Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και είναι καιρός για κρύα ροφήματα.Σε ο,τι αφορά πολλούς λάτρεις του καφέ και τα εμπορικά καταστήματα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την εποχή που στους καφέδες μπαίνουν παγάκια. Ακόμα και στον καφέ όμως υπάρχουν τάσεις και φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια αυτός που έχει κατακτήσει τους περισσότερους νέους θαυμαστές είναι ο Cold brew: αυτή η απαλή ζύμωση γίνεται με βασική προϋπόθεση τον χρόνο.
Είναι απλώς ένας ακόμη ακριβός καφές;
Όταν μιλάει κανείς για τον cold brew εστιάζει σε ολόκληρη την διαδικασία ζυθοποιίας. Η διαδικασία απαιτεί ένα βασικό συστατικό που δεν εντοπίζεται εύκολα σ’ ένα κοινό καφεκοπτείο. Την μεσολάβηση ενός τεράστιου χρονικού διαστήματος, 12 με 24 ωρών, για την εκχύλιση των κόκκων καφέ σε παγωμένο νερό.Χρειάζεται χρόνο και είναι ακριβότερος στα καφέ μενού από τον κανονικό παγωμένο καφέ, ο οποίος παράγεται ζεστός και στη συνέχεια ψύχεται. Το ποτό που προκύπτει συνήθως σερβίρεται πάνω από τον πάγο, μπορείτε πραγματικά να προσθέσετε ζεστό νερό σε αυτό για ένα ζεστό ρόφημα.
Τι αλλάζει με το παγωμένο νερό;
Αυτό που προσδίδει στον καφέ το μοναδικό του άρωμα και την αξεπέραστη γεύση είναι τα έλαια, τα οξέα και οι διαλύτες.Όταν αυτοί οι διαλύτες εκχυλίζονται σε νερό, μπορούν να παράγουν μια ποικιλία γεύσεων ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, το χρόνο παρασκευής και το ρΗ του ίδιου του νερού. «τα συστατικά του καφέ διαλύονται καλύτερα σε μια βέλτιστη θερμοκρασία 195-205 ° F», παράγοντας ισχυρά αρώματα.Το μειονέκτημα για τη ζύμωση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ότι τα έλαια στα διαλύματα καφέ μπορούν να οξειδώσουν πιο γρήγορα, προκαλώντας μια ξινή γεύση στον καφέ και τα οξέα αλλοιώνονται, προσδίδοντας του μια πικρή γεύση αντίστοιχα.
Cold brew: Οι Συσκευές
Filtron: Το «αρχικό σύστημα παρασκευής καφέ κρύου νερού» χρησιμοποιεί δύο φίλτρα, από χαρτί και μάλλινο και ένα πλαστικό δοχείο καφέ.
Στυλ τύπου Κιότο: Κυριολεκτικά το σύστημα αυτό παράγει καφέ με μία σταγόνα κάθε φορά. Ένα σύνολο σωλήνων παρέχει σταγόνα σταγόνα το νερό πάνω από την επιφάνεια του καφέ για να παρασκευάσει ένα ανώτερης ποιότητας (και πολύ πιο ακριβό) φλιτζάνι cold brew.
Nitro:Δεν είναι μπύρα, αλλά κρύο ρόφημα καφέ που εγχύεται με άζωτο. Το ποτό που προκύπτει έχει μια ανθρακούχα, κρεμώδης υφή, παρόμοια με τη μπύρα.
DIY: Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε χωρίς μηχάνημα, απλά με την άλεση των κόκκων, το μούσκεμα και την συμπίεση τους.
Όταν προσθέτετε την κρέμα στον καφέ, για ένα χωριστό δευτερόλεπτο επιπλέει.