Τα όχι ιδιαίτερα προβεβλημένα μούσμουλα είναι φρούτα περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στις μουσμουλιές προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή απ’ το τέλος του Απρίλη ως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Η μουσμουλιά είναι δέντρο ασιατικής καταγωγής, ιθαγενές της Κίνας και Ιαπωνίας ήρθε στην Ευρώπη μόλις τον 18ο αιώνα.Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Αυτά τα μικρά, γλυκόξινα ή γλυκά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα κουκούτσι τους ωστόσο αφήνουν λίγο χώρο για να αναπτυχθεί η γευστική τους σάρκα. Τα μούσμουλα μας δίνουν λίγες θερμίδες, 100 γραμμάρια φρούτου μας παρέχει με 47.
Η κατανάλωση των μούσμουλων προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά:
• Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως η πηκτίνη. H πηκτίνη είναι ωφέλιμη για την καλή λειτουργία του εντέρου.
• Τα μούσμουλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων φρούτου καλύπτουν το 51% των ημερήσιων αναγκών στη βιταμίνη.
• Τα μούσμουλα αποτελούν καλή πηγή σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικού οξέος, νιασίνης και πυριδοξίνης. Άλλες ουσίες που περιέχουν είναι το κάλιο (σημαντικό για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης), ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός.
• Τα μούσμουλα περιέχουν πληθώρα φλαβονοειδών δηλαδή ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως χλωρογενικό οξύ, φερουλικό οξύ, επικατεχίνες, κουμαρικά οξέα.
Θεραπευτικές δράσεις
Μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και τις εκφυλιστικές ασθένειες.
Βοηθούν στην υγεία των ματιών, βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχύ εντέρου.
Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.
Βοηθούν στην διαδικασία σχηματισμού του αίματος.
Προάγουν την απώλεια βάρους.
Προστατεύουν από τον καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
Μια πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.
Χρήσεις
Τα μούσμουλα γίνονται νόστιμη μαρμελάδα,καθώς και σως για πουλερικά, με καστανή ζάχαρη και ξίδι κρασιού.
Χρησιμοποιούνται επίσης σε τάρτες και σε άλλα γλυκίσματα.