• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Η σχέση των Μινωιτών με τους σύγχρονους Έλληνες

30 Ιουνίου, 2022
σε Social Trends, Δημοφιλή, Επικαιρότητα, Κρήτη
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Η σχέση των Μινωιτών με τους σύγχρονους Έλληνες
425
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter

Η προέλευση των Μινωιτών και των Μυκηναίων έχει απασχολήσει αρχαιολόγους, ιστορικούς και γλωσσολόγους για περισσότερο από έναν αιώνα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονταν σε αρχαιολογικά και γλωσσολογικά δεδομένα. Οι επιστήμονες ερευνούσαν αν οι σημερινοί Έλληνας είναι απόγονοι των Μυκηναίων και των Μινωιτών ή αν οι τελευταίοι αφανίστηκαν από την περιοχή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα η πρόοδος της Γενετικής και το DNA, έδωσαν ασφαλείς απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Οι μελέτες του αρχαίου DNA Μυκηναίων και Μινωιτών

Αρχαιογενετική μελέτη εστίασε στην ανάλυση της γενετικής σύστασης λειψάνων της Εποχής του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.) της Ευρασίας. Γι’ αυτό μελετήθηκαν δείγματα αρχαίου DNA από οστά ή δόντια Μινωιτών (2900-1700 π.Χ.), Μυκηναίων (1700-1200 π.Χ.), σκελετού από το Σπήλαιο Αλεπότρυπα στον Κόλπο του Διρού (περίπου 5.400 π.Χ.) και λειψάνων από τη ΝΔ Ανατολία (2800-1800 π.Χ.) Η μελέτη περιελάμβανε επίσης αρχαία δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, «τα αρχαϊκά δείγματα αναλύθηκαν αρχικά για μιτοχονδριακό DNA και στη συνέχεια με τη χρήση 1.200.000 απλών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών».

Δείτε Επίσης

Ηττα για τον ΟΦΗ στον τελικό του φιλανθρωπικού τουρνουά του Βόλου

Ηττα για τον ΟΦΗ στον τελικό του φιλανθρωπικού τουρνουά του Βόλου

9 Αυγούστου, 2022
Νέο τροχαίο με δυο τραυματίες στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Πανόρμου

Τραγωδία στο Ηράκλειο – Νεκρός 37χρονος από εκπυρσοκρότηση όπλου

9 Αυγούστου, 2022
Με τέσσερις διαφορετικές ταυτότητες κυκλοφορούσε ο Πακιστανός που σκότωσε τη Νικολέττα

Προφυλακίστηκε ο Πακιστανός – «Η Νικολέττα μου ζήτησε να γίνω χριστιανός και λογομαχήσαμε»

9 Αυγούστου, 2022
Τα ελληνικά νησιά που μπορείτε να τα γυρίσετε χωρίς αυτοκίνητο-Ιδανικοί προορισμοί για το Πάσχα

Σε ποια νησιώτικα σοκάκια… συχνάζει ο κοροναϊος; – «Σαρώνει» η Όμικρον 5

9 Αυγούστου, 2022

Σημειώνουμε ότι η μελέτη των I. Lazaridis, A. Mittnik et al, δημοσιεύθηκε στο τεύχος 548 του περιοδικού «Nature» (2017), στις σελίδες 214-218. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι τα εξής:

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

α) Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν ομοιογενείς μεσογειακοί πληθυσμοί, κάτι που υποστηρίζει τη γενετική συνεκτικότητα των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων.

β) Πρόγονοι των Μινωιτών και των Μυκηναίων ήταν κυρίως νεολιθικοί γεωργικοί πληθυσμοί από τη Δυτική Ανατολία και τα νησιά του Αιγαίου.

