Τα πεπόνια είναι από τα πιο δροσερά και καλοκαιρινά φρούτα. Ενώ περιέχουν λίγες θερμίδες, είναι ταυτόχρονα, πλούσιες πηγές βασικών βιταμινών και μετάλλων και επειδή δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος ή κορεσμένα λιπαρά.
Η προέλευσή τους αποδίδεται στη νότια Ασία όπου μπορούν να βρεθούν άγρια στη φύση. Φαίνεται ότι ήρθαν από το Ιράν από όπου εξαπλώθηκαν στην Αίγυπτο. Αναφορές αυτού του φρούτου εμφανίζονται στην Αίγυπτο το 2400 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα έκαναν δημοφιλή στη Μεσόγειο. Αρχικά τα πεπόνια ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνούσε το μέγεθος ενός πορτοκαλιού αλλά με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν μεγαλύτερες ποικιλίες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιών, που ξεχωρίζουν από το χρώμα της φλούδας και της σάρκας, από το σχήμα ή το βάρος, το άρωμα και τη γεύση, όπως τα κανταλούπε, τα αργείτικα, οι μπανάνες, τα κουνέλια ή τα κρεμαστά χειμωνιάτικα.
Τα πεπόνια είναι μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης C. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων καλίου στη διατροφή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 4700 mg καλίου την ημέρα. Το πεπόνι περιέχει περίπου 450 mg καλίου σε 1 φλιτζάνι, ανάλογα με την ποικιλία. Ένα φλιτζάνι πεπόνι παρέχει 65 mg βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών στο σώμα.Περιέχουν λυκοπένιο και βιταμίνη Α που είναι σημαντική για τα υγιή δόντια, το δέρμα, τα οστά και τους βλεννογόνους. Βοηθά την όραση προωθώντας την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Τα πεπόνια είναι χαμηλά σε νάτριο ενώ είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, και Β6 καθώς και χαλκού.
Βελτιώνει την όραση
Ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού
Είναι κατάλληλο για διαβητικούς
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Προλαμβάνει και καταπολεμά την αφυδάτωση
Προστατεύει το δέρμα και τα μαλλιά μας
Βοηθά τον μεταβολισμό
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα