Το γρήγορο φαγητό είναι βολικό και φθηνό. Για τις μεγάλες οικογένειες, τους ανθρώπους εν κινήσει ή αυτούς με αυστηρό προϋπολογισμό, το γρήγορο φαγητό μπορεί να φανεί ως την καλύτερη λύση. Ωστόσο, μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από γρήγορο φαγητό στερείται πολλών απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.
Στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού εντάσσονται τα μπέργκερ, η πίτσα, το κλάμπ σάντουιτς, το χόντ- ντόγκ, το πε’ι’νιρλί κ.ά. Το παραδοσιακό σουβλάκι, ναι μεν ανήκει στο γρήγορο φαγητό, όμως μπορεί να έχει μια πιο ποιοτική και υγιεινή διάσταση αν αποτελείται μόνο από καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, πίτα, κρεμμύδι και λίγο τζατζίκι.
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ας δούμε έναν Φωσφορικά άλατα: Γύρος, κεμπάπ, ντονέρ και το σκάνδαλο
Το γρήγορο φαγητό αναφέρεται γενικά σε τρόφιμα που συμβάλλουν σε πολλές θερμίδες αλλά σε λίγη θρεπτική αξία.
Τα ‘γρήγορα’ τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα
σε λίπος, νάτριο και ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και μια σειρά από σχετικά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.
“Τροφή-Φάρμακο”: Λέγοντας νάτριο, από την μία εννοούμε το αλάτι, το οποίο θα πρέπει να είναι έτσι κι αλλιώς καλής ποιότητας και περιορισμένο: Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία
αλλά από την άλλη υπάρχουν και χειρότερες για την υγιεία, εφευρέσεις που το εμπεριέχουν Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής
όσο για την ζάχαρη, χωρίς περιστροφές: Οι 64 τρόποι που μας δηλητηριάζει η ζάχαρη
Τέλος να συμπληρώσω πως στα γρήγορα φαγητά ανήκουν και ΌΛΑ τα τυροπιτοειδή…
Από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr
.proionta-tis-fisis.com