γ) Δεν διαπιστώθηκε γενετικό αποτύπωμα από πληθυσμούς της Αφρικής στους Μινωίτες και τους Μυκηναίους

δ) Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είχαν μεγάλες γενετικές συγγένεια μεταξύ τους, καθώς τουλάχιστον τα ¾ της βιολογικής τους καταγωγής προέρχονται από τους πρώτους νεολιθικούς αγρότες της Δυτικής Ανατολίας και των νησιών του Αιγαίου που εξαπλώθηκαν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη την 7η χιλιετία π.Χ. Πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μικρές διαφορές μεταξύ τους οφείλονται στο γεγονός ότι και οι δύο δέχθηκαν επιμειξία και από έναν άλλο αρχαίο πληθυσμό που είναι πιθανόν να προερχόταν από το Ιράν ή περιοχές του Καυκάσου. Σε αντίθεση με τους Μινωίτες οι Μυκηναίοι είχαν στο DNA τους και μια μικρή δευτερεύουσα μικρή επιρροή από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Σιβηρία. Ίσως αυτό το γενετικό υλικό να προέρχεται από πληθυσμιακή ομάδα που ζούσε στην Ευρασιατική στέπα ή την Αρμενία.

ε) Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους αλλά με «κάποια επιπλέον αραίωση της πρώιμης νεολιθικής καταγωγής τους». Βέβαια, οι Έλληνες σήμερα δεν είναι απόλυτα ταυτόσημοι με τους Μυκηναίους, τους Μινωίτες και τους μεταγενέστερους αρχαιοελληνικούς πληθυσμούς, αλλά έχουν ίδιο ένα σημαντικό ποσοστό του γενετικού τους υλικού, που ξεπερνά το 70%.

Από την ίδια αρχαιογενετική μελέτη, με γενετική ανάλυση Μινωιτών από την Κρήτη, δεν διαπιστώθηκε κάποιο διακριτό γενετικό «αποτύπωμα» ούτε των Αιγυπτίων, ούτε των Φοινίκων στο DNA των Μινωιτών, ενώ το ίδιο αποδείχθηκε και για το DNA των Μυκηναίων.
Bgiusca_Jirecek_Line

Και άλλες έρευνες όμως έδειξαν ότι το μητρικά κληρονομούμενο DNA των Μινωιτών δεν είχε γενετικές ομοιότητες με αυτό των Αιγυπτίων, των Λίβυων ή άλλων αφρικανικών πληθυσμών. Αντίθετα, δείχνει μεγάλες γενετικές ομοιότητες με αυτό των σύγχρονων και αρχαίων ευρωπαϊκών πληθυσμών. Μεταξύ δε των δέκα γενετικά πλησιέστερων συγγενικά πληθυσμών με το αρχαϊκό δείγμα από τη μινωική Κρήτη, υπήρχαν τέσσερα ελληνικά πληθυσμιακά δείγματα ,δύο από τα οποία προέρχονταν από την περιοχή του Λασιθίου. Επίσης οι Μινωίτες είναι πολύ κοντά γενετικά με τους σύγχρονους κατοίκους του Λασιθίου, της Χίου, της Εύβοιας, της Αργολίδας και της Λακωνίας. Στις τρεις τελευταίες περιοχές, υπήρχαν μινωικές αποικίες.

Η αρχαιογενετική μελέτη από την οποία προέκυψαν τα τελευταία συμπεράσματα έγινε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γεώργιου
Σταματογιαννόπουλου (1934-2018).

Νομίζουμε ότι αξίζει να παραθέσουμε μερικά στοιχεία για τον σπουδαίο, αλλά μάλλον άγνωστο (όπως πολλοί σπουδαίοι και πολλές σπουδαίες…) Έλληνα επιστήμονα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία έλαβε και διδακτορικό. Εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α. και από το 1964 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Το 1973 έγινε καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της γενετικής στις Η.Π.Α. Το 2004 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Επανερχόμενοι στην Κρήτη, για να… προλάβουμε κάποιους, σημειώνουμε ότι αν και οι Άραβες κατείχαν τη Μεγαλόνησο για περίπου 140 χρόνια, δεν υπάρχουν ίχνη γενετικής κληρονομιάς τους στους σημερινούς κατοίκους του νησιού

Οι γενετικές σχέσεις των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους

Σύμφωνα με έρευνα των L. Poewer, P. J. Croucher και άλλων, που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό «Human Genetics» 116, οι Ευρωπαίοι χωρίζονται σε τρεις διακριτές ομάδες πληθυσμών. Αυτές είναι:
α) Δυτική πληθυσμιακή υπο-ομάδα, που περιλαμβάνει κυρίως πληθυσμούς από τη Δυτική Ευρώπη με εξαίρεση το μητροπολιτικό Παρίσι.
β) Ανατολική πληθυσμιακή υπο-ομάδα, που περιλαμβάνει όλους τους σλαβικούς πληθυσμούς, εκτός από τους Βούλγαρους.
γ) Πληθυσμιακή υπο-ομάδα της Κεντρικής Ευρώπης που περιλαμβάνει γερμανικούς και ιταλικούς πληθυσμούς αλλά και μια υπο-ομάδα από τη Βαλκανική και τον Δούναβη.
Στην έρευνα περιλαμβάνονταν και Έλληνες, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα γενετικά δεδομένα για να καθοριστεί η θέση τους ανάμεσα στους άλλους Ευρωπαίους.
Οι Έλληνες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ομαδοποιούνται γενετικά με Νότιους Ιταλούς, Σικελούς, Ούγγρους, Βούλγαρους και Ρουμάνους και σχηματίζουν την υπο-ομάδα της Βαλκανικής-Δούναβη ή αλλιώς, τον όμιλο κρατών της ΝΑ Ευρώπης. Η περιοχή αυτή συμπίπτει με την Ανατολική Βυζαντινή Αυτοκρατορία και περιλαμβάνει πληθυσμούς που μιλούν γλώσσες από τελείως διαφορετικές οικογένειες γλωσσών.

Μετά από επεξεργασία των γενετικών δεδομένων βρέθηκε ότι οι Έλληνες έχουν σύσταση Δυτικής ομάδας σε ποσοστό 44%, Ανατολικής 27% και 29% της τρίτης υπο-ομάδας. Οι Βούλγαροι έχουν 28% Δυτικής, 53% Ανατολικής και 19% της άλλης, οι Τούρκοι 34%, 29% και 37% και οι Αλβανοί 34%, 53% και 13% αντίστοιχα. Έτσι φαίνεται ότι οι Έλληνες διαφοροποιούνται από τους άλλους βαλκανικούς λαούς, καθώς έχουν υψηλό ποσοστό «Δυτικών απλοτύπων» και χαμηλό «Ανατολικών απλοτύπων» Αν σκεφτούμε ότι η συμμετοχή των Ανατολικών απλοτύπων στη γενετική σύσταση των Ελλήνων δεν διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη συμμετοχή στη γενετική σύσταση των κατοίκων της ηπειρωτικής Ιταλίας (20%) και της Σικελίας (18%), αποδεικνύεται η στενή γενετική σχέση των Ελλήνων με τον γεωγραφικό χώρο της Κεντρικής Ευρώπης και απορρίπτεται η εκτεταμένη συμμετοχή γενετικών στοιχείων από τους Σλάβους και τους Τούρκους στο DNA των Ελλήνων. Επιβεβαιώνεται έτσι άλλη έρευνα που έγινε από τον C. Di Gaetano και άλλους, σύμφωνα με την οποία τα πληθυσμιακά δείγματα από την Ελλάδα ταξινομούνται γενετικά εντελώς ξεχωριστά από γενετικά δείγματα των άλλων βαλκανικών λαών.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών;

