Αν και κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις, σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε στα γλυκά. Μάλιστα, ερευνητές επισημαίνουν ότι ως ενήλικες τείνουμε να καταναλώσουμε περισσότερα γλυκά, συγκριτικά με το παρελθόν, από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Δυστυχώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρκετά μειονεκτήματα, από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων έως στην αύξηση του σωματικού βάρους, ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν συνολικά την υγεία μας.
Μαζί με την κοινή ζάχαρη, τα ακόλουθα είδη θεωρούνται πρόσθετα σάκχαρα:
- Μέλι.
- Σιρόπια.
- Καστανή ζάχαρη.
-
Υγιεινή αντικατάσταση
Όταν η επιθυμία σας για γλυκό «χτυπάει κόκκινο» σίγουρα θα κατευθυνθείτε στην σοκολάτα ή σε κάποιο άλλο γλυκό.Μπορείτε όμως να απολαύσετε ένα γλύκισμα, αντικαθιστώντας τα επεξεργασμένα γλυκά με σνακ φρούτων, όπως οι σταφίδες ή οι μεσαίου μεγέθους χουρμάδες, που αποτελούν φυσικά γλυκά, χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Τα φρούτα είναι μια φυσική πηγή ινών και καλίου για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλή κατάσταση.Να προτιμάτε για πρωινό γεύμα απλή βρώμη και δώστε γεύση με φυσικές επιλογές, όπως είναι τα φρούτα ή τα βούτυρα καρπών – αν θέλεις κάτι γλυκό – ή επίλεξε φυσικές τροφές όπως είναι το γιαούρτι, τα αυγά ή τα λαχανικά.
-
Καλύτερα τα φρέσκα φρούτα.
Τα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα,έχουν την δική τους φυσική γλυκύτητα, χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορεί να είναι μια θρεπτική επιλογή, πολλές ποικιλίες όμως αναμιγνύουν τα φρούτα με πρόσθετα σάκχαρα. θα ήταν λοιπόν καλύτερο να επιλέγουμε τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα.
-
Προσοχή στα ροφήματα
Επίσης σημαντικό να προσέχουμε τα ροφήματα που πίνουμε καθημερινά, καθώς αν πίνουμε γλυκό καφέ και καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο καφέδες την ημέρα, τότε η πρόσληψη της ζάχαρης αυξάνεται εκθετικά.