Συχνά ακούμε για τη σπατάλη τροφίμων και τις καταστροφικές της συνέπειες, όμως σπάνια την συνδέουμε με την κλιματική κρίση. Ωστόσο, η διατροφή μας, οι τροφές που επιλέγουμε, αλλά και ο τρόπος που τις καταναλώνουμε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία του πλανήτη μας.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αξίζει να εστιάσουμε στο σοβαρό, αλλά «σιωπηλό» ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, που εκτός από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια.
Το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει να μεγαλώνει η συζήτηση για τη σπατάλη τροφίμων, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που εντείνουν την κλιματική αλλαγή.Για κάθε γραμμάριο τροφής που πετιέται, χάνονται πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν «άδικα» για την παραγωγή του, όπως είναι η γη, το νερό και η ενέργεια.Μπορούµε να σώσουμε το περιβάλλον.Είναι στο χέρι μας.
Συγκεντρωτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από το WWF Eλλάς, το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων ευθύνεται για:
• το 80% της παγκόσμιας αποδάσωσης,
• το 70% της απώλειας της χερσαίας βιοποικιλότητας,
• το 50% της απώλειας βιοποικιλότητας γλυκού νερού και
• το 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.