Η Αρχαιογενετική έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που απασχολούσαν αρχαιολόγους, γλωσσολόγους και ιστορικούς για δεκάδες χρόνια. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης τους Μυκηναίους και τους Μινωίτες είναι το εξής:
«Τα γενετικά ευρήματα αντανακλούν τα ιστορικά γεγονότα του ελλαδικού χώρου… η εικόνα της ιστορικής/γενετικής συνέχειας των Ελλήνων είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρο επίσης είναι το γεγονός ότι διαμέσου των αιώνων οι Έλληνες εξελίχθηκαν δεχόμενοι επιδράσεις από άλλους πληθυσμούς, αλλά ποτέ δεν έσβησε η γενετική κληρονομιά των πληθυσμών του Αιγαίου, πριν και μετά την εποχή των πρώιμων πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού».
Οι επιστήμονες της δεύτερης μελέτης, πρότειναν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι Έλληνες ομαδοποιούνται γενετικά με τους Ιταλούς, τους Ούγγρους, τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους. Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, παραθέτει τη δική του εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η γενετική αυτή ομαδοποίηση, πιθανόν υποδεικνύει την επιρροή των Ελλήνων σε όλη αυτή τη μεγάλη περιοχή.

Έτσι η κοινή αυτή ομαδοποίηση των πληθυσμών, δεν αποκλείεται να αντικατοπτρίζει την ελληνική επιρροή στην περιοχή νότια της γραμμής Jirecek που συμπίπτει με τη σφαίρα επιρροής των Ελλήνων κατά τους ιστορικούς χρόνους. Η γραμμή Jirecek, ως όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ιστορικό Konstantin Jirecek το 1911. Πρόκειται για νοητή γραμμή που αρχίζει από την πόλη Laci της Βόρειας Αλβανίας, συνεχίζεται στην τέως Γιουγκοσλαβία, φτάνει στη Σόφια και καταλήγει στην πόλη Μπουργκάς (Βάρνα) της Βουλγαρίας. Από την αρχαιότητα ως τον 4ο μ.Χ. αιώνα η γραμμή Jirecek χώριζε τη Βαλκανική Χερσόνησο στις περιοχές επιρροής της Λατινικής γλώσσας (βόρεια της γραμμής) και της Ελληνικής γλώσσας (νότια της γραμμής)

Πηγή: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, «Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Το DNA των Ελλήνων» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2020.

Ετικέτες: ΜινωίτεςΜυκηναίοι
ΚοινοποίησηTweetΚοινοποίησηΑποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Άμα το λέει η καρδιά σου το λένε και τα πόδια σου: Viral έγινε 89χρονος που χόρεψε με την εγγονή του σε τοπική γιορτή -Βίντεο

Επόμενο Άρθρο

Από το 1816 Βρετανοί βουλευτές ζητούσαν την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έκλεψε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα

ΣχετικάΆρθρα

Δεκαεννέα αιώνες πριν από τους Βαβυλώνιους είχαν ανακαλύψει το ηλιακό ημερολόγιο οι Μινωίτες!!!
Η άλλη Κρήτη

Δεκαεννέα αιώνες πριν από τους Βαβυλώνιους είχαν ανακαλύψει το ηλιακό ημερολόγιο οι Μινωίτες!!!

28 Νοεμβρίου, 2021
Κρητικός Ιχνηλάτης: Η πανάρχαια ράτσα σκύλου που ζει μόνο στο νησί της Κρήτης
Η άλλη Κρήτη

Κρητικός Ιχνηλάτης: Η πανάρχαια ράτσα σκύλου που ζει μόνο στο νησί της Κρήτης

8 Ιουλίου, 2021
Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Κρητικοί;
Η άλλη Κρήτη

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Κρητικοί;

7 Ιουνίου, 2021
Οι Μινωίτες και η ιαπωνική τέχνη Origami πάνε Αστυπάλαια
Πολιτισμός

Οι Μινωίτες και η ιαπωνική τέχνη Origami πάνε Αστυπάλαια

9 Ιουνίου, 2019
Ετσι χόρευαν οι Μινωίτισσες
Κρήτη

Ετσι χόρευαν οι Μινωίτισσες

24 Απριλίου, 2018
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Από το 1816 Βρετανοί βουλευτές ζητούσαν την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έκλεψε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα

Από το 1816 Βρετανοί βουλευτές ζητούσαν την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έκλεψε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα

Συνελήφθη 35χρονος με έντεκα δενδρύλλια κάνναβης και ένα καλάσνικοφ 

Κρήτη: Συνελήφθη ετοιμοπόλεμος με δύο καλάσνικοφ και 53 φυσίγγια

Τελευταία νέα

Παναγιά Θυμιανή των Σφακίων, η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης
Κρήτη

