καλύτερη μέθοδο που χαρακτηρίζει τα ίχνη DNA των μελισσών στο μέλι, αποκαλύπτοντας τα είδη με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι μέλισσες για να το δημιουργήσουν.Η μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή Δρ Σόλεν Παταλάνο που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό ,επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τι τρώνε οι μέλισσες στη διάρκεια ενός έτους. Η μέθοδος παρακολούθησης αποκάλυψε όχι μόνο με τι τρέφονται οι μέλισσες, αλλά και με τι παθογόνους μικροοργανισμούς έρχονται αντιμέτωπες, στη διάρκεια της περιπλάνησής τους στη φύση.
Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όμως μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τα οικοσυστήματα που προτιμούν οι μέλισσες.Οι μέλισσες φτιάχνουν μέλι αναρροφώντας το νέκταρ και τη γύρη από τα λουλούδια για να τραφούν και στη συνέχεια τα τοποθετούν στα κελιά της κυψέλης μέχρι να εξατμιστεί αρκετό νερό. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το μέλι έρχεται σε επαφή με διάφορους οργανισμούς και, ως εκ τούτου, περιέχει DNA από πολλά είδη, που συλλογικά ονομάζονται περιβαλλοντικό DNA (eDNA). Αυτό προέρχεται από τα φυτά που τρύγησαν οι μέλισσες, τα βακτήρια του εντέρου των μελισσών και πιθανά παθογόνα της κυψέλης. Η νέα μέθοδος που δημοσιεύθηκε, προβλέπει την αλληλούχιση και πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων eDNA που βρίσκονται στο μέλι. Όπως εξήγησε ο Γαλάνης: «με τη νέα μέθοδο, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι για την ταυτοποίηση ορισμένων ειδών».
Οι ερευνητές ανέλυσαν πολλά δείγματα μελιού από ένα μελισσοκομείο που βρίσκεται σε ένα τυπικό μεσογειακό σημείο. Εντόπισαν περισσότερα από 40 είδη φυτών που αντικατοπτρίζουν όλη τη βοτανική ποικιλομορφία που περιβάλλει τις κυψέλες. «Αυτό που ήταν πολύ εντυπωσιακό», είπε ο Δρ Παταλάνο, «είναι να δούμε πόσο μεταβλητή είναι η αφθονία του eDNA των φυτών κατά τη διάρκεια των εποχών, αντανακλώντας τέλεια τις συμπεριφορικές προσαρμογές αναζήτησης τροφής που ακολουθούν την ανθοφορία των φυτών». Επίσης συνέκριναν τα διάφορα δείγματα μελιού με τη χρήση μελισσοπαλινολογίας (χρησιμοποιείται το σχήμα των κόκκων γύρης για χαρακτηρισμό). Πέρα από τη μεγάλη συμπληρωματικότητα των δύο αναλύσεων, η μελέτη αποκάλυψε ότι η μεταγονιδιωματική προσέγγιση αποκαλύπτει επίσης συμπεριφορά αναζήτησης τροφής χωρίς γύρη, όπως η αναζήτηση τροφής από μελίτωμα πεύκου, μια σημαντική πηγή τροφής για την επιβίωση των μελισσών στις αρχές του φθινοπώρου.
Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης την παρουσία eDNA από πιθανά παθογόνα. Βρήκαν ότι τα ίχνη του eDNA του ακάρεου Varroa στο μέλι ταίριαζαν άμεσα με την παρατηρούμενη μόλυνση της κυψέλης. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη ασθενειών και παθογόνων σε μελέτες μεγάλης κλίμακας.Στο μέλλον, αυτή η εργασία μπορεί επίσης να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.
in.gr