Δεν πρέπει τώρα το καλοκαίρι να ξεχνάμε τους αχινούς:Το «μυστικό» για να αφαιρέσετε τα αγκάθια

229
Προβολές

Δείτε Επίσης

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ο αχινός έχει δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: τα μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται «pedicellaria».Μπορεί οι μωβ μέδουσες να βρίσκονται «στο προσκήνιο», καθώς εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες παραλίες, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην πατήσουν και τους παραδοσιακούς… αχινούς!Στο ενδεχόμενο που πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή, ενώ αν τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε.

Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα, ενώ τα μικρότερα – γνωστά και ως pedicellaria – είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο.Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο.Το μυστικό, ωστόσο, στην περίπτωση που πατήσατε έναν δηλητηριώση αχινό είναι πως πρέπει να βυθίσετε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό νερό, προκειμένου να μειώσετε τον πόνο και να αφαιρέσετε πιο εύκολα τα αγκάθια.

Οι έξι συμβουλές που πρέπει να θυμάστε

  • Μην ξεκινήσετε να αφαιρείτε τα αγκάθια, αν πρώτα δεν βυθίσετε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε πολύ ζεστό νερό.
  • Αφού μαλακώσει η περιοχή, χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
  • Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
  • Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό.
  • Μην καλύπτετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.
  • Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης – όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο – εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας.

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο

Τελευταία νέα

Δημοφιλή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Προσθήκη Νέας Playlist