Μοναστήρια και Ναοί της Κρήτης αφιερωμένα στην Παναγία – ΦΩΤΟ

10 Αυγούστου, 2022
Ηττα για τον ΟΦΗ στον τελικό του φιλανθρωπικού τουρνουά του Βόλου
Αθλητικά

Ηττα για τον ΟΦΗ στον τελικό του φιλανθρωπικού τουρνουά του Βόλου

9 Αυγούστου, 2022
Νέο τροχαίο με δυο τραυματίες στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Πανόρμου
Κρήτη

Τραγωδία στο Ηράκλειο – Νεκρός 37χρονος από εκπυρσοκρότηση όπλου

9 Αυγούστου, 2022

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Ηράκλειο: Θρήνος για τον 24χρονο επισμηνία Αντώνη Ι. Κοπιδάκη

Ηράκλειο: Θρήνος για τον 24χρονο επισμηνία Αντώνη Ι. Κοπιδάκη

2 Αυγούστου, 2022
Καλό ταξίδι κόρη μου…

Καλό ταξίδι κόρη μου…

2 Αυγούστου, 2022
Έπαθα ηλίαση

Έπαθα ηλίαση

3 Αυγούστου, 2022
1983: Σαν σήμερα ο Παπαδόσηφος σκοτώνει το φονιά του γιου του μέσα στο δικαστήριο! ΦΩΤΟ

1983: Σαν σήμερα ο Παπαδόσηφος σκοτώνει το φονιά του γιου του μέσα στο δικαστήριο! ΦΩΤΟ

7 Αυγούστου, 2022
Ηράκλειο: Νοικιάζουν σε τουρίστες ακόμα και ταράτσα πολυκατοικίας!

Ο περιπτεράς που βάλθηκε να κάνει παγκοσμίως γνωστή την Κρήτη

6 Αυγούστου, 2022
Η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού, στην κορυφή του Γιούχτα.

Η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού, στην κορυφή του Γιούχτα.

6 Αυγούστου, 2022
Το κρητικό γλέντι στην πλατεία του Καμαριώτη "πήρε φωτιά"!

Το κρητικό γλέντι στην πλατεία του Καμαριώτη "πήρε φωτιά"!

7 Αυγούστου, 2022
Τι ισχυρίστηκε ο φερόμενος ως δράστης βιασμού στα Ανώγεια

Τι ισχυρίστηκε ο φερόμενος ως δράστης βιασμού στα Ανώγεια

8 Αυγούστου, 2022
Ένας πρόσφυγας από το Μαρόκο ζωγραφίζει σε πακέτα τσιγάρων την ιστορία του

Ένας πρόσφυγας από το Μαρόκο ζωγραφίζει σε πακέτα τσιγάρων την ιστορία του

7 Αυγούστου, 2022

Γυαλιά καρφιά έκανε τα πάντα στο σπίτι των πεθερικών του

6 Αυγούστου, 2022
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες

Μαλεβίζι

Συναυλία με τον Γιώργο Ξυλούρη την Τετάρτη στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο Γάζι

Συναυλία με τον Γιώργο Ξυλούρη την Τετάρτη στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο Γάζι

9 Αυγούστου, 2022
Ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους το συγκρότημα «48 Ώρες» στην Αγία Πελαγία

Ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους το συγκρότημα «48 Ώρες» στην Αγία Πελαγία

9 Αυγούστου, 2022
Η Δ.Ε.Υ.Α Μαλεβιζίου ενημερώνει για έκτακτη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης

Η Δ.Ε.Υ.Α Μαλεβιζίου ενημερώνει για έκτακτη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης

9 Αυγούστου, 2022
Χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού κι Επιμορφωτικού Συλλόγου Ροδιάς με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη

Χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού κι Επιμορφωτικού Συλλόγου Ροδιάς με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη

9 Αυγούστου, 2022
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist