• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Μανώλης Παπουτσάκης: Ενας Κρητικός φιλόσοφος της κουζίνας

4 Ιουλίου, 2022
σε Gossip
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Μανώλης Παπουτσάκης: Ενας Κρητικός φιλόσοφος της κουζίνας
218
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter

Αφού σύστησε στους Θεσσαλονικείς την haute κρητική κουζίνα, ο φετινός «Σεφ της Χρονιάς» που έχουμε απολαύσει και τηλεοπτικά ετοιμάζεται να κατακτήσει την Αθήνα
Κρήτη, Σκωτία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα: το γαστρονομικό του διαβατήριο έχει αρκετούς προορισμούς, ο ίδιος όμως δεν έχει βρει μόνιμη πατρίδα.

Ισως και να μην τη χρειάζεται, καθώς η γεύση είναι μνήμη, ένστικτο, ταξίδι. Ενα ταξίδι που ο ταλαντούχος Μανώλης Παπουτσάκης έχει ξεκινήσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια και απολαμβάνει κάθε στάση στη μεγάλη του διαδρομή.

Γεννήθηκε στα Χανιά, σπούδασε στη Φιλοσοφική Ρεθύμνου και μετά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του, για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στη Φιλοσοφική. Η συμπρωτεύουσα ήταν η πόλη που τον «ενηλικίωσε» μαγειρικά -το ένστικτο υπήρχε από τα μικράτα του- κι εκεί, σε ένα στενό στα Λαδάδικα, ξεκίνησε το success story του.

Φιλόλογος, σεφ, παρουσιαστής της εκπομπής «ΠΟΠ Μαγειρική» στην ΕΤ2, κριτής σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής καθώς και στο «MasterChef Junior», o Μανώλης Παπουτσάκης εργάστηκε σε αρκετές κουζίνες, ανέλαβε το εστιατόριο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, διδάσκει μαγειρική και έχει δύο χώρους εστίασης στο κέντρο της πόλης. Τον συνάντησα στο πρώτο του «παιδί», το «Χαρούπι», το εστιατόριο που κατέκτησε το απαιτητικό κοινό της συμπρωτεύουσας, το μέρος απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

Δείτε Επίσης

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

9 Αυγούστου, 2022
Πέθανε ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake

Πέθανε ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake

9 Αυγούστου, 2022
Τέλος ο Σ. Παναγιωτόπουλος από το «Ράδιο Αρβύλα»  – Τον καταγγέλλουν για βίντεο σε σελίδα πορνογραφικού υλικού

Δεν πατάει ψυχή: Άδειο το μπαρ του Στάθη Παναγιωτόπουλοu στην Αλόννησο

9 Αυγούστου, 2022
Όταν οι διάσημοι «μονάζουν» στο Περιβόλι της Παναγίας

Όταν οι διάσημοι «μονάζουν» στο Περιβόλι της Παναγίας

9 Αυγούστου, 2022

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Gala: Τα γαστρονομικά βραβεία FΝL σε έχρισαν φέτος «Σεφ της Χρονιάς». Πώς αισθάνεσαι για αυτή τη διάκριση;
Mανώλης Παπουτσάκης: Ο τίτλος αυτός είναι πολύ τιμητικός για μένα και σημαντικός γενικότερα γιατί φωτίζει και μάγειρες που δεν κάνουν μόνο υψηλή γαστρονομία, αλλά καταφέρνουν να ξεχωρίσουν μέσα από μια πιο καθημερινή μαγειρική που είναι οικεία στον κόσμο και εμπνέεται από την ελληνική μαγειρική παράδοση. Bραβεύοντας εμένα, τα FNL επιδοκιμάζουν κάθε μάγειρα που προσπαθεί να αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να την εξελίξει. Γιατί αυτό χρειαζόμαστε πρωτίστως. Μάγειρες που μαγειρεύουν Ελλάδα.

G.: Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;
Μ.Π.: Είμαι αυτοδίδακτος. Η εξοικείωσή μου με τη μελέτη, λόγω των σπουδών μου, μου έκανε ιδιαίτερα εύκολη τη θεωρητική ενασχόληση με τη μαγειρική, η οποία θέλει αρκετό διάβασμα. Εκανα πολλές δοκιμές και πειράματα. Η αρχή έγινε στον στρατό, αμέσως μετά τις σπουδές μου, όταν ο αρχιμάγειρας εκεί μου εμπιστεύτηκε την κουζίνα του στρατοπέδου και, επειδή ήταν μερακλής, μου έμαθε πολλά μυστικά για το φαγητό και έτσι έμαθα να μαγειρεύω για μεγάλο κοινό, ένα εφόδιο απαραίτητο για ένα εστιατόριο. Η εικόνα που έχουμε για τη μαγειρική στον στρατό είναι σχεδόν γκροτέσκα, για εμένα, όμως, ήταν η βασική μου εκπαίδευση.

G.: Και στη Θεσσαλονίκη πώς βρέθηκες;
Μ.Π.: Μετά από μια υποτροφία από τη σχολή έφτασα στη Θεσσαλονίκη για να κάνω το διδακτορικό μου. Εδώ δεν είχα μαθητές, ούτε αρκετές διασυνδέσεις για να βρω παιδιά να διδάξω και έπρεπε να βρω μια εναλλακτική. Ταυτόχρονα, οι θεωρητικές σπουδές με είχαν κουράσει και μέσα μου αναζητούσα κάτι άλλο. Η μαγειρική ήταν για μένα μια θεραπεία, που με έσωσε από τον σχολαστικισμό της φιλολογίας. Ενας φίλος που είχε δοκιμάσει τα πιάτα μου μού πρότεινε μια θέση σε ένα κρητικό εστιατόριο στην πόλη. Εξι μήνες μετά, ανέλαβα την κουζίνα ως head chef.

G.: Κάποιοι είπαν πως σύστησες στους Θεσσαλονικείς την κρητική κουζίνα.
Μ.Π.: Αν κατάφερα να επηρεάσω κόσμο σε τέτοιο βαθμό, είμαι χαρούμενος. Εγώ κάνω μια κουζίνα που έχει μεν κρητική ταυτότητα, αν όμως δεν έχεις πάει στο νησί, να δοκιμάσεις εκεί τα παραδοσιακά πιάτα και έρθεις κατευθείαν στο «Χαρούπι», τότε έχεις χάσει σίγουρα κάτι στη διαδρομή. Κρατάω επίτηδες κάποια πιάτα εντελώς παραδοσιακά και συγκινούμαι όταν αντιλαμβάνομαι πως κάποιος κάνει αυτόν τον γαστρονομικό «περίπατο» μέσα απ’ αυτά.

G.: Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό πιάτο;
Μ.Π.: Το κουνέλι στιφάδο της μαμάς μου με τηγανητές πατάτες. Το μυστικό στο κουνέλι είναι το καλό ελαιόλαδο, ένα καλό σοτάρισμα στην κατσαρόλα, ύστερα σβήσιμο με κρητικό Μαρουβά και ψήσιμο σε σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα. Ούτε πολλά μπαχάρια, ούτε τίποτα. Με ένα δαφνόφυλλο μπορεί να γίνει πεντανόστιμο.

G.: Η Αθήνα είναι στα επαγγελματικά σου πλάνα;
Μ.Π.: Θέλω πολύ να μοιράσω τον χρόνο μου ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Δεν έχω ζήσει ποτέ σε μεγάλη πόλη και είναι κάτι που επιθυμώ πολύ πλέον. Εξετάζω μαζί με μια παρέα φίλων, που είναι εραστές του φαγητού και του κρασιού, την περίπτωση να ανοίξω ένα εστιατόριο στο κέντρο. Δεν θα εγκαταλείψω όμως τη ζωή μου και τα μαγαζιά μου στη Θεσσαλονίκη.

G.: Μετά την εμπειρία του «MasterChef Junior» ποια είναι η άποψή σου για την τηλεόραση;
Μ.Π.: Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Δεν τα είχα λογαριάσει καλά τα πράγματα. Σε άλλες χώρες όπου προβάλλεται το πρόγραμμα οι σεφ είναι πιο σκληροί. Εγώ μπροστά σε ένα παιδί δεν μπορούσα να είμαι απαιτητικός. Επρεπε να πιέσουμε κι εγώ δεν το άντεχα, δεν μπορούσα να γίνω βασανιστής. Υπήρχε αγάπη πίσω από όλο αυτό. Το αν πρέπει τα παιδιά να εμφανίζονται ή να διαγωνίζονται στην τηλεόραση είναι μια άλλη συζήτηση.

G.: Θέλεις να κάνεις οικογένεια;
Μ.Π.: Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Για μένα η οικογένεια είναι ιερή, θέλει αφοσίωση, πρέπει να αλλάξεις πολλά μέσα σου. Για να μεγαλώσεις παιδιά πρέπει να δώσεις τη ζωή σου.

G.: Πόσο ΠΟΠ και pop είναι η ελληνική κουζίνα; Γιατί δεν συνεχίστηκε η εκπομπή στην ΕΡΤ;
Μ.Π.: Στην εκπομπή που έκανα πέρασα καταπληκτικά και ανέδειξα πολλά προϊόντα, αλλά η συγκεκριμένη θεματολογία είναι περιορισμένη. Χάρηκα που ο κόσμος έμαθε την ιστορία των προϊόντων και μαζί και την ιστορία του τόπου μας μέσα από τη γαστρονομία. Οι άνθρωποι της παραγωγής, τους οποίους ευχαριστώ, ήθελαν να συνεχιστεί το πρόγραμμα, αλλά νομίζω ότι ο κύκλος είχε κλείσει. Μου πρότειναν να έχουμε και καλεσμένους, αλλά εγώ είμαι μάγειρας, όχι παρουσιαστής ή δημοσιογράφος. Η τηλεόραση τελικά είναι ένα δύσκολο άθλημα.

G.: Θα σε ενδιέφερε ένα νέο τηλεοπτικό πρότζεκτ;
Μ.Π.: Αν μου άρεσε, βεβαίως. Είναι βέβαια και το θέμα της ηλικίας. Η τηλεόραση, όπως και τα social media, δεν αγαπά τα «μαραμένα φύλλα», θέλουν να είσαι ολόφρεσκος. Δεν νομίζω ότι είμαι πολύ της μόδας, έτσι και αλλιώς.

G.: Μαθαίνω πως έχεις συγγενική σχέση με την Κατερίνα Καραβάτου.
Μ.Π.: Ναι, είναι εξαδέλφη μου. Την αγαπώ πολύ την Κατερίνα, είναι μέσα στην καρδιά μου. Είναι καταπληκτικός άνθρωπος και πολύ καλό παιδί. Θυμάμαι και αναπολώ τα καλοκαίρια μας στην Κρήτη, όταν ήμασταν και οι δυο παιδιά. Τη σκέφτομαι πολύ, ειδικά μετά τον θάνατο της μητέρας της, ξέρω πως βιώνει δύσκολες στιγμές.

G.: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος που θα ήθελες να του μαγειρέψεις;
Μ.Π.: Θα ήθελα πολύ να μαγειρέψω για τη γιαγιά μου, που δεν πρόλαβα. Εκείνη μου σύστησε την κρητική κουζίνα και μου έδειξε τόσα πράγματα. Ηταν φανταστική μαγείρισσα αλλά και υπέροχος άνθρωπος. Της χρωστάω πολλά, δεν ξέρω αν θα άντεχα να ζήσω τέτοια συγκίνηση. Είναι σημαντικές οι οικογενειακές στιγμές για μένα. Οποτε έρχονται οι γονείς μου στη Θεσσαλονίκη είμαι φοβερά αγχωμένος που θα δοκιμάσουν τα πιάτα μου, λες και δίνω εξετάσεις.

G.: Θα επέστρεφες στην Κρήτη;
Μ.Π.: Θα επιστρέψω, είναι δεδομένο. Το ταξίδι μου με τη μαγειρική θα ολοκληρωθεί εκεί από όπου ξεκίνησε. Ολη μου η γαστρονομική κουλτούρα χτίστηκε στην Κρήτη. Ονειρό μου είναι να στήσω ένα fine dining εστιατόριο στο νησί που θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Θέλω να είναι ξεχωριστό και αληθινό, να αναδείξει την κρητική κουζίνα και να την κατατάξει εκεί που πραγματικά ανήκει, στην κορυφή. Το πόσο σύνθετες είναι μέσα στην απλότητά τους οι γεύσεις της είναι πεδίο επιστημονικού ενδιαφέροντος για μένα. Θέλω να κάνω το καλιτσούνι gourmet.

πηγή φωτογραφιών: Instagram

 

 

Ετικέτες: Μανώλης Παπουτσάκηςσεφφιλόλογος
ΚοινοποίησηTweetΚοινοποίησηΑποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Σωκράτης Βαρδάκης: «Να ολοκληρωθεί άμεσα η εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων της προκήρυξης ΣΟΧ 1/2022 του Υπουργείου Πολιτισμού»

Επόμενο Άρθρο

Τι «μετράμε» όταν αποτιμάμε την συμβολή των ΕΣΠΑ;

ΣχετικάΆρθρα

Γέμισε με Ρουμάνους σεφ το λιμάνι στα Χανιά- Το ριάλιτι που αναστάτωσε την πόλη
Κρήτη

Γέμισε με Ρουμάνους σεφ το λιμάνι στα Χανιά- Το ριάλιτι που αναστάτωσε την πόλη

17 Οκτωβρίου, 2021
Ο Νουσρέτ Γκιοκτσέ πήγε σε σπίτι γιαγιάς στη Μύκονο και έγινε viral! | Video
Social Trends

Ο Νουσρέτ Γκιοκτσέ πήγε σε σπίτι γιαγιάς στη Μύκονο και έγινε viral! | Video

26 Ιουλίου, 2021
Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο του σεφ Τάκη Στρατή
Κρήτη

Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο του σεφ Τάκη Στρατή

26 Ιουνίου, 2021
"Παρανάλωμα του πυρός" έγινε αποθήκη
Ελλάδα

Στο νοσοκομείο γνωστός σεφ έπειτα από φωτιά στο κατάστημά του| Φωτο

5 Μαΐου, 2021
Ελλάδα

Θρίλερ με 31χρονο σεφ – Βρέθηκε νεκρός σε σπίτι

22 Απριλίου, 2021
Πρόστιμο σε διάσημο σεφ στην Κρήτη εν μέσω lockdown
Κρήτη

Πρόστιμο σε διάσημο σεφ στην Κρήτη εν μέσω lockdown

19 Φεβρουαρίου, 2021
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Βάση Γουρνών: «Στο σφυρί χωρίς κριτήρια, χωρίς αποτίμηση, χωρίς χρήσεις γης, χωρίς συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη»

Τι «μετράμε» όταν αποτιμάμε την συμβολή των ΕΣΠΑ;

Δράση προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση από τον Δήμο Ηρακλείου

Δράση προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση από τον Δήμο Ηρακλείου

Τελευταία νέα

Παναγιά Θυμιανή των Σφακίων, η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης
Κρήτη

Μοναστήρια και Ναοί της Κρήτης αφιερωμένα στην Παναγία – ΦΩΤΟ

10 Αυγούστου, 2022
Ηττα για τον ΟΦΗ στον τελικό του φιλανθρωπικού τουρνουά του Βόλου
Αθλητικά

Ηττα για τον ΟΦΗ στον τελικό του φιλανθρωπικού τουρνουά του Βόλου

9 Αυγούστου, 2022
Νέο τροχαίο με δυο τραυματίες στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Πανόρμου
Κρήτη

Τραγωδία στο Ηράκλειο – Νεκρός 37χρονος από εκπυρσοκρότηση όπλου

9 Αυγούστου, 2022

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Ηράκλειο: Θρήνος για τον 24χρονο επισμηνία Αντώνη Ι. Κοπιδάκη

Ηράκλειο: Θρήνος για τον 24χρονο επισμηνία Αντώνη Ι. Κοπιδάκη

2 Αυγούστου, 2022
Καλό ταξίδι κόρη μου…

Καλό ταξίδι κόρη μου…

2 Αυγούστου, 2022
Έπαθα ηλίαση

Έπαθα ηλίαση

3 Αυγούστου, 2022
1983: Σαν σήμερα ο Παπαδόσηφος σκοτώνει το φονιά του γιου του μέσα στο δικαστήριο! ΦΩΤΟ

1983: Σαν σήμερα ο Παπαδόσηφος σκοτώνει το φονιά του γιου του μέσα στο δικαστήριο! ΦΩΤΟ

7 Αυγούστου, 2022
Ηράκλειο: Νοικιάζουν σε τουρίστες ακόμα και ταράτσα πολυκατοικίας!

Ο περιπτεράς που βάλθηκε να κάνει παγκοσμίως γνωστή την Κρήτη

6 Αυγούστου, 2022
Η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού, στην κορυφή του Γιούχτα.

Η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού, στην κορυφή του Γιούχτα.

6 Αυγούστου, 2022
Το κρητικό γλέντι στην πλατεία του Καμαριώτη "πήρε φωτιά"!

Το κρητικό γλέντι στην πλατεία του Καμαριώτη "πήρε φωτιά"!

7 Αυγούστου, 2022
Τι ισχυρίστηκε ο φερόμενος ως δράστης βιασμού στα Ανώγεια

Τι ισχυρίστηκε ο φερόμενος ως δράστης βιασμού στα Ανώγεια

8 Αυγούστου, 2022
Ένας πρόσφυγας από το Μαρόκο ζωγραφίζει σε πακέτα τσιγάρων την ιστορία του

Ένας πρόσφυγας από το Μαρόκο ζωγραφίζει σε πακέτα τσιγάρων την ιστορία του

7 Αυγούστου, 2022

Γυαλιά καρφιά έκανε τα πάντα στο σπίτι των πεθερικών του

6 Αυγούστου, 2022
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες

Μαλεβίζι

Συναυλία με τον Γιώργο Ξυλούρη την Τετάρτη στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο Γάζι

Συναυλία με τον Γιώργο Ξυλούρη την Τετάρτη στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο Γάζι

9 Αυγούστου, 2022
Ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους το συγκρότημα «48 Ώρες» στην Αγία Πελαγία

Ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους το συγκρότημα «48 Ώρες» στην Αγία Πελαγία

9 Αυγούστου, 2022
Η Δ.Ε.Υ.Α Μαλεβιζίου ενημερώνει για έκτακτη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης

Η Δ.Ε.Υ.Α Μαλεβιζίου ενημερώνει για έκτακτη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης

9 Αυγούστου, 2022
Χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού κι Επιμορφωτικού Συλλόγου Ροδιάς με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη

Χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού κι Επιμορφωτικού Συλλόγου Ροδιάς με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη

9 Αυγούστου, 2022
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2021 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist